Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 20:07

EUSO 2019: Συμμετοχές και προκρίσεις μαθητών από την Καλαμάτα (βίντεο)

Με ενθουσιασμό πειραματίστηκαν και διαγωνίστηκαν μαθητές της Καλαμάτας στους προκριματικούς της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad) EUSO 2019.

Οι προκριματικοί έγιναν το Σάββατο στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Καλαμάτας, με ενθουσιασμό από τις μαθητικές ομάδες που έλαβαν μέρος. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν επτά ομάδες των τριών μαθητών από τα σχολεία: 1ο ΓΕ.Λ., το 4ο ΓΕ.Λ., το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας και τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά. Οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε τρεις ενότητες, μία Φυσικής, μία Χημείας και μία Βιολογίας, σε θέματα αμιγώς εργαστηριακά.

Η ομάδα του 1ου ΓΕ.Λ. Καλαμάτας, με μαθητές τους Νικόλαο Βαμβακά, Καλλιόπη Μπελιά και Δημήτριο Γεωργουλόπουλο κατέκτησε την πρώτη θέση και προκρίθηκε να συμμετέχει στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Νοτίου Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019. Από τον Πανελλήνιο διαγωνισμό θα προκύψουν οι ομάδες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ο οποίος θα διεξαχθεί  στην Αλμάδα της Πορτογαλίας από 4 ως 11 Μαΐου 2019.

Δείτε το βίντεο από τους προκριματικούς της Καλαμάτας:

Να σημειωθεί πως φέτος η συμμετοχή ήταν περιορισμένη, ωστόσο επιθυμία των στελεχών του ΕΚΦΕ και των συμμετεχόντων μαθητών είναι να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές τη «μαγεία» των Φυσικών Επιστημών.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η εξοικείωση των μαθητών με το πείραμα στις Φυσικές Επιστήμες, μέσα από μία ευχάριστη διαδικασία.

Φωτογραφίες από τους προκριματικούς της Καλαμάτας:

Πιο αναλυτικά για τον μαθητικό πειραματικό διαγωνισμό στα μαθήματα Φυσική - Χημεία – Βιολογία, συμμετέχουν τριμελείς ομάδες μαθητών μέχρι 17 ετών (μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου) από όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2003 και από τότε διεξάγεται κάθε χρόνο. Η κάθε χώρα συμμετέχει με δύο ομάδες μαθητών που επιλέγονται με διαδικασία που αποφασίζει η κάθε χώρα. Στην Ελλάδα η διαδικασία επιλογής των ομάδων γίνεται μέσω των ΕΚΦΕ.

Η διαδικασία επιλογής των ομάδων διεξάγεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, σε τοπικούς Μαθητικούς Διαγωνισμούς, επιλέγεται η ομάδα (ή οι ομάδες) μαθητών από την περιοχή ευθύνης κάθε ΕΚΦΕ.

Οι ομάδες που επιλέγονται συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που αποτελείται από τους:

  • Πανελλήνιος διαγωνισμός Νότιας Ελλάδας που διεξάγεται στην Αθήνα και συμμετέχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδος, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.
  • Πανελλήνιος διαγωνισμός Βόρειας Ελλάδας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ιονίων νήσων.

Από τον κάθε τελικό διαγωνισμό θα επιλεγεί μια τριμελής ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών - EUSO. Η αποστολή της κάθε χώρας αποτελείται από τον Συντονιστή, που είναι και αρχηγός της αποστολής, τους δύο Μέντορες (Φυσικός-Χημικός ή Βιολόγος) και τις δύο ομάδες των μαθητών (σύνολο 9 άτομα). Κάθε χώρα επιβαρύνεται μόνο με τα έξοδα μεταφοράς/ταξιδιού των μελών, τα έξοδα διαμονής επιβαρύνουν τη διοργανώτρια χώρα.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα