Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 16:03

"Θα κατακτήσουμε την υπεραξία του εξαιρετικού ελαιολάδου της Πελοποννήσου"

Την ανάγκη υιοθέτησης καινοτόμων και επαγγελματικών προσεγγίσεων στην αγροτική οικονομία πρόταξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Η Ελιά και το Ελαιόλαδο στην τοπική μας γαστρονομία και κουζίνα – τρόποι στήριξης» που διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης η Περιφέρεια Πελοποννήσου με το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Πελοποννήσου και το Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018.

Επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή η εφαρμογή πολιτικών με έμφαση στην αγροτική οικονομία έχει κομβική σημασία για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης της υπαίθρου που αποτελεί σε συνδυασμό με το δημογραφικό, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας.

Συμφώνησε με την άποψη του ΤΕΙ για την δημιουργία του παρατηρητηρίου για το ελαιόλαδο, «για το ΠΟΠ Καλαμάτας, προκειμένου να χαρτογραφηθεί όλη η περιοχή, αλλά και να διαφυλαχτούν τα πλεονεκτήματα που δίνει ο χαρακτηρισμός αυτός».

«Γνωρίζετε ωστόσο πολύ καλά πώς δεν είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, μόνο και μόνο από το να λέμε πώς ένα προϊόν είναι ΠΟΠ ή γεωγραφικής ένδειξης» δήλωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει όλοι και ιδιαίτερα ο επιστημονικός κόσμος, ο αγροτικός κόσμος, οι τυποποιητές, οι μεταποιητές στο εμπόριο να εξασφαλίσουν και να διαφυλάξουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που δίνει ένας τέτοιος χαρακτηρισμός, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει».

Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα βοηθήσει και οικονομικά την ανάπτυξη αυτών των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και όχι μόνο των συγκεκριμένων. Ιδιαίτερα δε αυτά που έχουν να κάνουν με το σύζευξη της παραγωγής, της τυποποίησης και της μεταποίησης.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικά γιατί συνδέουν την γνώση με την επιχειρηματικότητα, κάτι που έχει ανάγκη η χώρα μας, αλλά την έχουν και οι φοιτητές. Δεν μπορούμε να βλέπουμε τις σπουδές μας σε μία μονοσήμαντη φάση, ότι τελειώνουμε τις σπουδές μας και από κει και πέρα μπαίνουμε σε μία ανελέητη αγορά εργασίας. Θα πρέπει ο επαγγελματικός προσανατολισμός να αποτελεί την πεμπτουσία της λειτουργίας ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος» δήλωσε επίσης ο κ. Τατούλης.

Έκκληση σε όσους ασχολούνται με την ελιά και το ελαιόλαδο απηύθυνε ο κ. Τατούλης να υιοθετήσουν συμπράξεις ώστε να κατακτηθεί η απαιτούμενη υπεραξία ενός εξαιρετικού προϊόντος.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα των οινοποιητικών επιχειρηματικών δομών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχει μία αντίστοιχη δομή των οινοποιητικών επιχειρηματικών δομών, όπου είναι εξαιρετικά επιτυχημένο. Θα πρέπει αυτό το παράδειγμα πολύ γρήγορα να συνεπάρει όλους όσους ασχολούνται με το λάδι και την ελιά σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να βρεθεί ο δρόμος τους. Σήμερα, το Πελοποννησιακό κρασί μεταφέρεται σε 90 αγορές με σημαντικά βραβεία, με σημαντική προώθηση και αυτό νομίζω πώς είναι ένα καλό παράδειγμα που χρειάζεται ο χώρος της ελιάς και του ελαιολάδου»

 

 Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα