Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022 11:00

Go On: Ακόμα μια Κυριακή στο Μαγγανιακό

Με σταθερά βήματα για την ανάπτυξη του τόπου συνεχίζονται οι δράσεις και οι συναντήσεις που ξεκίνησαν στο Μαγγανιακό Μεσσηνίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Διάλογος & Δράση για το Μέλλον του Μαγγανιακού που χρηματοδοτήθηκε από το Civic Europe.

Οι τρεις φορείς Κ.Α.Λ.Ο., Dock, Κουκουβά και Νόστος μαζί με τον Πολιστικό Σύλλογο Απανταχού Μαγγανιακιτών έφεραν εις πέρας ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης, το οποίο συνεχίζεται με συζήτηση και προβληματισμός για το μέλλον, με τη συνεργασία και άλλων φορέων. Έτσι, το μικρό χωριό της Μεσσηνίας με τους 63 μόνιμους κατοίκους, που εδώ και ένα χρόνο μεταμορφώθηκε και γέμισε επισκέπτες σε μια προσπάθεια αντιστροφής της ερημοποίησης, «γράφει ιστορία» σε μια συλλογική προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο. Εδώ και ένα χρόνο τα μέλη της ομάδας ταξιδεύουν σε χώρες της Ευρώπης στις συναντήσεις του προγράμματος, μοιράζονται τις ανησυχίες και τα συμπεράσματά τους, συναντιούνται και γνωρίζουν την κοινότητα, οργανώνουν εκπαιδευτικά βιωματικά σεμινάρια και οργανώνουν επιτυχημένες εκδηλώσεις. Μέσα σε αυτό τον ένα χρόνο κατάφεραν να οργανώσουν ακόμη περισσότερο τους κατοίκους του χωριού, να ακούσουν τα προβλήματα των γυναικών του και να υλοποιήσουν ένα πολύ επιτυχημένο φεστιβάλ με εργαστήρια, μουσική, ψυχαγωγία για μικρούς και μεγάλους και το πολύ σημαντικό κομμάτι της δικτύωσης των φορέων αλληλέγγυας οικονομίας. Η τελευταία εκδήλωση του προγράμματος συμπεριλάμβανε πεζοπορία, παιχνίδι για παιδιά, συνάντηση και δικτύωση των φορέων Κ.Α.Λ.Ο. (Κοιν.Σ.Επ. Νόστος, Μεσσήνης Γαία, Πάλμι, Κουκουβά), ενώ έπεται κι επόμενη με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή. Μια όμορφη Κυριακή που έκλεισε με μαγειρέματα και γλέντι στο χωριό μπροστά από την εκκλησία. Ήταν ένα ακόμη μικρό φεστιβάλ με πλήθος ανθρώπων, γνώριμων προσώπων να βρίσκονται για ακόμη μια φορά με μεγάλη χαρά στο Μαγγανιακό. Αυτή ήταν η πορεία του ενός χρόνου όπου κάποιοι άνθρωποι, πια «επίτημοι» Μαγγανιακίτες δέθηκαν με τους ανθρώπους του χωριού και όλοι μαζί προσπάθησαν να ζωντανέψουν ξανά το χωριό. Όλα αυτά περιγράφονται ακόμη καλύτερα στο ντοκιμαντέρ με θέμα το πρόγραμμα και την βιώσιμη τοπική ανάπτυξη που υλοποίησε το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας σε συμπαραγωγή του Civic Europe και του Dock. Το πρώτο cut του ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Αντωνίας Πτερνέα παρουσιάστηκε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στους Μαγγανιακίτες, τους εκπροσώπους των φορέων Κ.Α.Λ.Ο. αλλά και των θεσμών, στο νέο χώρο «Σπίτι του Συλλόγου» και έφερε γέλια αλλά και συγκίνηση στον κόσμο, δίνοντας την ελπίδα ότι το Μαγγανιακό θα μπορέσει να αποτελέσει έμπνευση για ανάλογες δράσεις στη Μεσσηνία αλλά και την Ευρώπη. Το ντοκιμαντέρ θα πάρει το δρόμο του στα εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, καθώς θα παρουσιαστεί στην τελική του μορφή στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Καλαμάτας, τον Ιανουάριο στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Τέλος εντυπωσιακός ήταν και ο χώρος προβολής, ο πρώτος πολυχώρος του χωριού ή αλλιώς το «Σπίτι του Συλλόγου» που επισκεύασαν εθελοντικά μέλη και τεχνίτες του χωριού, ώστε να υπάρχει ένας χώρος για εκδηλώσεις και συναντήσεις στο χωριό.
ENG:
One more successful coming together in Magganiako that closes the circle of events and the “Dialogue and Action for the future of Magganiako” program, funded by Civic Europe. This time there was a meeting with cooperatives, part of solidarity economy and a documentary screening about the program. Last but not least the visitors and organizers ate together and enjoyed some music, making this day another unforgettable event.

 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα θέματα στο Go On #22 που κυκλοφορεί

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα