Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 19:30

Άνθρωποι της γης: Στρατής Γυρέλλης - Ο αγρότης από τη Λέσβο που πονά τα ζωντανά του και καλλιεργεί τα πάντα

Ο Στρατής Γυρέλλης είναι μία περίπτωση αγρότη και κτηνοτρόφου, που βγάζει τα προς το ζην με την καλλιέργεια κάθε λογής καρπών, τους οποίους πουλά με το αγροτικό του στο νησί του στη Λέσβο. Όσο, για τη φάρμα του φαίνεται πως λατρεύει τα ζωντανά του τόσο πολύ, που τα φροντίζει σαν παιδιά απολαμβάνοντας μόνο το γάλα και το τυρί τα οποία χαρίζει μόνο σε φίλους και γνωστούς.

Ο Γυρέλλης Ευστράτιος -ή όπως τον αποκαλούν οι συγγενείς και φίλοι – ο Στρατής, είναι ένας από τους ανθρώπους της γης, που μοιράστηκε μαζί μας την ιστορία του. Γεννήθηκε και ζει στην Αγιάσο της Λέσβου και ασχολείται με την γεωργία, αλλά και την κτηνοτροφία. Βέβαια, μόνο τη γεωργία βλέπει σαν δουλειά, αφού τα ζώα του «τα πονάει» και ό,τι παράγουν αυτά, τα κρατάει για εκείνον και την οικογένειά του.

Ο 53χρονος αγρότης και κτηνοτρόφος ασχολείται από μικρό παιδί με τη γη. Είχε περάσει στο τμήμα ιχθυοκαλλιέργειας στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, αλλά συνειδητά επέλεξε να μην ασχοληθεί με αυτό και να επιστρέψει στο επάγγελμα του πατέρα του, να γίνει γεωργός. Παλαιότερα διατηρούσε και ένα μαγαζί με παιχνίδια, το οποίο ανοίγει πλέον μόνο στο μεγάλο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, αφού το χωριό δεν έχει πλέον παιδιά και όπως μας λέει «πρέπει να τα κάνεις όλα» διότι, «αν είσαι σε χωριό δεν μπορείς να ζήσεις από ένα μόνο επάγγελμα».

Στο κτήμα του καλλιεργεί ελιές, καρύδια και κηπευτικά, όπως ντομάτες, αγγούρια και το καλοκαίρι καρπούζια και πεπόνια. Έχει επίσης, οπωροφόρα δέντρα, όπως μήλα, αχλάδια και ρόδια. Αυτά τα πουλάει ο ίδιος με το αγροτικό του στα γύρω χωριά της Λέσβου, καθώς έχει διαπιστώσει ότι «το εμπόρευμα αν το εκμεταλλεύεσαι εσύ έχει κέρδος» ενώ, «αν το δίνεις στον έμπορα δεν έχει κέρδος».

Στην φάρμα του έχει άλογα, κατσίκια, πρόβατα, «γουρουνόπουλα» τα οποία φροντίζει καθημερινά, χωρίς οικονομικό όφελος. Τα προιόντα που παράγουν τα «ζωντανά», τα αξιοποιεί για τον εαυτό του ή τα χαρίζει σε συγγενικά του πρόσωπα. 

Το κράτος δεν τον βοηθάει, όπως ανέφερε «πέρα από μία επιδότηση μικρή που δίνει, όχι κάτι το ιδιαίτερο», ενώ το παράπονο του αφορά στην αύξηση «της τιμής των ζωοτροφών». «Το ίδιο ισχύει και στα φυτοφάρμακα» συμπληρώνει και καταλήγει πως «είναι πανάκριβα όλα. Πρέπει να έχεις πολλά λεφτά για να τα ταΐζεις», αναφερόμενος στα ζωντανά αλλά και στα χωράφια.

Κ.Χ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και άλλα παρόμοια στο περιοδικό Εύφορη γη #18. Γίνετε συνδρομητής εδώ

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα