Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024 18:21

Ενημέρωση για την αφρικανική πανώλη των χοίρων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ενημέρωση για την αφρικανική πανώλη των χοίρων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Πέντε επιβεβαιωμένες εστίες της αφρικανικής πανώλης των χοίρων καταγράφηκαν στη χώρα μας για το έτος 2023. Αυτές ήταν συγκεκριμένα: 2 εστίες σε νεκρούς αγριόχοιρους στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις 3 εστίες στην Π.Ε. Σερρών, 1 εστία στην Π.Ε. Κιλκίς, 1 στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης  και 1 στην Π.Ε. Φλώρινας.

Όπως γνωστοποιεί το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνέχεια των επιβεβαιωμένων εστιών κυρίως σε θηρευμένους αγριόχοιρους, σε περιοχές της Βουλγαρίας οι οποίες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο πλαίσιο γενικής επιτήρησης του νοσήματος στη γειτονική χώρα, το έτος 2023 βρέθηκαν 3 εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 303 εστίες σε θηρευμένους αγριόχοιρους και το έτος 2024 έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 186 εστίες σε θηρευμένους αγριόχοιρους.

 Για το έτος 2024, έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις 1 εστία στην Π.Ε. Δράμας τον Ιανουάριο του και 1 εστία στην Μ.Ε.Θ. εντός του Φεβρουαρίου. Επίσης, βρέθηκαν 10 εστίες νεκρών αγριόχοιρων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα 1 στην Π.Ε. Σερρών, 8 στην Π.Ε. Πέλλας, 1 στη Μ.Ε.Θ. και 1 εστία θηρευμένου αγριόχοιρου στη Μ.Ε.Θ.. Έχουν καθοριστεί από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές υπηρεσίες οι απαγορευμένες ζώνες, οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης καθώς και τα μέτρα που προβλέπονται. Υπενθυμίζεται ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας αλλά είναι λοιμώδης ιογενής νόσος δεσποζόμενων και άγριων χοιροειδών, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χοιροτροφία και στην αγροτική οικονομία της χώρας.

            

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022