Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018 12:13

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ανανεωμένη 15η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού

Ολοκληρώθηκε η 15η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στη Σελλασία και στην πόλη της Σπάρτης από τις 2 έως 6 Αυγούστου 2018, με πλήθος κόσμου να συμμετέχει στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Ένας θεσμός, που εδώ και 15 χρόνια μοναδικό σκοπό έχει την ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση του λακωνικού ελαιολάδου και ελιάς αλλά και όλων προϊόντων της Λακωνικής γης, την πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής, τη διάδοση της υψηλής διατροφικής αξίας μέσω προβολής παραδοσιακών συνταγών, την τόνωση και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου, την ενημέρωση παραγωγών για νέους τρόπους καλλιέργειας και νέα προγράμματα και τέλος την προτροπή για απασχόληση των κατοίκων με ότι σχετίζεται με την τοπική παράδοση και τα αγροτικά προϊόντα του τόπου μας.

Ένας θεσμός που με τα χρόνια ωρίμασε, εξελίχθηκε, καθιερώθηκε και τώρα ανανεώθηκε και αναβαθμίστηκε, ώστε να παραμείνει αναλλοίωτη η αξία της και να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον των πολιτών.

Το παρόν έδωσε ο δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Η έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στη Σελλασία, στις 2 Αυγούστου, με το δάσκαλο μελισσοκομίας κ. Σταμάτη Σίνη να μας παρουσιάζει την «κοινωνία των μελισσών» και με τη συναυλία του Μανώλη Λιδάκη να μας ταξιδεύει με παλιές και νέες μουσικές επιτυχίες. Όλοι όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να γευτούν λουκουμάδες με λακωνικό λάδι και μέλι.

Την Παρασκευή 3 Αυγούστου, η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην πόλη της Σπάρτης με την πραγματοποίηση των εγκαινίων της έκθεσης στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκδηλώσεων επί της Κων/νου Παλαιολόγου, στην «Πλατεία Γευσιγνωσίας», τον Παλαιστικό Σύλλογο Σπάρτης να μας μυεί στη χρήση του ελαιόλαδου στην αρχαία παλαίστρα μέσω επιδείξεων παλαιστικών αθλημάτων, και τη Χορευτική Ομάδα Θεραπνών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σπάρτης «Χοροδρόμοι» και τη Χορευτική Ομάδα «Βίβασης» να μας παρουσιάζουν ένα μοναδικό θέαμα χορεύοντας υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών.

Για τους καταναλωτές και επισκέπτες του δήμου, η Έκθεση Λακωνικών προϊόντων στη Σπάρτη αποτέλεσε μία εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα, τη λακωνική γαστρονομία, τη λαϊκή τέχνη και χειροτεχνία, τα αγροτικά προϊόντα, τον αναβαθμισμένο γεωργικό εξοπλισμό, και να γευτούν πλούσια εδέσματα από τοπικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις.

Το Σάββατο 4 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε και η «Λευκή Νύχτα» από τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης.

Στα πλαίσια της γιορτής οργανώθηκαν διαδραστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους φίλους (δραστηριότητες για παιδιά με θέμα «Το ελαιόλαδο στην παραδοσιακή διατροφή στο διάβα του χρόνου», επίδειξη μαγειρικής, θέατρο Σκιών: «Ο Καραγκιόζης master chef», επίδειξη παλαιστικών αγωνισμάτων) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε χιλιάδες κόσμο να επισκεφθεί τα περίπτερα της έκθεσης, τα καταστήματα της Σπάρτης και να συμμετέχουν σε κάθε είδους δραστηριότητα.

Η έκθεση στη Σπάρτη έκλεισε τις πύλες της, την Κυριακή 5 Αυγούστου. Οι επισκέπτες με αμείωτο ενδιαφέρον συμμετείχαν στις τελευταίες εκδηλώσεις (προβολή ταινίας «Επιστροφή στη Βουργουνδία», επίδειξη μαγειρικής), που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο της έκθεσης και στον προαύλιο χώρο του 2 ου δημοτικού Σχολείου Σπάρτης.

Τη Δευτέρα 6 Αυγούστου οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στη Σελλασία με βραβεύσεις επαγγελματιών και του Εμπορικού Συλλόγου και με τη συναυλία του Σπύρου Κουτσοβασίλη και της Γιώτας Αποστολάκου, που μας θύμισαν μουσικές επιτυχίες του Γιώργου Νταλάρα και της Βίκυς Μοσχολιού. Σε όλους τους επισκέπτες μοιράστηκαν διαφόρων ειδών εδέσματα.

Όλες οι δραστηριότητες για τους πολίτες και επισκέπτες του δήμου ήταν δωρεάν.

Ο δήμος Σπάρτης θέλει να ευχαριστήσει όλους όσοι συμμετείχαν στη δημιουργία του νέου αυτού εγχειρήματος, στην ανανέωση της 15 ης Γιορτής Ελιάς και Λαδιού, την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, την ΠΕΔ Πελοποννήσου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία «Πελοπόννησος», τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης, την Α.Μ.Κ.Ε. «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού», τη Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης, που μας παρουσίασε μοναδικά έργα με θέμα «Η ελιά και το ελαιόλαδο στη ζωή μας», τους χορηγούς, τους φορείς, τους συλλόγους και τους παραγωγούς.

Ο δήμος Σπάρτης στέλνει ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τους επισκέπτες της Γιορτής, που στήριξαν και ενίσχυσαν την προσπάθεια αυτή, τους εθελοντές, τους εργαζόμενους του δήμου για την πολύτιμη βοήθεια και συμβολή τους και την οργανωτική επιτροπή για την ουσιαστική δουλειά της.

Το ραντεβού ανανεώνεται για του χρόνου με ακόμα περισσότερες εκπλήξεις και εκδηλώσεις.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα