Δευτέρα, 06 Μαϊος 2019 22:46

Δράμα: Οι άνθρωποι και οι γνώσεις που πρωταγωνίστησαν στη 19η Γιορτή Σπόρων του "Πελίτι

Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους, περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες, εκατοντάδες παραγωγοί, δεκάδες προσκεκλημένοι φορέων και οργανώσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν στη μεγάλη οικολογική Γιορτή Σπόρων της εναλλακτικής κοινότητας "Πελίτι" στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στην ορεινή περιοχή της Δράμας.

Οι καιρικές συνθήκες μπορεί να μην ήταν οι ιδανικές όπως τις προηγούμενες χρονιές, όπου ένας ζεστός και λαμπερός ήλιος καλωσόριζε τους επισκέπτες, αλλά ακόμα κι έτσι, η επιθυμία των ανθρώπων να βρεθούν κοντά στη φύση και να μοιραστούν γνώσεις και εμπειρίες με άλλους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την αξία της μάνας γης ως το υπέρτατο αγαθό πάνω στον πλανήτη, κατάφερε να δημιουργήσει μια μεγάλη οικογένεια, μια ενδιαφέρουσα γιορτή, μια ξεχωριστή συνάντηση.

Η φετινή 19η Γιορτή του "Πελίτι", για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα και την "αχρήματη οικονομία", διεξήχθη ταυτόχρονα με την 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων που πρότεινε το "Πελίτι" στην Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση στη Χάγη της Ολλανδίας τον Οκτώβριο του 2016. Η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων προσελκύει τα τρία τελευταία χρόνια εκπροσώπους οικολογικών, αγροτικών και συνεταιριστικών συλλόγων και ομάδων από ολόκληρο τον κόσμο. Προσελκύει ξένους, που γοητευμένοι από την ομορφιά της γης της ορεινής Δράμας επισκέπτονται την περιοχή, στέλνοντας το ηχηρό μήνυμα ότι η Γη ανήκει σε όλους τους ανθρώπους, πρέπει να την προστατεύουμε και να διαφυλάττουμε όλα τ’ αγαθά που προσφέρει.

Το σημαντικότερο σε αυτή την ιδιαίτερη γιορτή της γης και των καρπών της δεν είναι ότι οι επισκέπτες προμηθεύονται δωρεάν βιολογικούς σπόρους από τους παραγωγούς που τους καλλιεργούν και συμμετέχουν στις ομάδες δράσης του "Πελίτι" στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το σημαντικότερο είναι οι γνώσεις που αποκομίζει ο επισκέπτης και τις μοιράζεται με τους προσκεκλημένους ομιλητές, που ταξίδεψαν από κάθε γωνιά του κόσμου για να βρεθούν στη Δράμα.

Ακόμα και ο πιο αδιάφορος ακροατής ή ο απλός επισκέπτης δε μπορεί να μην κοντοσταθεί έστω για λίγο ακούγοντας ανθρώπους από την Αφρική, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη ή την Ασία να μιλούν για τους δικούς τους αγώνες ώστε η Γη να μη στερέψει περισσότερο, να μην μολυνθεί περισσότερο, να μην αποδεκατιστεί περισσότερο, οι πληθυσμοί να μην γίνουν πιο φτωχοί. Μόνο έτσι αυτή η γενιά θα έχει κάτι να παραδώσει στην επόμενη.

Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διακίνηση των σπόρων, η μετάλλαξη των κουνουπιών στην Αφρική, οι μονοκαλλιέργειες στη Βραζιλία είναι μόνο κάποιες από τις πολύ ενδιαφέρουσες γνώσεις – πληροφορίες που παρουσιάστηκαν και κατατέθηκαν φέτος στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι.

Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους σπόρους

Ο Hannes Lorenzen εργάζεται στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Blanche Magarinos-Rey είναι δικηγόρος και οι δυο ζουν και εργάζονται στις Βρυξέλλες. Ταξίδεψαν στην Ελλάδα και στη Δράμα για να δουν από κοντά αυτή την ξεχωριστή γιορτή του Πελίτι. Στο ανοιχτό θέατρο της Γης του Πελίτι παρουσίασαν τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία και συζήτησαν για το πόσο αυτή θα δώσει τη δυνατότητα τους απλούς παραδοσιακούς αγρότες να διακινούν πλέον τους σπόρους τους.

Η υφιστάμενη νομοθεσία για την πώληση των σπόρων αφορά την πώληση μόνο βιομηχανοποιημένων σπόρων, οπότε και διέπεται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Από αυτή τη διαδικασία πώλησης αποκλείονταν μέχρι σήμερα οι παραδοσιακοί σπόροι των αγροτών. Για να μπορεί να πουληθεί μια ποικιλία σπόρων πρέπει να εγγραφεί σε έναν επίσημο κατάλογο και να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές όσον αφορά για παράδειγμα την εικόνα τους. Να είναι δηλαδή ομοιογενείς σπόροι.

«Αυτές τις προδιαγραφές», εξηγεί η Blanche Magarinos-Rey, «τις καλύπτουν μόνοι οι βιομηχανοποιημένοι σπόροι, οι σπόροι που προωθούν οι πολυεθνικές εταιρείες ανά τον κόσμο. Με τη νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε και θα τεθεί σε εφαρμογή το 2021, δύο κατηγορίες σπόρων τουλάχιστον που δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια κι εντάσσονται στις παραδοσιακές ποικιλίες, θα μπορούν πλέον να πουληθούν στην αγορά και να τους βρουν οι καταναλωτές. Η νέα νομοθεσία αφορά λοιπόν τους ετερογενείς σπόρους των παραδοσιακών ποικιλιών και δεν θα χρειάζεται να εγγραφούν στο παραπάνω κατάλογο. Θα είναι αρκετό ο παραγωγός να κάνει μια περιγραφή του σπόρου και να καταθέτει στην αρμόδια υπηρεσία έναν φάκελο, και μετά από τρεις μήνες ο σπόρος αυτός θα μπορεί να διατίθεται στον καταναλωτή. Έτσι, με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα βγουν στο εμπόριο πάρα πολλοί παραδοσιακοί αγρότες που μέχρι τώρα ήταν αποκλεισμένοι. Ταυτόχρονα, εξαιρετικές ποικιλίες σπόρων θα μπορούν να διατεθούν ελεύθερα στην αγορά ενισχύοντας έτσι σημαντικά τη βιοποικιλότητα».

Μελετώντας την αρπαγή της Περσεφόνης στον Άδη

Η Luciana Mesquita ήρθε από τη Βραζιλία. Είναι ερευνήτρια και ταξίδεψε στη Ελλάδα για να συμμετάσχει στην 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων αλλά και για έναν ακόμα σημαντικό λόγο. Να κάνει έρευνα στο πλαίσιο μιας εργασίας που ολοκληρώνει για το μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης στον Άδη. Συνταίριαξε με εντυπωσιακό τρόπο το μύθο της Περσεφόνης, με τη θεά της γεωργίας, τη Δήμητρα και τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι, κάνοντας όλους τους παριστάμενους να αναλογιστούν το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού. Δεν έκρυψε την αγωνία της για την ερήμωση μεγάλων γεωργικών εκτάσεων στη χώρα της λόγω της επικράτησης της μονοκαλλιέργειας και ταξίδεψε τους παριστάμενους στα βάθη του Αμαζονίου, στις φυλές Kayapo που είναι αυτόχθονες στη Βραζιλία. Κατοικούν σε μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται σε όλες τις πολιτείες της Para και του Mato Grosso, νότια της λεκάνης του Αμαζονίου και κατά μήκος του Rio Xingu και των παραποτάμων της. Είναι μία από τις διάφορες υποομάδες του μεγάλου έθνους των Mebêngkkre (που σημαίνει "άνθρωποι από την πηγή του νερού").

Οι Αφρικανοί αρνούνται να είναι πειραματόζωα

Στους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν για ολόκληρο τον κόσμο από τη διατάραξη της διατροφικής ανεξαρτησίας αναφέρθηκε ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ali de Goamma Tapsoba, που κατάγεται από το Μπουρκίνα Φάσο. Διένυσε αρκετά χιλιόμετρα για να φτάσει στη Δράμα και να συμμετάσχει στην 3η Ολυμπιακών Γιορτή Σπόρων.

Ο Ali υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια, στην αφρικανική ήπειρο, οι πολυεθνικές προσπαθούν με διάφορους τρόπους να μεταλλάξουν τους σπόρους. Η Αφρική έχει μέχρι σήμερα διατηρήσει και διαφυλάξει το μεγαλύτερο μέρος των παραδοσιακών σπόρων παγκοσμίως.

«Αν οι πολυεθνικές πετύχουν τον σκοπό τους» τόνισε, «τότε η πείνα που θα υπάρξει σε πολλές περιοχές θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι οι πολυεθνικές έχουν βάλει στόχο να μεταλλάξουν ακόμα και τα κουνούπια και μάλιστα το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς. Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμήσουν την ελονοσία. Για το λόγο αυτό έφεραν αβγά κουνουπιών από ένα ερευνητικό κέντρο της Αγγλίας τα οποία θα αναπαράγουν μόνο αρσενικά κουνούπια. Εμείς πιστεύουμε και το αποδεικνύουμε καθημερινά ότι ο στόχος τους αυτός δεν πρόκειται να επιτευχθεί και το αποτέλεσμα θα είναι αντίθετο από αυτά που επιδιώκουν. Γιατί αν παρέμβουμε στη φύση, αν αλλάξουμε την παραγωγική αλυσίδα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν νέες αρρώστιες, που δε θα περιοριστούν μόνο στην Αφρική, αλλά θα επεκταθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς θέλουμε να πούμε ότι η Αφρική και οι κάτοικοι της δε θέλουν να γίνουν πειραματόζωα. Ότι γίνεται στην Αφρικάνική ήπειρο αφορά όλους μας. Η Γη είναι το κοινό μας χωριό. Αν διαταράξουμε την ισορροπία σ’ ένα έστω μικρό μέρος αυτού του χωριού, τότε θα κινδυνέψει η ισορροπία ολοκλήρου του χωριού. Αυτό έχει αποδειχθεί αρκετές φορές στην παγκόσμια ιστορία με πολλά και διαφορετικά παραδείγματα».

ΑΠΕ ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα