Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 16:26

Νοκιμαντέρ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού, σήμερα στις 9 το βράδυ, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας σε συνεργασία με το σύλλογο Ξαναρχί-ΖΩ θα προβάλει το ντοκιμαντέρ Βυζιά - Boobs, μία ημέρα με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για αναρίθμητες γυναίκες που έχουν βιώσει την εμπειρία της ασθένειας, αλλά και για όλες τις άλλες, θέλοντας έτσι να υπενθυμίσει σε όλες τις γυναίκες ότι πρέπει να εντάξουν τον τακτικό προληπτικό έλεγχο στη ζωή τους, να αγαπήσουν και να φροντίσουν περισσότερο τον εαυτό τους, να αντικαταστήσουν το φόβο για την ασθένεια με επιλογές που προάγουν την υγεία, στο Στέκι του Κέντρου (Μπενάκη 11).

Το ντοκιμαντέρ "Βυζιά" είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης της ιδέας της ανθρωπολόγου Λιόπης Αμπατζή με την Agnes Sklavou Ανιές Σκλάβου και τον Stelios Tatakis Στέλιο Τατάκη στο τιμόνι της σκηνοθεσίας.
Η Λιόπη είχε ήδη ασχοληθεί με το γυναικείο σώμα, και κυρίως το στήθος, στο διδακτορικό της, το οποίο εκδόθηκε σε βιβλίο “Ποτό για παρέα”, και στη συνέχεια υπήρξε η βάση για ένα ντοκιμαντέρ για τα μπαρ κονσομασιόν. Μέσω αυτού είδε τη “δύναμη” της κινούμενης εικόνας.

Όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, η ιδέα της να δημιουργηθεί ένα ντοκιμαντέρ για το στήθος ενισχύθηκε, μετουσιώνοντας το προσωπικό της βίωμα σε έρευνα. Η Λιόπη Αμπατζή έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του στήθους στις αρχές του 2018, σε ηλικία 47 ετών, έναν περίπου μήνα μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/2019

Περισσότερο διαβασμένα