Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 20:03

Μέχρι αύριο οι εκπτώσεις στις ρυθμισμένες βεβαιωμένες οφειλές σε ΔΟΥ - Πρόβλεψη για 25% και στον ΦΠΑ 1ου τριμήνου

Μέχρι αύριο οι εκπτώσεις στις ρυθμισμένες βεβαιωμένες οφειλές σε ΔΟΥ - Πρόβλεψη για 25% και στον ΦΠΑ 1ου τριμήνου

Αύριο εκπνέει η προθεσμία για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και εκείνες  που πλήττονται καθώς και τους εργαζόμενούς τους, για να πληρώσουν με έκπτωση 25% ρυθμισμένες οφειλές στην Εφορία, οι οποίες εκ του Νόμου εξέπνεαν 31/3 και λόγω κορονοϊού δικαιούνται αναστολή πληρωμής της δόσης μέχρι 31 Αυγούστου (πλην ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων). Για το Απρίλιο ισχύει το ίδιο καθεστώς, στο οποίος εντάσσονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι ενοικιαστές των οποίων (επιχειρήσεις ή εργαζόμενοι καταβάλλουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο). Για το ΦΠΑ του 1ου τριμήνου προβλέπεται έκπτωση 25%, η οποία θα συμψηφιστεί με μελλοντική οφειλή, καθώς μέχρι 30 Απριλίου θα πρέπει να καταβληθεί όλο το ποσό του ΦΠΑ σε μία δόση.

Ειδικότερα για τις ρυθμισμένες οφειλές και τις δόσεις Μαρτίου και Απριλίου. Η έκπτωση ισχύει εφόσον καταβληθεί η δόση εμπρόθεσμα. Αντίστοιχη έκπτωση 25% προβλέπεται και τις ρυθμισμένες ανάλογες οφειλές, που εκπνέουν μέσα στον Απρίλιο, εφόσον η εξόφληση γίνει εμπρόθεσμα. Όπως επισημαίνει ο λογιστής - φοροτεχνικός Παύλος Κρανιώτης, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί μεταφορά της δόσης του Μαΐου. Υπογραμμίζει όμως πως σε αυτές τις δόσεις ο φορολογούμενος θα υπολογίσει μόνος του την έκπτωση και θα πληρώσει το ποσό που αναλογεί. Για παράδειγμα εξηγεί πως αν η δόση είναι 100 ευρώ, θα πληρώσει 75.

Οσον αφορά στις βεβαιωμένες οφειλές που πρέπει να πληρωθούν Απρίλιο από τις παραπάνω επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, (ρυθμισμένες βεβαιωμένες οφειλές) εξηγεί ο κ. Κρανιώτης πως θα έχουν έκπτωση 25% αλλά επίσης θα την υπολογίσουν μόνοι τους. Αυτό αφορά επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική ή πλήττονται και τους εργαζόμενους τους καθώς και ιδιοκτήτες ακινήτων στους οποίους έγινε περικοπή ενοικίου γιατί ο ενοικιαστής (επιχείρηση ή εργαζόμενος που έκλεισε αναγκαστικά ή πλήττεται) τους κατέβαλε μειωμένο κατά 40% ενοίκιο.

Ειδικά για τον ΦΠΑ, εξηγεί πως παρέχεται η δυνατότητα μελλοντικού συμψηφισμού σε ποσοστό ύψους 25% της αξίας του ΦΠΑ του 1ου τριμήνου 2020, εάν αυτό εξοφληθεί ολοσχερώς και εμπρόθεσμα μέχρι τις 30 Απριλίου.

Όπως τονίζει, θα πρέπει οι επιχειρηματίες να μην δηλώσουν πως θα πληρωθεί σε δύο δόσεις, αλλά σε μία δόση, εντός προθεσμίας. Αυτό το ποσό θα πληρωθεί ολόκληρο και στη συνέχεια, εφόσον έχουν πληρωθεί για παράδειγμα και τα 1.000 ευρώ ΦΠΑ στην ώρα τους, τα 250 ευρώ έκπτωση θα συμψηφιστούν με εισφορές που θα προκύψουν μελλοντικά.

 Κ.Δ.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022