Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 14:37

ΥΠΕΝ: "Σε 25 ημέρες να έχουν γίνει οι έλεγχοι στα πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας"

Την άμεση κινητοποίηση της Περιφέρεις Πελοποννήσου για το ζήτημα των πυρηνελαιουργείων ζητά με έγγραφό του ο Ειδικός Γραμματέας Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών ΥΠΕΝ.

Η κινητοποίηση θα πρέπει να γίνει ως προς την άμεση συγκρότηση του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.), με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Επιθεωρητών του Υπουργείου, για τον άμεσο έλεγχο των πέντε πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας (μέχρι 15/12), με δέσμευση για αποτελέσματα μέχρι 15/1. Επίσης, ως προς την ενημέρωση του ΥΠΕΝ για όλα τα στοιχεία αδειοδότησης, ελέγχων και αποφάσεων επιβολής κυρώσεων της τελευταίας 5ετίας στο σύνολο των πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας καθώς και των αποφάσεων τεχνικής ανασυγκρότησης και της εξέλιξής τους, ζητά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αυτό έγινε γνωστό στο πλαίσιο συνάντησης που είχε η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, «για την προβληματική   λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας». 

Η κ. Κοζομπόλη έθεσε επιτακτικά την αναγκαιότητα εξεύρεση λύσης για τις περιβαλλοντικές αλλά και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της περιοχής. Συζητήθηκαν διεξοδικά οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την Π.Ε. Μεσσηνίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ως αποτέλεσμα της Έκθεσης Ελέγχου του  εργαστηρίου «Δημόκριτος» αλλά και των μετρήσεων διαπιστευμένου εργαστηρίου καθώς και οι πιθανές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών απορρύπανσης  από τις μονάδες αυτές.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι, παρότι το θέμα αποτελεί αρμοδιότητα της περιφέρειας Πελοποννήσου, οι υπηρεσίες του Υπουργείου παρακολουθούν το θέμα, και έχουν λάβει αποφάσεις προς δύο κατευθύνσεις.

Διενεργούνται έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα περίπου 60.000 ευρώ για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε δύο μονάδες στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά για τα έτη 2017 και 2018.

Παράλληλα από τον Ειδικό Γραμματέα Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών ΥΠΕΝ στάλθηκαν τα δύο έγγραφα προς την Περιφέρεια με τα οποία ζητείται η άμεση συγκρότηση του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ) και η πλήρης ενημέρωση του ΥΠΕΝ.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα