Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 17:44

Επαρκή χρόνο για λογιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις ζητούν οι λογιστές Μεσσηνίας

Η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας με επιστολή της προς τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή ζητά το υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των βεβαιώσεων αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα.

Για το φορολογικό έτος 2017 καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 30η Μαρτίου 2018, και ο χρόνος -σύμφωνα με την ένωση- δεν είναι επαρκής για την εκπλήρωση των λογιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.

Στην επιστολή της ένωσης, που κοινοποιείται στην υφυπουργό οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Γεώργιο Χουλιαράκη, την Π.Ο.Φ.Ε.Ε., τις ενώσεις-μέλη Π.Ο.Φ.Ε.Ε., το Ο.Ε.Ε., το 11ο Π.Τ. Ν.Α. Πελοποννήσου Ο.Ε.Ε. και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, αναφέρονται τα εξής:

«ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Στις 14-03-2018 δημοσιεύτηκε η ΠΟΛ 1044/2018 με θέμα:

“Τύπος και περιεχόμενο της «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ» – Έντυπο Ε3.”

Όπως ορίζεται από το άρθρο 1, η συμπλήρωση και υπογραφή του νέου εντύπου Ε3 και της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης θα ισχύσει για το φορολογικό έτος 2017 και επόμενα. Για τους λόγους ότι:

  • απαιτούνται σύνθετα επιπρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία για τις επιχειρήσεις να συμπληρωθούν στο νέο έντυπο Ε3, που δεν υπάρχει ο επαρκής χρόνος αναζήτησής τους,
  • η τήρηση των βιβλίων όπως ίσχυε, δεν βοηθούν την συμπλήρωση του πίνακα με τα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων στο νέο έντυπο Ε3, καλούμε την ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει την εφαρμογή της ΠΟΛ. 1044/2018 για το φορολογικό έτος 2017 και ως ΕΛΦΕΕ Μεσσηνίας προτείνουμε να εφαρμοστεί από το φορολογικό έτος 2018.

Στις 14-03-2018 δημοσιεύτηκε η ΠΟΛ.1045/2018 με θέμα:

“Την υποβολή του αρχείου των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, των βεβαιώσεων των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και των βεβαιώσεων εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα”, όπου στο άρθρο 7 αναφέρεται ότι:

“Για το φορολογικό έτος 2017 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η 30ή Μαρτίου 2018.”

Πάγια θέση του συλλόγου μας είναι να υπάρχει επαρκής χρόνος για την εκπλήρωση των λογιστικών και φορολογικών μας υποχρεώσεων για να μην μπαίνουμε μόνιμα στη ψυχοφθόρα διαδικασία αναμονής παρατάσεων, αλλά και για τον καλύτερο προγραμματισμό των εργασιών. Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε το Υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει την καταληκτική ημερομηνία υποβολής μιας τόσο σημαντικής λογιστικής εργασίας.»

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα