Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 19:04

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία σε Αρκαδία και Λακωνία - Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν απαντήσεις από τον υπουργό

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις και την χαλαζόπτωση σε περιοχές της Αρκαδίας και της Λακωνίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Μωραΐτης.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου και οι βουλευτές ζητούν να μάθουν από τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει ώστε:
• Να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών.
• Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγροτοπαραγωγοί για το 100% των ζημιών.
• Να παγώσει κάθε οφειλή (σε εφορία, τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Δήμο κ.ά.) των πληγέντων αγροτοπαραγωγών και να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ.
• Να δοθεί έκτακτη οικονομική βοήθεια στους πληγέντες.

Αναφέρουν συγκεκριμένα πως: "Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 11 Σεπτεμβρίου 2018 σε διάφορες περιοχές της Αρκαδίας και της Λακωνίας.
Το χαλάζι κατέστρεψε καλλιέργειες κηπευτικών, αμπελιών και οπωροφόρων δέντρων σε Νεοχώρι, Στενό, Αγιωργίτικα, Λιθοβούνια, Στάδιο και Ρίζες στην Αρκαδία, ενώ καταστράφηκαν και καλλιέργειες που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο παραγωγής, στη συγκομιδή.
Ανάλογα προβλήματα σημειώθηκαν και στη Λακωνία (Σελλασία, Αφυσσού, Κλαδά, Κοκκινόραχη, Αμύκλες, Βουτιάνοι, Μυστράς, Άγιος Ιωάννης, Παρόρι, Λογγάστρα, Παλαιοπαναγιά, Ξηροκάμπι κ.α) σε πορτοκαλιές, οπωροκηπευτικά, ελιές και άλλες καλλιέργειες που είχαν ανηρτημένη παραγωγή. Δηλαδή κόποι και σοδειά, που αποτελούσαν το εισόδημα της φετινής χρονιάς, “εξανεμίστηκαν”.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες των παραπάνω περιοχών βρίσκονται σε δραματική κατάσταση τόσο από τις ζημιές που έπαθαν όσο και από τη γενικότερη επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου από την εφαρμοζόμενη πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ που στόχο έχει την αναδιάρθρωση της παραγωγής με το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων αγροτοπαραγωγών".

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα