Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 15:00

Pamvotis Lake Project: 21 & 22/1 Αφιέρωμα στις «καλλιμάρτυρες» του χθες και του σήμερα

Ένα προοίμιο της πολυδιάστατης δράσης ευρείας κλίμακας
«Pamvotis Lake Project» της Kalliergon


Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023 | Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσοχωρίου | 19.00 – 21.00
Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023 | Πλατεία Μαβίλη | 12.00 – 13.30
Υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών
Διοργάνωση: Kalliergon & Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσοχωρίου
Συντονιστές δράσης: Βασιλική Κατέρη & Κωνσταντίνος Στάικος
Είσοδος ελεύθερη

Η επιχείρηση πολιτισμού Kalliergon και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσοχωρίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνουν 2ήμερες δράσεις, με αφορμή τον πνιγμό 17 γυναικών, μαζί με την Κυρά Φροσύνη, στη λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων, στις 11 Ιανουαρίου 1801. Είναι ένα αφιέρωμα-μνημόσυνο, 222 χρόνια μετά, στις «καλλιμάρτυρες» του χθες, αλλά και του σήμερα.
Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί το προοίμιο της πολυδιάστατης δράσης ευρείας κλίμακας Pamvotis Lake Project της Kalliergon που έχει σχεδιαστεί για την πόλη των Ιωαννίνων, βασισμένο σε μια καινοτόμα προσέγγιση της Χριστίνας Τζιάλλα. (https://el.kalliergon.com/pamvotis-lake-project)
Συμμετέχουν, εθελοντικά, ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, ο Νίκος Χαλκιάς (κλαρίνο) και ο Μίλτος Διαμάντης (ακορντεόν)
Την ψηφιακή καταγραφή, εθελοντικά επίσης, υπογράφει ο Κωνσταντίνος Μάρκου.
Ο Αντώνης Κωνσταντής παρασκεύασε για πρώτη φορά, 11 Ιανουαρίου 2023, ανήμερα του πνιγμού των 17 γυναικών μαζί με την Κυρά Φροσύνη στη λίμνη Παμβώτιδα, ένα ιδιαίτερο cocktail εμπνευσμένο από το γεγονός εκείνο. Το παραχώρησε στην Kalliergon για να στηρίξει το Pamvotis Lake Project με μια ευχή και μια προτροπή να το συνοδεύει "ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΚΑΜΙΑ ΚΑΛΛΙΜΑΡΤΥΡΑΣ!".
[Σημειολογικής σημασίας είναι και τα υλικά της συνταγής... αγουρίδα από λευκό σταφύλι (από το άγουρο της ηλικίας των "καλλιμάρτυρων"), σπιρουλίνα (φύκι του γλυκού νερού), μέλι (που παραπέμπει στο "γλυκό νερό" της λίμνης), πάγος σαν τα παγωμένα νερά της λίμνης τον χειμώνα... Σημειολογική και η διακόσμηση του ποτηριού με "μαύρα δάκρυα".]
Η συνταγή του "ούι cocktail" βρίσκεται ήδη αναρτημένη στη σχετική ενότητα της ιστοσελίδας και διατίθεται, δωρεάν, σε κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση της πόλης των Ιωαννίνων, καθώς και της ευρύτερης περιοχής. Οι επιχειρήσεις που θα παρασκευάζουν το ποτό θα ενημερώνουν τους πελάτες τους με μια σχετική ετικέτα που θα φέρουν στη βιτρίνα τους ή σε εμφανές σημείο στην είσοδο. Η ετικέτα είναι διαθέσιμη ως αρχείο jpeg στον σύνδεσμο: https://el.kalliergon.com/pamvotis-lake-project
Η Χριστίνα Τζιάλλα του έδωσε την ονομασία «ούι», όπως ο ομώνυμος τίτλος στο υπό έκδοση βιβλίο της, και η Βασιλική Κατέρη επιμελήθηκε το λογότυπο της ονομασίας του.
* Ο Αντώνης Κωνσταντής κατάγεται από την Ανατολή Ιωαννίνων. Ζει εδώ και πολλά χρόνια στη Γερμανία με την οικογένειά του και είναι ιδιοκτήτης του μπαρ «Antony’s» στη Φρανκφούρτη. Έχει εκδώσει βιβλίο με τίτλο «COKTAIL INSTRUCTOR» με πολύ ιδιαίτερες συνταγές ποτών.

Ακολουθεί το πρόγραμμα, αναλυτικά:
Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023 | 19.00 – 21.00| Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσοχωρίου

 Έκθεση φωτογραφίας γυναικείων πορτρέτων με τίτλο «καλλιμάρτυρες»
Φωτογραφία: Νίκος Δαλέζιος
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Τζιάλλα
Eπιμέλεια έκθεσης & κατασκευή κοσμημάτων από ασημοκούφετα: Βασιλική Κατέρη
* Το «ασημένιο» κόσμημα παραπέμπει στην περίφημη αργυροτεχνία των Ιωαννίνων. Τα ασημοκούφετα τα χρησιμοποιούν να στολίζουν τα κόλλυβα στα μνημόσυνα. Ο παραλληλισμός εδώ είναι προφανής.
* Κόσμημα φτιαγμένο από ασημοκούφετα θα εκτίθεται, μόνιμα, μετά τη δράση, στο Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου, στο νησί των Ιωαννίνων, στην αίθουσα "Kυρά Φροσύνη".

Στο πορτρέτα απεικονίζονται, αλφαβητικά, οι εξής γυναίκες: Βαλεντίνα Βαγενά, Ευαγγελία Καραγιώργου, Ράνια Θεοδώρα Λένη, Κωνσταντίνα Λιούζα, Κωνσταντίνα Λώλη, Σοφία Μάντζιου, Λαμπρινή Μελιγγιώτη, Κωνσταντίνα Παππά, Γεωργία Σιώζιου, Σωτηρία Σφαιρόπουλου, Ουρανία Τζιάλλα, Μαργαρίτα Τζίμα & τα μικρά κορίτσια: Αναστασία, Ζωή Κλεοπάτρα

 «Κέντημα» με ασημοκούφετα πάνω σε βουτήματα
Τα βουτήματα αυτά, ευγενική προσφορά της οικογενειακής επιχείρησης «Μελιγγιώτη», θα προσφερθούν -ως «συχώριο»- στους παρευρισκόμενους στη δράση της επόμενης ημέρας.

 Συζήτηση για την καθημερινότητα της γυναίκας του χωριού
Συμμετέχουν γυναίκες του Δροσοχωρίου, μέσα από ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα.
Τη συζήτηση συντονίζει η Χριστίνα Τζιάλλα

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023 | 12.00 – 13.30 | Πλατεία Μαβίλη
 Εικαστική Εγκατάσταση «Έλα στη θέση μου»
Εικαστική & σκηνοθετική επιμέλεια: Βασιλική Κατέρη & Χριστίνα Τζιάλλα
Φωτογράφιση: Νίκος Δαλέζιος
Στο ολόσωμο πορτρέτο απεικονίζεται η Μικέλα Τσόντζου (με καταγωγή από την Πέτρα Ζαγορίου)
Συμμετέχουν:
Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού
Νίκος Χαλκιάς (κλαρίνο) & Μίλτος Διαμάντης (ακορντεόν)
Η αλληλεπίδραση του υπερμέγεθες έργου με τη φύση αποτελεί τον καταλύτη σχετικά με την ατμόσφαιρα που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Τίποτε δεν είναι δεδομένο, σε σχέση με τα καιρικά φαινόμενα της ημέρας εκείνης, αλλά και τίποτα δεν είναι αφημένο στην τύχη του, σε σχέση με το τελικό ζητούμενο. Ο καθένας που θα παρευρεθεί στο σημείο εκείνο την ώρα της ανάδυσης, με τη συνοδεία πολυφωνικού μοιρολογιού, θα γίνει αποδέκτης μιας ανεπαίσθητης πρόσκλησης που θα «αιωρείται» στην ατμόσφαιρα. «Έλα στη θέση μου.»… Μια πρό(σ)κληση αυτής της Γυναίκας-καλλιμάρτυρα… του χθες;… του σήμερα;… του από πάντα;… Μια τροφή για σκέψη, για προβληματισμό, για εσωτερικό διάλογο… Αυτό που χωρίζει το σήμερα από το χθες είναι μόνο η επιφάνεια του γλυκού νερού της λίμνης… Γενικότερα, μόνο η επιφάνεια.
Σημείωση: Η φωτογραφία του φόντου της αφίσας προορίζεται για το εξώφυλλο του υπό έκδοση βιβλίου της Χριστίνας Τζιάλλα με τίτλο «ούι – Τρόπαια ΑποΤρόπαια». Η φωτογράφιση έγινε, για τον σκοπό αυτό από, τον Στέφανο Παπαζαπραΐδη, ο οποίος υπογράφει την εκτέλεση και τη σκηνοθεσία.Στην φωτογραφία απεικονίζεται η ίδια.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα