Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017 20:04

Β. Γιαννακούρας: Η καρδιά της Πελοποννήσου χτυπά δυνατά για 75 χρόνια στη Νότια Αφρική

Στο Γιοχάνεσμπουργκ βρέθηκε από τις 9 έως τις 14 Νοεμβρίου ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Συνδέσμου Πελοποννησίων Νοτίου Αφρικής «Ο ΠΕΛΟΨ» και εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου.

Κατά την παραμονή του εκεί, όπως δήλωσε, ένιωσε μεγάλη συγκίνηση και εθνική περηφάνια, διαπιστώνοντας πως η καρδιά της Πελοποννήσου, η καρδιά της Ελλάδας, χτυπά δυνατά, τόσες χιλιάδες μίλια μακριά.

Μιλώντας στην γιορτή που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Πελοποννησίων Νοτίου Αφρικής για τα 75 χρόνια από την ίδρυσή του, ο κ. Γιαννακούρας ανέφερε απευθυνόμενος σε Αρκάδες, Αργολιδείς, Κορίνθιους, Λάκωνες και Μεσσήνιους δεύτερης και τρίτης γενιάς, πως αποτελεί «τύχη και τιμή να είσαι Έλληνας και να διατηρείς σε μία ξένη χώρα, σε μία άλλη ήπειρο την ελληνικότητά σου, τηρώντας και τιμώντας τα ήθη, τα έθιμα και την παράδοση του τόπου σου και κυρίως μιλώντας την ελληνική γλώσσα και μαθαίνοντας την ελληνική ιστορία».

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Νότια Αφρική είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί, μεταξύ άλλων, το Ελληνικό Γηροκομείο του Αγίου Νεκταρίου στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου φιλοξενούνται πάνω από 80 ηλικιωμένοι και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, σε ένα χωριό δίπλα από το Γιοχάνεσμπουργκ, το Μπενόνι.

Ιδιαίτερη συγκίνηση ένιωσε, όταν βρέθηκε στο Ελληνικό Σχολείο SAHETI (South African Hellenic educational and Technical Institute= Ελληνική Εκπαιδευτική και τεχνική εταιρεία Νοτίου Αφρικής), όπου φοιτούν 1400 παιδιά. Πρόκειται για ένα σχολείο που διαθέτει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από Προνήπιο έως Λύκειο και οι μαθητές του είναι σε ποσοστό 65% Ελληνόπουλα και 35% άλλων εθνικοτήτων, με την προϋπόθεση να διδάσκονται 4 ώρες την εβδομάδα την ελληνική γλώσσα και ιστορία.

Στο χώρο του σχολείου ο κ. Γιαννακούρας συναντήθηκε με τον 90χρονο Πελοποννήσιο, από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας, ο οποίος έχει αρκαδικές ρίζες, Γιώργο Μπίζο. Μία μεγάλη προσωπικότητα της Νοτίου Αφρικής, δικηγόρο και από τους πιο στενούς φίλους και συνεργάτες του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος του χάρισε και δύο βιβλία του για την ζωή του και για τη φιλία και συνεργασία του με τον Νέλσον Μαντέλα. Ο κ. Μπίζος είναι ένας άνθρωπος που υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Νότια Αφρική.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νότια Αφρική, είχε τη δυνατότητα να μιλήσει με πολλούς Πελοποννησίους, τους οποίους και προέτρεψε, όχι μόνο να επισκεφτούν την «μάνα» πατρίδα, αλλά και να επενδύσουν στον τόπο μας, αφού η Πελοπόννησος, έχει όλες τις προδιαγραφές να αναπτυχθεί στους τομείς κυρίως της πρωτογενούς παραγωγής και του τουρισμού.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα