Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2022 17:10

Διαχείριση συσκευασιών φυτοφαρμάκων στη Δυτική Μακεδονία

Λύση σε ένα χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα με δυσμενείς επιπτώσεις στα υπόγεια νερά και τη δημόσια υγεία, φιλοδοξεί να δώσει η Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τη συλλογή και τη διαχείριση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν οι αγρότες.

   Τα υπολείμματα των χημικών ουσιών που παραμένουν στις συσκευασίες διαρρέουν στο περιβάλλον κι εκτός από την άμεσα βλαπτική τους δράση στα οικοσυστήματα φτάνουν, μέσω της τροφικής αλυσίδας, ακόμη και στον άνθρωπο. Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένης Μαυρίδης, «το γεγονός αυτό καθιστά τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες φυτοφαρμάκων επικίνδυνα απόβλητα, που χρειάζεται ειδικό καθεστώς στη διαχείρισή τους».

   Η δυτική Μακεδονία είναι μια περιοχή όπου κυριαρχούν οι δενδροκαλλιέργειες, στις οποίες η χρήση φυτοφαρμάκων είναι συχνή και καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΙΑΔΥΜΑ, που είναι ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ) της περιοχής, έχουν καταγραφεί 120 σημεία υδροληψίας που χρησιμοποιούν οι αγρότες για να γεμίζουν τα ραντιστικά τους εργαλεία, στα οποία παρατηρείται περιβαλλοντική επιβάρυνση, λόγω των συσκευασιών φυτοφαρμάκων.

   Το ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ υιοθέτησε την πρόταση του προέδρου του και δημάρχου Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, που προέβλεπε τη δημιουργία μελέτης για περιβαλλοντική διαχείριση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων και εξάλειψη κάθε είδους μόλυνσης των υπόγειων νερών, την οποία, στη συνέχεια, η αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια πρότεινε για χρηματοδότηση με 90.000 ευρώ από το πρόγραμμα του τοπικού πόρου ανάπτυξης ΕΑΠ 2012-2016.

   Η πιλοτική εφαρμογή του έργου προβλέπει την περισυλλογή συσκευασιών φυτοφαρμάκων από δύο περιοχές της ΠΕ Κοζάνης, του Βελβεντού και των δημοτικών διαμερισμάτων στην περιοχή του Βερμίου, όπου κυριαρχεί η δενδροκαλιέργεια και εν συνεχεία το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλη τη δυτική Μακεδονία.

   Όπως αναφέρει σε δήλωσή της η κ. Δαδαμόγια, «μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, οι οποίες στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας φιλοδοξεί να γίνει η πιο πράσινη περιφέρεια της χώρας».

ΑΠΕ ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα