Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021 11:18

Ο παιδονευρολόγος Μηνάς Καπετανάκης για την ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών - Go On

Ιατρική εκτίμηση στην Καλαμάτα - CITY HOSPITAL

Η φυσιολογική ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών αποτελεί έναν από τους σημαντικούς προβληματισμούς των γονιών, οι οποίοι συχνά αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα που προκύπτουν χρόνο με τον χρόνο. Ο παιδίατρος καλείται να καθοδηγήσει τους γονείς και ο παιδονευρολόγος να εκτιμήσει την κατάσταση. Σήμερα αυτή η εκτίμηση γίνεται και στην Καλαμάτα, όπου γονείς της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας, της Λακωνίας και άλλων νομών της Πελοποννήσου, αξιοποιούν το ότι στην κλινική City Hospital δραστηριοποιείται ο παιδονευρολόγος Μηνάς Καπετανάκης. 

Ο κ. Καπετανάκης έχει διατελέσει σύμβουλος στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών και νωρίτερα σε νοσοκομείο της Σουηδίας επί πολλά έτη σε κάθε περίπτωση. Σήμερα πέρα από τη συνεργασία του με την κλινική City Hospital στην Καλαμάτα, διατηρεί ιατρείο στην Αθήνα κι έχει συμβουλευτική συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων και τον Ευαγγελισμό.

Σε τι αφορά η ειδικότητα της παιδονευρολογίας;

Η παιδονευρολογία είναι μια εξειδίκευση της παιδιατρικής που αφορά τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ελλείμματα στην φυσιολογική τους εξέλιξη, όταν αυτή αφορά την επίτευξη των φυσιολογικών οροσήμων εξέλιξης.

Άρα, όταν ένας παιδίατρος εντοπίσει κάτι ανησυχητικό, καθοδηγεί τους γονείς προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση από τον ειδικό.

Ποια είναι τα συνηθέστερα σημάδια που οδηγούν ένα παιδί για εκτίμηση σε παιδονευρολόγο; 

Δεν υπάρχει απλή απάντηση σε αυτό. Πρόκειται για μία ειδικότητα με μεγάλο ηλικιακό φάσμα καθώς καλύπτει από νεογνά μέχρι το πέρας της εφηβείας, οπότε, είναι αρκετά τα ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς από ένα πρόωρο ή μη νεογνό, μέχρι ένα μεγαλύτερο παιδί, που μπορεί να παρουσιάζει πονοκεφάλους, λιποθυμικά επεισόδια, νυχτερινούς τρόμους, επιληπτικά επεισόδια ή άλλα ζητήματα που είναι ύποπτα ως επιληπτικά επεισόδια, αλλά ακόμα δεν έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοια.

Ποια είναι τα συνηθέστερα προβλήματα που παρουσιάζονται στα παιδιά ανάλογα την ηλικία;

Πρόκειται για μια ειδικότητα που αφορά σε ένα μικρό ποσοστό των παιδιών. Στατιστικά λοιπόν, όσον αφορά σε αυτόν τον μικρό αριθμό, τα συνηθέστερα ζητήματα που παρουσιάζονται αφορούν στην ψυχοκινητική ανάπτυξή τους. 

Ποια συμβουλή θα δίνατε στους γονείς; 

Όταν κάτι τους ανησυχεί να συμβουλεύονται πρωτίστως τον παιδίατρό τους κι εκείνος θα τους καθοδηγήσει.

Πόσο έχει η εξελιχθεί η επιστήμη στην ειδικότητά σας;

Όσον αφορά στα φάρμακα έχει εξελιχθεί πάρα πολύ, αλλά και πάλι αφορούν σπάνιες παθήσεις. Όσον αφορά στις μεθόδους διάγνωσης, είναι πιο βελτιωμένα σε σχέση με το παρελθόν τα μέσα που χρησιμοποιούμε. Επίσης υπάρχουν στη φαρέτρα μας πλέον και εργαλεία για την ανίχνευση προβλημάτων, τα οποία ενδεχομένως να είναι γενετικά, τα οποία κάποτε ήταν μη διαγνώσιμα. 

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ενός παιδονευρολόγου στην επαρχία; 

Πολύ σημαντικός αν λάβει κάποιος υπόψη πως για παράδειγμα οι οικογένειες της Καλαμάτας που χρειάζονταν εκτίμηση για το παιδί τους, συχνά ταλαιπωρούνταν με ταξίδια στην Αθήνα. Σήμερα αυτή η εκτίμηση γίνεται κοντά στο σπίτι τους, χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία, είτε χρειάζονται επαναληπτικές επισκέψεις είτε όχι. Η σημασία της δραστηριότητας στην επαρχία ενισχύεται από το γεγονός πως στην κλινική City Hospital έρχονται οικογένειες απ’  όλη την Πελοπόννησο, κυρίως από την Σπάρτη και την Τρίπολη.

City Hospital, Πινδάρου 5, Καλαμάτα / Τηλ. 27210 80150
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.cityhospital.com.gr

 

Διαβάστε κι άλλα ενδιαφέροντα θέματα από το περιοδικό Go On εδώ:

Διαβάστε εδώ το 11ο τεύχος Go On, σε PDF

Διαβάστε εδώ το 11ο τεύχος Go On, στην πλατφόρμα Issuu

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα