Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019 00:38

Καρδαμύλη: Παρουσία Π. Παυλόπουλου και Κ. Μητσοτάκη εγκαινιάστηκε η οικία του Patrick και της Joan Leigh Fermor

Καρδαμύλη: Παρουσία Π. Παυλόπουλου και Κ. Μητσοτάκη εγκαινιάστηκε η οικία του Patrick και της Joan Leigh Fermor Γρ. Τύπου πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έγιναν τα εγκαίνια της οικίας του Patrick και της Joan Leigh Fermor, στην Καρδαμύλη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του σημείωσε πως: «Αισθάνομαι γαλήνη και δέος μαζί στο σπίτι του Patrick και της Joan Leigh Fermor, του «Πάντι» για τους πολλούς και μεγάλους –κατά κυριολεξία και σε ποικίλα πνευματικά πεδία– φίλους του, του αντιστασιακού «Μιχάλη» των ορέων της Κρήτης» και αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Patrick Leigh Fermor. Σημείωσε δε πως: «Εκτός από την μνήμη του Patrick και της Joan Fermor, τιμούμε σήμερα, με αληθινά αισθήματα ευγνωμοσύνης, και την γενναιόδωρη απόφασή τους ν΄ αφήσουν το σπίτι αυτό στο Μουσείο Μπενάκη για να μείνει -σύμφωνα άλλωστε με την διαχρονική αποστολή του Μουσείου– χώρος συνάντησης ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών. Δηλαδή, ένας χώρος όπως τον οραματίσθηκαν και τον έζησαν, δεκαετίες ολόκληρες, ο «Πάντι» και η Joan. Με τον τρόπο αυτό τούτος ο χώρος, εκτός από την ιστορική και πνευματική του συνέχεια, θα μας θυμίζει επιπλέον, πάντα με μνήμες αλλά και με οραματισμούς που του ταιριάζουν, την παρουσία και το έργο του ζεύγους Fermor. Ανέφερε δε την πολύτιμη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής και στην απόκτηση του νέου εξοπλισμού.
Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όλοι οι Έλληνες χρωστάμε στον Patrick Leigh Fermor. Αλλά εγώ, ως Κρητικός, νιώθω διπλό το χρέος» τόνισε ο κ. Πρωθυπουργός για να θυμίσει τη δράση του Fermor τα χρόνια της κατοχής και της αντίστασης απέναντι στη γερμανική κατοχή: «Γιατί ο “Πάντι”, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, στην διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, για δύο χρόνια ήταν ο …“Μιχάλης”! Ο βοσκός, υποτίθεται, των βουνών της Κρήτης, που υπήρξε και ο σύνδεσμος των συμμάχων με την αντίσταση στο νησί. Και, βέβαια, ο ενορχηστρωτής της μεγάλης επιχείρησης, εμβληματικής στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της απαγωγής του Γερμανού στρατηγού Κράιπε. Μία εντυπωσιακή ενέργεια, η οποία αναπτέρωσε, τότε, το ηθικό όλων των ελεύθερων συνειδήσεων στην Ελλάδα αλλά και παντού στον κόσμο».

Η λειτουργία της οικίας των Patrick & Joan Leigh Fermor θα περιλαμβάνει τη φιλοξενία εργασίας σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, τη διοργάνωση δραστηριοτήτων σε συνεργασία με κορυφαία Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα για το ευρύ κοινό.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

08/2020

Περισσότερο διαβασμένα