Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 10:35

Χωριστές δηλώσεις συζύγων: Όλες οι αλλαγές και τα θέματα που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Του οικονομολόγου Κωνσταντίνου Παύλου Κρανιώτη

Με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που δικαίωσε φορολογούμενο ο οποίος αποφάσισε να υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση από τη σύζυγό του , δίνεται πλέον η δυνατότητα και στους υπόλοιπους φορολογούμενους να υποβάλουν εφόσον το επιθυμούν ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος από τη σύζυγό τους, αφού βέβαια γίνει πρώτα αποδεκτή η απόφαση του ΣΤΕ από τον Διοικητή του ΑΑΔΕ.

Σήμερα οι έγγαμοι υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση ενώ αντίθετα όσοι έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα υποβάλουν ή όχι κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ:

- Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση ή έχει λυθεί το σύμφωνο συμβίωσης.

- Εφόσον οι σύζυγοι έχουν προβεί σε διάσταση τότε θα πρέπει να προσκομιστεί το αντίγραφο της αγωγής για το διαζύγιο σε διαφορετική περίπτωση άλλα στοιχεία τα οποία μπορούν να αποδείξουν ότι σύζυγοι έχουν πλέον χωριστή διαβίωση είναι : τα μισθωτήρια από την κατοικία τους ή η υπεύθυνη δήλωση της δωρεάν παραχώρησης σε περίπτωση που τους παραχωρεί κάποιος την κατοικία ή ακόμα και κάποιον λογαριασμό της ΔΕΗ.

- Ο ένας από τους δύο συζύγους ή ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Και στις δύο περιπτώσεις δηλαδή σε περίπτωση κοινής ή ξεχωριστής φορολογικής δηλώσεις υπάρχουν θετικά και αρνητικά τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής πριν προβεί ο φορολογούμενος σε κάποια τέτοια ενέργεια.

ΘΕΤΙΚΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ:

- Μέχρι στιγμής ο φόρος βεβαιώνεται στο σύζυγο, οπότε σε περίπτωση ξεχωριστής υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε ξεχωριστή εκκαθάριση των δηλώσεων, επομένως και ξεχωριστή βεβαίωση φόρου εισοδήματος.

- Έτσι η ΑΑΔΕ θα επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μόνο στο φορολογούμενο ο οποίος έχει οφειλές και όχι και στους δύο συζύγους.

- Σε περίπτωση που ο ένας εκ των δύο συζύγων μετά την εκκαθάριση φόρου δικαιούται επιστροφή φόρου εφόσον πάντα δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές θα μπορεί να την εισπράξει κανονικά και δε θα επηρεάζεται από τυχόν οφειλές του που προκύπτουν από το σύζυγο ώστε να συμψηφιστεί με αυτές.

Για παράδειγμα για το σύζυγο προκύπτει φόρος για πληρωμή ενώ για τη σύζυγο επιστροφή φόρου, σε περίπτωση κοινής φορολογικής δήλωσης τα δύο ποσά συμψηφίζονται.

- Το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας θα εκδίδεται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο και έτσι ο καθένας εκ των δύο ο οποίος επιθυμεί να πωλήσει κάποιο περιουσιακό του στοιχείο θα μπορεί να το κάνει εφόσον πάντα βέβαια τακτοποιήσει τις δικές του φορολογικές υποχρεώσεις στην εφορία.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ:

- Μία συνηθισμένη περίπτωση είναι εάν ένας από τους δύο συζύγους έχει χαμηλό εισόδημα και υψηλό τεκμήριο διαβίωσης. Αν για παράδειγμα η σύζυγος ή ο σύζυγος έχουν ακίνητη περιουσία και Ι.Χ. στο όνομα τους αλλά έχουν μείνει άνεργοι. Στην περίπτωση της κοινής δήλωσης το εισόδημα του συζύγου που εργάζεται καλύπτει το τεκμήριο του συζύγου που δεν εργάζεται και τότε δεν προκύπτει επιπλέον φόρος. Στην ξεχωριστή δήλωση ο άνεργος μπορεί να κληθεί να πληρώσει φόρο 22% ακόμη και από το πρώτο ευρώ για τεκμαρτό του εισόδημα.

Σε περίπτωση πάντα τεκμηρίων θα πρέπει να ελεγχθεί και το τι θα γίνει με χρήση του κεφαλαίου προς ανάλωση που υπήρχε από τις προηγούμενες χρονιές γιατί το όλο θέμα μπλέκει όταν άλλος δηλώνει τα περιουσιακά ακίνητα και άλλος έχει το εισόδημα με το οποίο κάλυπτε τα τεκμήρια μέχρι στιγμής.

Μια δεύτερη περίπτωση είναι οι δαπάνες για το χτίσιμο του αφορολόγητου μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών για μισθωτούς συνταξιούχους και κατ' επάγγελμα αγρότες Με την κοινή δήλωση το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να καλυφθεί είναι μεν υψηλότερο αλλά συνεισφέρουν και οι δύο σύζυγοι, ταυτόχρονα τα ποσά που απαιτούνται μεταφέρονται από τον ένα στον άλλο Στις ξεχωριστές δηλώσεις θα πρέπει ο κάθε σύζυγος να καλύψει το ποσοστό των ηλεκτρονικών αποδείξεων που απαιτούνται για το δικό του αφορολόγητο

- Επίσης πρέπει να ελεγχτεί το ποιος θα δηλώνει τα προστατευόμενα τέκνα καθώς και το τι συμβαίνει με την υποβολή των αιτήσεων των επιδομάτων στα οποίο προσαυξάνουν τα τέκνα το συνολικό ποσό επιδότησης αφού ως κριτήριο λαμβάνουν πάντα το οικογενειακό εισόδημα.

Τέλος να πούμε ότι θα προκύψει πρόβλημα στη φορολογική διοίκηση καθώς η ΑΑΔΕ θα κληθεί να εκκαθαρίσει πολύ περισσότερες φορολογικές δηλώσεις από τις 6 εκατ. δηλώσεις που εκκαθάρισε κατά τα προηγούμενα έτη, καθώς και να φτιάξει διπλούς χρηματικούς καταλόγους για την είσπραξη των φόρων.

Πιστεύουμε όμως ότι με την βοήθεια της τεχνολογίας θα παρακαμφθούν τα οποιαδήποτε τεχνικά προβλήματα δημιουργούνται στην ΑΑΔΕ και θα δοθεί τελικά η δυνατότητα στους συζύγους να επιλέγουν αν θα κάνουν μαζί ή χωριστά φορολογικές δηλώσεις.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα