Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 15:11

Από το πρωί μέχρι το βράδυ το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας (Βίντεο)

Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε το πρωί της Τετάρτης 25/1 στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, δύο από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας, οι Κυριάκος Λιαράκος και Αντωνία Πτερνέα μίλησαν τόσο για τη φιλοσοφία όσο και για το πλούσιο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ που θα λάβει χώρα 27-30 Ιανουαρίου 2023 στο αμφιθέατρο "Θ. Αγγελόπουλος".

Δείτε το βίντεο:

Σύμφωνα με την Αντωνία Πτερνέα, μέλος της οργανωτικής επιτροπής παρόντες θα είναι 18 σκηνοθέτες ή εκπρόσωποι της παραγωγής και θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το κοινό για τις ταινίες τους. Επίσης το πρόγραμμα των 90 ταινιών θα είναι διαθέσιμο και διαδικτυακά σε όλη την Ελλάδα δωρεάν από τις 27/1 στο www.kalamatashortdocs.com 

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Κυριάκο Λιαράκο το συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει την πρωτοτυπία ότι είναι το μοναδικό φεστιβάλ μικρού μήκους ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα, δηλαδή εξειδικεύεται στα ντοκιμαντέρ μέχρι 30 λεπτά. Η πρωτοτυπία του έγκειται επίσης και στην οργάνωσή του καθώς οι αρχικές επιλογές των ταινιών γίνονται από την ομάδα του φεστιβάλ μαζί με φοιτητές από διάφορες κινηματογραφικές σχολές της Ελλάδας και δίνεται έμφαση στη συμμετοχικότητα. Την ίδια φιλοσοφία ακολουθούν και οι μηνιαίες προβολές τις διοργάνωσης όπου εκεί 2 φορές το μήνα το κοινό καλείται να επιλέξει τις ταινίες που θα περάσουν στην ετήσια διοργάνωση. 

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας είναι ένα κομμάτι του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που για 9 χρόνια έχει αγκαλιαστεί από το κοινό της Καλαμάτας και άλλων 12 πόλεων και φέρνει κάθε χρόνο ένα εξαιρετικό πρόγραμμα καθώς είναι εμπλουτισμένο με σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, αφιερώματα και καλεσμένους. Το Φεστιβάλ Καλαμάτας είναι μια διοργάνωση του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και του Δήμου Καλαμάτας.

Το πρόγραμμα ξεκινάει από τις 9 το πρωί της Παρασκευής με προβολές για σχολεία και το κανονικό πρόγραμμα ξεκινάει στις 6 το απόγευμα όπου θα ακολουθήσει στις 9 η τελετή έναρξης με την ταινία "Είχες δίκιο ρε" του Νίκου Θεοδωσίου, με κεντρικό πρόσωπο το σπουδαίο Έλληνα ντοκιμαντερίστα Ροβήρο Μανθούλη. Ο σκηνοθέτης της ταινίας θα παρευρεθεί στην εκδήλωση και θα μιλήσει για την προσωπική του σχέση με το Μανθούλη. Επίσης στην τελετή έναρξης θα παρουσιαστεί το project για τα 100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή που το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ τρέχει από τον περασμένο Μάιο σε 6 πόλεις της Πελοποννήσου. Η παρουσίαση του τελικού σπονδυλωτού ντοκιμαντέρ θα γίνει αργότερα μέσα στη χρονιά.

Η Κυριακή είναι μια ιδιαίτερα γεμάτη μέρα προβολών καθώς 10:30-1 θα υπάρχει ένα πρόγραμμα για όλη την οικογένεια με ταινίες για παιδιά όλων των ηλικιών. Επίσης το Σάββατο και την Κυριακή το πρόγραμμα θα περιέχει 6 ταινίες από την Κύπρο μέρος του αφιερώματος στην εισβολή που θα κορυφωθεί με τη συζήτηση για την Κύπρο όπου θα πάρουν μέρος οι σκηνοθέτες των ταινιών "38 Ημέρες" και "Κάλτσες Αταίριαστες", δύο ταινίες που θα δούμε λίγο πριν την συζήτηση. Επίσης διαδικτυακά από την Κύπρο θα συνδεθεί και ο Θέμος Δημητρίου, Πολιτικός Μηχανικός και Μέλος του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης Προσφύγων.

Η διοργάνωση φιλοξενεί φέτος 10 βραβεία:

  • Tο Βραβείο Σκηνοθεσίας που θα απονείμει η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών, με την επιτροπή να αποτελείται από τους σκηνοθέτες Βουβούλα Σκούρα, Λένα Βουδούρη και Λουκά Παλαιοκρασά. 
  • Το Βραβείο Πρώτης Ταινίας Σκηνοθέτη θα απονείμει η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, με την επιτροπή αποτελούμενη από τους σκηνοθέτες Άννα Αντωνοπούλου, Στάθη Γαλαζούλα και Διονυσία Κοπανά.
  • Το βραβείο διεύθυνσης φωτογραφίας θα δοθεί από την Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών GSC, με μέλη της επιτροπής τους κινηματογραφιστές Γιώργο Φρέντζο, Διονύση Ευθυμιόπουλο και Στέλιο Αποστολόπουλο.
  • To Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου έχει αναλάβει τα βραβεία για το Καλύτερο Ελληνικό/Κυπριακό Σπουδαστικό Ντοκιμαντέρ και Διεθνές Σπουδαστικό Ντοκιμαντέρ, καθώς και τα Βραβεία Μοντάζ και Ήχου. Η επιτροπή αποτελείται από τους ακαδημαϊκούς Ιάκωβο Παναγόπουλο, Απόστολο Λουφόπουλο και Κωνσταντίνο Τιληγάδη.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας δίνει βήμα σε νέους δημιουργούς κα ειδικά σε μαθητές, έχοντας και το βραβείο Καλύτερου Μαθητικού Ντοκιμαντέρ που θα δοθεί από μια επιτροπή καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών. Η επιτροπή αποτελείται από τους: Γιάννη Μαργαρίτη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, Αγάπιο Οικονομίδη, Διευθυντή της Διεύθυνσης Δ.Ε. Μεσσηνίας και τους εκπαιδευτικούς Δημήτρη Σαρρή και Βασιλική Χρυσανθακοπούλου.

Δείτε τις υποψήφιες ταινίες εδώ.

Τέλος είναι και τα βραβεία κοινού όπου το κοινό καλείται να ψηφίσει τις αγαπημένες του Ελληνικές και διεθνής ταινίες στις αίθουσες αλλά και online. Το βραβείο κοινού φιλοτέχνησε το διεθνούς φήμης Καλαματιανός γλύπτης Χρήστος Ρηγανάς. Τιμώντας τη διάκρισή του από την Ακαδημία Αθηνών το φεστιβάλ οργανώνει την Πέμπτη 26/1 στις 7μμ μια βραδιά αφιερωμένη στον γλύπτη, με την παρουσίαση της νέας ποιητικής του συλλογής και προβολή του ντοκιμαντέρ της Κλεώνης Φλέσσας, "Της Σμίλης τα Γραφήματα" παρουσία της σκηνοθέτιδος. Στο χώρο θα εκτίθενται επίσης κάποια από τα έργα του. 

Τα βραβεία θα δοθούν στις 30/1 στην τελετή λήξης με παρόντες εκπροσώπους των επιτροπών. Στην τελετή λήξης θα παρουσιαστεί και η ταινία "Τι έγινε στο Μαγγανιακό", που περιγράφει το project "Διάλογος & Δράση για το μέλλον του Μαγγανιακού" . Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει τους θεατές στο ορεινό χωριό του Μαγγανιακού Μεσσηνίας, που αντιμετωπίζει την πρόκληση της κοινωνικής εγκατάλειψης. Οι 63 μόνιμοι κάτοικοι που έχουν απομείνει ανησυχούν για το μέλλον της κοινότητας. Τρεις φορείς κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας μαζί με τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού ευαισθητοποίησαν και κινητοποιήσαν ανθρώπους και φορείς και έδειξαν στην πράξη ότι ακόμη και οι μικρότερες κοινότητες μπορούν να ορίσουν το μέλλον τους. Η πορεία του 12μηνου έργου αποτυπώνεται στο φακό μαζί με την ανησυχία, τη χαρά και την ελπίδα για το μέλλον των ίδιων των κατοίκων.

Η Εύφορη Γη και το Go On βρέθηκαν στο Μαγγανιακό τις ημέρες του φεστιβάλ Μαγγανιακού, παίρνοντας μέρος στην σημαντική διοργάνωση.

Μπορείτε να διαβάσετε για το Φεστιβάλ Μαγγανιακού αλλά και το ντοκιμαντέρ παρακάτω:

https://eforigi.com.gr/news/ekdiloseis/item/28323-go-on-magganiako-2022-to-festival-pou-thelei-na-zontanepsei-to-xorio

https://eforigi.com.gr/news/var/item/29000-go-on-akoma-mia-kyriaki-sto-magganiako

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα