Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 13:58

Εκστρατεία ενημέρωσης για τις διαδικτυακές απάτες

 Εκστρατεία ενημέρωσης για προστασία των χρηστών απέναντι σε απάτες στο διαδίκτυο ξεκίνησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ σε συνεργασία με την Αρχή Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 Σύμφωνα με ετήσια στατιστικά στοιχεία της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών, οι καταγγελίες για διαδικτυακές απάτες το 2021 έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2020, ποσοστό που αγγίζει το 40%.

Μέσα στα πλαίσια της πανδημίας, οι διαδικτυακές συναλλαγές και δραστηριότητες έχουν αυξηθεί ραγδαία, με αποτέλεσμα νέες μορφές απάτης να κάνουν την εμφάνισή τους, φέρνοντας στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη για επιμόρφωση των χρηστών σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εγκαινίασαν την εκστρατεία ενημέρωσης με τρόπους προστασίας από διάφορες μορφές διαδικτυακής απάτης.

Η εκστρατεία επιχειρεί μέσα από δημιουργικά και πρωτότυπα βίντεο, με χιούμορ και λιτό λόγο να επιμορφώσει τους πολίτες σχετικά με τη χρήση αλλά και δημιουργία ισχυρότερων κωδικών πρόσβασης, καθώς και την εκπαίδευσή τους να αναγνωρίζουν το smishing και το phising, διαδικτυακές απάτες μέσω sms και στο διαδίκτυο αντίστοιχα. 

Σύμφωνα με φετινή έκθεση την Europol, οι διαδικτυακές απάτες βρίσκονται σε έξαρση και ποικίλουν από συνεργατικά προγράμματα διάδοσης κακόβουλων λογισμικών τύπου ransomware, που επιτρέπουν σε ομάδες εγκληματιών να επιτίθενται ακόμη και σε μεγάλες εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς απειλώντας τους με πολύ-επίπεδες μεθόδους εκβιασμού (επιθέσεις DDoS) έως και κακόβουλα λογισμικά για κινητά που εξελίσσονται με εγκληματίες να προσπαθούν να παρακάμψουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, όπως τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.

Επίσης, αναφέρει πως οι ηλεκτρονικές αγορές έχουν οδηγήσει σε απότομη αύξηση της διαδικτυακής απάτης, ενώ συνηθίζεται πλέον εγκληματίες να καταχρώνται νόμιμες υπηρεσίες όπως VPN, κρυπτογραφημένες υπηρεσίες επικοινωνίας και κρυπτονομίσματα. 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Πολυμέσα

https://youtu.be/dS-R8J7t5-w
εσείς γνωρίζετε από passwords;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα