Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 09:23

Προβολή του Ελληνικού ελαιολάδου στην Πολωνία (βίντεο)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σημαντικές ενέργειες προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου υλοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 2-3 Δεκέμβρη στη Βαρσοβία από το Σχολείο ελιάς & ελαιολάδου Καλαμάτας.

Σε δύο ημέρες πραγματοποιήθηκαν 4 εκπαιδευτικά προγράμματα εκ των οποίων το 1 σε επαγγελματίες. Επίσης εκατοντάδες Πολωνοί είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ελληνικά ελαιόλαδα στο μπαρ ελαιολάδου στα πλαίσια της Grecka Panorama 2017. Την ομάδα του Σχολείου ελιάς και ελαιολάδου αποτελούσαν οι Νίκος Κουτσούκος, Γιώργος Κουτέλας και Βελούδω Βελισσάρη.

To ειδικό αυτό πρόγραμμα προβολής & προώθησης του Ελληνικού ελαιολάδου έγινε στo πλαίσιo της έκθεσης Grecka Panorama στο εκθεσιακό κέντρο του εθνικού σταδίου της Πολωνικής πρωτεύουσας με τη υποστήριξη και τη συμμετοχή πέντε ελαιουργικών επιχειρήσεων από Πελοπόννησο και Κρήτη. Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι επιχειρήσεις ΑΦΟΙ ΔΡΑΓΩΝΑ Α.Ε., ΚΑΣΕΛΛ Α.Ε. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗΣ, ZIRO ΣΗΤΕΙΑΣ, PHYSIS OF CRETE, με πρωτοβουλία της Ανέλιξης Σύμβ. Επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί πραγματοποιήθηκε σε μια χώρα που η κατανάλωση του ελαιολάδου παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια αφού αρκετοί Πολωνοί καταναλωτές το προτιμούν καθώς ενημερώνονται περισσότερο για την υγιεινή διατροφή και τη διατροφική του αξία. Οι συνολικές πωλήσεις ελαιόλαδου αυξήθηκαν κατά 11,9% στην 4ετία 2011 – 2015 φθάνοντας στα 34,7 εκατ. €. Σε αυτή την αγορά δυστυχώς οι Ελληνικές εξαγωγές, παρουσιάζουν σταθερή απώλεια μεριδίων αγοράς και δεν ξεπερνούν το 2% των Πολωνικών εισαγωγών ελαιολάδου.

 

Δείτε το βίντεο από τα σεμινάρια του Σχολείου Ελιάς κι Ελαιολάδου:

Το ειδικό πρόγραμμα προώθησης του Ελληνικού ελαιολάδου περιελάμβανε:
1. τη λειτουργία Olive Bar στην αίθουσα της έκθεσης Grecka Panorama & Greek food show και τις δύο ημέρες Σάββατο και Κυριακή.
Οι επισκέπτες (περίπου 7.000) είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν με την καθοδήγηση γευσιγνωστών τις βασικές ποικιλίες του ελληνικού ελαιολάδου σε σύγκριση με σπορέλαια, ενώ θα διακρίνουν τα βασικά μειονεκτήματα που μπορεί να παρουσιάζει το ελαιόλαδο. Επίσης ενημερώθηκαν για τη διατροφική αξία του ελαιολάδου και τις ευεργετικές του επιπτώσεις στην υγεία και ευεξία.
2. τη διενέργεια 3 σεμιναρίων διάρκειας 45’ το καθένα που θα απευθύνονται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.
Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη διατροφική αξία του ελαιολάδου και τις ευεργετικές του επιπτώσεις σε σύγκριση με σπορέλαια , τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών ελαιόλαδων, να δοκιμάσουν τις βασικές ποικιλίες και να διακρίνουν τα βασικά μειονεκτήματα. Να δουν το ελαιόλαδο σε τυπικές Πολωνικές συνταγές.
3. τη διενέργεια 1 σεμιναρίου διάρκειας 90’ που θα απευθύνεται σε επαγγελματίες όπως buyers ελαιολάδου, ιδιοκτήτες καταστημάτων, εστιάτορες, chefs, food bloggers και δημοσιογράφους του ειδικού τύπου.
Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν αναλυτικότερα για τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και να διδαχθούν πως να ξεχωρίζουν τις βασικές ποικιλίες και να διακρίνουν τα βασικά μειονεκτήματα.
4. τη διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν επιχειρηματικές B2B συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και Πολωνικών επιχειρήσεων. Στην έκθεση συμμετείχαν 6 επιχειρήσεις τροφίμων από την Πελοπόννησο εκ των οποίων οι 4 από τη Μεσσηνία. Επιπλέον 2 μεσσηνιακές επιχειρήσεις συμμετείχαν μόνο στις B2B συναντήσεις. Τρείς από αυτές τις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα οι:  ΑΦΟΙ ΔΡΑΓΩΝΑ Α.Ε., ΟΞΟΠΟΙΙΑ ΒΡΥΩΝΗΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗΣ συμμετείχαν μέσω του Export Cluster της ΑΝΕΛΙΞΗΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων. Οι υπόλοιπες συμμετοχές ήταν η ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΗ από τη Μεσσηνία, η ΚΑΣΣΕΛ από τη Λακωνία και η MEDOLIO από την Αρκαδία.

Δεν υπήρξε καμία συμμετοχή τουριστικής επιχείρησης της Μεσσηνίας παρά το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των Πολωνών για ελληνικούς προορισμούς.

Από τις επιχειρήσεις τροφίμων έγιναν σημαντικές επαφές με Πολωνικές επιχειρήσεις που ανοίγουν προοπτικές για συμφωνίες εξαγωγών.  Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αφού τα τελευταία χρόνια αρκετοί Πολωνοί καταναλωτές στρέφονται προς το μεσογειακό μοντέλο διατροφής και τα αντίστοιχα προϊόντα. Η Πολωνία με πληθυσμό 38,2 εκ., είναι η 6η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα ενώ σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ της, είναι  8η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και η 21η μεγαλύτερη παγκόσμια.

Διαπίστωση των συμμετεχόντων στην αποστολή είναι η σημαντικά ευνοϊκή προδιάθεση των Πολωνών για τα ελληνικά τρόφιμα όπως και για τον τουρισμό. Η αγορά των μεσογειακών αγροδιατροφικών προϊόντων αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς και χαρακτηρίζεται

  • από αυξανόμενο ανταγωνισμό,
  • από συνεχείς προωθητικές ενέργειες από Ιταλία και Ισπανία (π.χ. υπαίθριες διαφημίσεις, εκπτωτικές προσφορές στα σημεία πώλησης, γευσιγνωσίες, εμπορικές επισκέψεις, διαφημιστικές καταχωρίσεις κλπ).


Στους επισκέπτες και στους συμμετέχοντες στα σεμινάρια δόθηκε πληροφοριακό έντυπο για την αξία του ελαιολάδου και τα ειδικότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ελαιοπαραγωγής. Επίσης διανεμήθηκαν έντυπα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν.

Γενική διαπίστωση της αποστολής, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι η σημαντικά θετική διάθεση των πολωνών για τα ελληνικά τρόφιμα όπως και για τον τουρισμό. Σύμφωνα με μελέτη του γραφείου ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας, σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια απόσπασης μεγαλύτερων μεριδίων στην αγορά, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν και οι στοχευμένες εκδηλώσεις προώθησης του προϊόντος μας όπως π.χ. οι εμπορικές αποστολές, η πρόσκληση επιλεγμένων αγοραστών στην Ελλάδα κ.λ.π.Οι διοργανωτές ευελπιστούν το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε να έχει συνέχεια με τη στήριξη επιχειρήσεων, επαγγελματικών φορέων αλλά και δημόσιων φορέων.

 

Διαβάστε το στο e-magazine Εύφορη Γη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2019

Περισσότερο διαβασμένα