Δευτέρα, 18 Μαϊος 2020 17:17

Σύσταση ενεργειακής κοινότητας στην Καλαμάτα προανήγγειλε ο Νίκος Μπασακίδης (βίντεο)

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα το πρωί στο νέο Δημαρχείο της πόλης μας ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης σχετικά με την σύσταση ενεργειακής κοινότητας στην πόλη μας.

Ο κ. Μπασακίδης ανέφερε πως ο Δήμος Καλαμάτας συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων για την Ενέργεια και το Κλίμα και υιοθετώντας τις δεσμεύσεις του Συμφώνου, για τον μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
Ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας θα είναι ο Δήμος Καλαμάτας και τα νομικά του πρόσωπα και αφορά την ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και την διάχυση του πνεύματος εξοικονόμησης ενέργειας σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.
Όλα αυτά, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, είναι μέρος των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ενός φαινομένου που εξελίσσεται ραγδαία και συνιστά μία από τις μεγαλύτερες απειλές του πλανήτη και της ζωής σε αυτόν.

Τι αποβλέπει η λειτουργία μιας ενεργειακής κοινότητας:
1. Για την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή
2. την προαγωγή της αειφορίας και της καινοτομίας στην παραγωγή ενέργειας.
3. την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος
4. την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας και την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας
5. την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας,
6. της ενεργειακής απόδοσης στον τομέα των μεταφορών.

Τα σχέδια του Δήμου για την ενεργειακή κοινότητα:
1. Η απογραφή των εκπομπών αναφοράς ρύπων (CO2 κλπ) στην έκταση του Δήμου, αποτέλεσμα της οποίας θα είναι η οργάνωση παρεμβάσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων και των άλλων μέσων
2. Η σύνταξη μελέτης εκτίμησης κινδύνων, για δράσεις ενάντια στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
3. Η κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων για ιδιοκατανάλωση, αλλά και για τη στήριξη ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών.
4. Πολιτικές για την προώθηση της χρήσης οχημάτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα, καθώς και της κατασκευής δικτύου φόρτισης ηλεκτροκινούμενων οχημάτων.
5. Πολιτικές για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.
6. Με δεδομένο ότι ο ενεργειακός τομέας της χώρας βρίσκεται υπό αναδιάρθρωση και διαμορφώθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την ιδιοπαραγωγή και αυτοδιαχείριση της ενέργειας που επιτρέπει στο χρήστη να είναι και παραγωγός προτείνεται η μεθοδική παρέμβαση για την βελτίωση της ανθεκτικότητας της πόλης στις επιπτώσεις που προκαλεί η Κλιματική Αλλαγή, με πρώτο βήμα τη σύσταση της «Δημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας Καλαμάτας».

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Ντι Μπενεντέτο

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα