Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 12:07

Παραδείγματα για την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών αγροτών - ελεύθερων επαγγελματιών

Του οικονομολόγου Κωνσταντίνου Παύλου Κρανιώτη

Η αναμενόμενη εγκύκλιος για τη διαδικασία εκκαθάρισης των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών εκδόθηκε. Όπως γνωρίζουμε οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2015 και τώρα θα γίνει η εκκαθάριση με βάση το εισόδημα του 2016. Στη συνέχεια θα γίνει με βάση το εισόδημα του 2017 αφού όμως προστεθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν για το προηγούμενο κάθε φορά φορολογικό έτος. Κατ΄ εξαίρεση και ειδικά για το 2018 ο υπολογισμός θα γίνει επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 85% της βάσης προσδιορισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Από το 2019 οι ασφαλιστικές θα υπολογίζονται κανονικά χωρίς την έκπτωση του 15%.

Ας δούμε τώρα όσον αφορά τον συμψηφισμό για το εισόδημα του 2016:

Πρώτη περίπτωση να προκύπτει από το συμψηφισμό Χρεωστικό υπόλοιπο:

Σε περίπτωση δηλαδή που προκύπτει από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών ότι ο ασφαλισμένος πρέπει να καταβάλει περισσότερα από ότι κατέβαλε μέχρι στιγμής τότε η διαφορά που προκύπτει θα πρέπει να καταβληθεί σε μηνιαίες δόσεις ισομερώς κατανεμημένες μέχρι το τέλος του έτους. Οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές θα περιλαμβάνονται στο χρεωστικό υπόλοιπο που θα προκύψει από την εκκαθάριση και σε περίπτωση που δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα θα επιβαρύνονται με τόκο καθυστέρησης.

Δεύτερη περίπτωση να προκύπτει από το συμψηφισμό Πιστωτικό υπόλοιπο:

Σε περίπτωση δηλαδή που προκύπτει από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών ότι ο ασφαλισμένος έχει καταβάλει επιπλέον ποσό, αυτό θα του επιστραφεί με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού που θα δηλωθεί στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους από την ημερομηνία εκκαθάρισης. Ακόμα και αν ο ασφαλισμένος έχει οφειλές προς τον ΕΦΚΑ ληξιπρόθεσμες ή τις έχει ρυθμίσει.

Αν ο ασφαλισμένος το επιθυμεί μπορεί να αφήσει το πιστωτικό υπόλοιπο στο λογαριασμό του ώστε να συμψηφιστεί με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης αν το πιστωτικό υπόλοιπο που προκύπτει είναι μικρότερο των 50,00€ δεν επιστρέφετε και παραμένει προς συμψηφισμό.

Τέλος αν δεν προκύπτει διαφορά εξακολουθεί να πληρώνει κανονικά τις εισφορές του.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα