Κυριακή, 02 Ιανουαρίου 2022 14:52

Εύφορη Γη: Με αισιοδοξία και νέα παραγωγή οι Έλληνες οινοπαραγωγοί

Λίγο καιρό μετά το άνοιγμα της εστίασης και την επανεκκίνηση του τουρισμού, οι Έλληνες οινοποιοί, αν και προβληματισμένοι, διατηρούν την αισιοδοξία τους και επιχειρούν να ξανακερδίσουν το χαμένο έδαφος.

της Μαρίας Νίκα

Γιώργος Σκούρας
«Οι Έλληνες καταναλωτές έχουν κάνει τεράστια πρόοδο»

Τι είναι αυτό που κάνει τα ελληνικά κρασιά να ξεχωρίζουν; ρωτήσαμε τον Γιώργο Σκούρα του ομώνυμου κτήματος από την Αργολίδα, πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. «Η αυθεντικότητα και η ποιότητά τους» μας απάντησε. «Αυτά είναι τα κίνητρα για τον παγκόσμιο καταναλωτή να ψάξει γηγενείς ποικιλίες από έναν παλιό τόπο, όπως η Ελλάδα, με καινούργιους οινοποιούς και νέες αντιλήψεις». Υπάρχουν περίπου 350 ελληνικές ποικιλίες, σημειώνει ο κ. Σκούρας, «αρκετές από αυτές άγνωστες ακόμη και σε μας».
Βλέπει τεράστια πρόοδο στο ελληνικό κρασί, που έχει αποκτήσει το κοινό του, και παρατηρεί ότι οι Έλληνες ενημερώνονται όλο και περισσότερο: «Έχουν ανοίξει τα σπίτια τους στο ελληνικό, επώνυμο, εμφιαλωμένο κρασί, αυτό που πρεσβεύουμε εμείς. Το απολαμβάνουν στα μπαρ, στα εστιατόρια, παντού».

Θάνος Ντούγκος
«Το κρασί φορέας πολιτισμού»


«Έχουμε μέλη που εξάγουν το 60-80% της παραγωγής τους. Έπαθαν μεγάλη ζημιά στη διάρκεια του lockdown. Η στήριξη από το κράτος ελάχιστη» σημείωσε μεταξύ άλλων στην «Εύφορη Γη» ο Λαρισαίος οινοποιός Θάνος Ντούγκος, πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος.
Ο κ. Ντούγκος χαρακτηρίζει το κρασί εθνικό προϊόν και επισημαίνει ότι «μπορεί δημοσιονομικά να είναι μικρό σε νούμερα, με τζίρο 380 εκ. ευρώ, όμως είναι φορέας πολιτισμού και μαγνήτης υψηλού οινοτουρισμού. Αφού μιλάμε για εθνικό προϊόν πρέπει κάποια στιγμή να πέσει και ο ΦΠΑ από το 24%».

Αρίστος Σπανός
«Οι ξένοι ζητούν ελληνικές ποικιλίες»


Τα κρασιά του ταξιδεύουν στο εξωτερικό με τις ελληνικές ποικιλίες να σημειώνουν ιδιαίτερη ζήτηση. «Όταν μιλάμε για εξαγωγές αναφερόμαστε στις ελληνικές ποικιλίες. Οι ξένοι τις προτιμούν γιατί είναι ξεχωριστές», ανέφερε ο Αρίστος Σπανός από την ορεινή Αχαΐα, πρόεδρος της ΕΝΟΑΠ (Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου).

Γίνετε συνδρομητές και διαβάστε ολόκληρη τη δημοσίευση αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα για το κρασί και την οινοπαραγωγή.

Πρώτη δημοσίευση: Εύφορη Γη #16

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα