Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 13:05

Συνεργασία του Harvard με το Ε.Κ.Π.Α. μέσω του νέου Κόμβου Αριστείας του Ε.Κ.Π.Α. για το Άσυλο και τη Μετανάστευση

Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 ―με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ξεκίνησε επίσημα η συνεργασία του Πανεπιστημίου του Harvard, μέσω της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Harvard Chan School», και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε στο διεθνές ακαδημαϊκό κοινό ο Κόμβος Αριστείας για το Άσυλο και την Μετανάστευση του ΕΚΠΑ, μια νέα ανεξάρτητη ερευνητική δομή με αντικείμενο την έρευνα στον χώρο των προσφυγικών και μεταναστευτικών σπουδών, την ανάπτυξη δράσεων διδασκαλίας και έρευνας στο πεδίο, την παραγωγή κειμένων πολιτικής στο χώρο σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, την υποστήριξη των σχετικών δράσεων, έργων και παρεμβάσεων της Πολιτείας καθώς και των αντίστοιχων υλοποιούμενων από την Κοινωνία των Πολιτών.

Το ΕΚΠΑ φιλοδοξεί να αναδείξει τον Κόμβο στο σημαντικότερο ερευνητικό κέντρο για τα θέματα αυτά στον χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ευρύτερης Μεσογείου. Δρομολογούμενες δράσεις του νέου Κόμβου: Θερινό Σχολείο και Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Harvard Αποστολή του Κόμβου Αριστείας είναι η ανάπτυξη κοινών δράσεων και προγραμμάτων σε όλο το εύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών με άμεσο διεθνές αντίκτυπο. Για τον σκοπό αυτό υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου του Harvard (δια του Harvard T.H. Chan School of Public Health και του FXB Center for Health & Human Rights), δημιουργώντας ευκαιρίες τόσο για κοινή διδασκαλία και μάθηση όσο και για την ενίσχυση καινοτόμων μορφών εφαρμοσμένης έρευνας σε θέματα σχετικά με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Η πρώτη από αυτές τις κοινές δράσεις είναι ένα Θερινό Σχολείο τριών εβδομάδων, το οποίο θα λειτουργήσει τον Ιούλιο 2022.

Με ένα πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων και δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκε από δυο πανεπιστήμια, το Θερινό Σχολείο θα προσφέρει υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη γνώση αλλά και εμπειρία πεδίου στην Αθήνα, στο Ναύπλιο (με την συνεργασία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard) και στην Λέσβο.

Η επιλογή των μετεχόντων γίνεται από τα δυο πανεπιστήμια αλλά το θερινό σχολείο θα είναι ανοικτό και σε φοιτητές και νέους ερευνητές υψηλών προδιαγραφών από άλλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια. Το πρόγραμμα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο ενώ σημειώνεται ήδη προθυμία ενίσχυσης και συμμετοχής από ικανό αριθμό θεσμών, ιδρυμάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η παρουσίαση του Θερινού Σχολείου έγινε ενώπιον της Υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως και του κ. David Burger, Deputy Chief of Mission της Πρεσβείας των ΗΠΑ την Ελλάδα. Κατά την διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης, υπεγράφη και το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δυο πανεπιστημίων από τον καθηγητή κ. Μ.-Α. Δημόπουλο, Πρύτανη του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την καθηγήτρια κ. Jane J. Kim, Dean for Academic Affairs at the Harvard T.H. Chan School of Public Health και K.T. Li Professor of Health Economics in the Department of Health Policy and Management and the Center for Health Decision Science.

«H εξωστρέφεια και ο διεθνής προσανατολισμός του Πανεπιστημίου αποτελεί», όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, «σημαντικό στρατηγικό στόχο. Η στρατηγική αυτή στοχεύει στην προώθηση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και κοινωνικού έργου του Πανεπιστημίου και την ανάδειξη της διεθνούς φυσιογνωμίας του. Το ΕΚΠΑ συνεργάζεται με Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, διεθνή δίκτυα Πανεπιστημίων, καθώς και εκπαιδευτικές οργανώσεις παγκοσμίως, με στόχο την ενίσχυση των ερευνητικών συνεργασιών και της κινητικότητας των φοιτητών, του ακαδημαϊκού προσωπικού, των ερευνητών και του λοιπού ανθρώπινου δυναμικού του.

Η προώθηση διαπανεπιστημιακών συνεργασιών μέσω Διεθνών Συμφωνιών Συνεργασίας δίνει τη δυνατότητα σε μέλη Δ.Ε.Π. του ΕΚΠΑ να συνεργαστούν αποτελεσματικά με μέλη Δ.Ε.Π. άλλων Πανεπιστημίων με σκοπό την ανάπτυξη ερευνητικών συνεργασιών και προγραμμάτων προς όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας, την οργάνωση επιστημονικών συναντήσεων (ημερίδων, συμποσίων, συνεδρίων, κ.ά.) και τη συμμετοχή σε διδακτικές δραστηριότητες και διαλέξεις που συμβάλλουν στη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης». Η παρουσίαση του Κόμβου Αριστείας για το Άσυλο και την Μετανάστευση έγινε από τον Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή, Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, European Jean Monnet Chair in Humanitarian Medicine and Response in Action, και τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Πλειό, Πρόεδρο του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ.

Για το Θερινό Σχολείο για τις Μεταναστευτικές Ροές μίλησαν η Καθηγήτρια κ. Μαρία Γαβουνέλη, από τη Νομική Σχολή και Διευθύντρια του Κόμβου Αριστείας για το Άσυλο και την Μετανάστευση, η Καθηγήτρια κ. Εμμανουέλα Δούση, UNESCO Chair on Climate Diplomacy, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, η Καθηγήτρια κ. Jacqueline Bhabha, Professor of the Practice of Health and Human Rights and FXB Center Director of Research, Harvard T.H. Chan School of Public Health, η Dr Vasileia Digidiki, Director of the Harvard RMS Summer School Programme, FXB Health & Human Rights Fellow, Harvard T.H. Chan School of Public Health, η κ. Natalia Linos, Executive Director, FXB Center for Health and Human Rights, Harvard T.H. Chan School of Public Health, και ο Dr Nicolas Prevelakis, Associate Senior Lecturer, Committee on Degrees in Social Studies & Assistant Director of Curricular Development, Center for Hellenic Studies, Harvard University. Σύντομη παρέμβαση έκανε, επίσης, η κ. Maria Clara Martin, UNHCR Representative in Greece, τονίζοντας την έμπρακτη υποστήριξή της στην πρωτοποριακή αυτή προσπάθεια, ο Καθηγητής κ. Λ.-Α. Σισιλιάνος, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και, τέλος, ολοκλήρωσε ο Καθηγητής κ. Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στην εκδήλωση παρίσταντο, επίσης, ο Καθηγητής κ. Μιχαήλ Τσινισιζέλης, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, η Καθηγήτρια κ. Βασιλική Μπενέτου, από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η Dr Εβίκα Καραμαγκιώλη, Συντονίστρια διεθνών προγραμμάτων, MSc Global Health – Disaster Medicine, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ και επισκέπτρια επίκουρη καθηγήτρια (hon.) στη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων, επικοινωνία και τεχνολογία, από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, ο κ. Στράτος Ευθυμίου, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη, η κ. Zoie Lafis, Executive Director, Center for Hellenic Studies, Harvard University, ο κ. Christos Giannopoulos, Managing Director, Center for Hellenic Studies in Greece, Harvard University, ο κ. Evangelos (Evan) Katsarelis, Programs and Events Manager, Center for Hellenic Studies in Greece, Harvard University, και η κ. Artemis A. Zenetou, Executive Director, The Fulbright Foundation in Greece.

Σκοπός και στόχοι του νέου Κόμβου Αριστείας για το Άσυλο και την Μετανάστευση του ΕΚΠΑ Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα μετακίνησης πληθυσμών, που δημιούργησε σημαντικά πολιτικά και πρακτικά προβλήματα και έφερε την χώρα στα πρωτοσέλιδα των δελτίων ειδήσεων στον πλανήτη. 

Στο πρόγραμμα διδάσκουν καθηγητές και από άλλες χώρες με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία, όπως από τη Μ. Βρετανία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία κ.ά. Το ΠΜΣ συνεργάζεται με σειρά οργανισμών όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο ΔΟΜ, οι Γιατροί του Κόσμου, Άρσις, Μετάδραση, Action Aid, Solidarity Now, κ.ά. Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης, με συντονίστρια την καθηγήτρια κ. Εμμανουέλα Δούση, κάτοχο έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία έχει ήδη αναπτύξει, εδώ και 20 χρόνια, ένα αγγλόφωνο Master’s Programme in South-East European Studies: Politics, History and Economics, με ισχυρό διεπιστημονικό χαρακτήρα, το οποίο μελετά εις βάθος καίρια ιστορικά, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. έχει ήδη εμπειρία οργάνωσης σειράς σεμιναρίων και ετήσιου θερινού σχολείου από το 2015 για ζητήματα που συνδέονται με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Moving the EU forward) ως μέρους ενός Jean Monnet Module (2015-2018) και στη συνέχεια ως αυτοχρηματοδοτούμενου έργου.

https://hub.uoa.gr/harvard-collaboration-with-nkua-overview/

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2022

Περισσότερο διαβασμένα