Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 15:49

Φ. Γέμτος "Να ξαναβγάλουμε τους γεωπόνους στα χωράφια"

 "Πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να ξαναβγάλουμε τους γεωπόνοι στα χωράφια" τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Φάνης Γέμτος στην εκδήλωση με θέμα «Κλιματική Αλλαγή & Ελληνικός Αγροδιατροφικός Τομέας» η οποία διοργανώθηκε στη Λάρισα στην αίθουσα του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας στις 30 Νοεμβρίου.

Στον 1ο κύκλο του συνεδρίου με αντικείμενο τη κλιματική κρίση και πως αυτή συνδέεται με την ελληνική αγροδιατροφή, ο κ. Γέμτος ανέφερε πως «είναι υποχρέωσή μας να καταφέρουμε να βρούμε έναν τρόπο να μεταφέρουμε τις πληροφορίες από τα προγράμματα στους αγρότες. Αυτή είναι μια δουλειά που δυστυχώς υστερούμε" και συνεχίζει πως "πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να ξαναβγάλουμε τους γεωπόνοι στα χωράφια, να τους βγάλουμε από τα γραφεία τους" ώστε να εμπλακούν ενεργότερα με την παραγωγή.

Ο κ. Γέμτος υπογράμμισε τα προβλήματα που προέκυψαν από την απομάκρυνση των συναδέλφων του από τα χωράφια και έθεσε ως με απώτερο στόχο τον προβληματισμό σχετικά με την οργάνωση ενός συστήματος μεταφοράς πληροφορίας και συμβουλών στους αγρότες για να τους εκπαιδεύσουμε αφού έρχονται νέες και δύσκολες τεχνολογίες.

Στην συνέχεια αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, την χαρακτήρισε ανθρωπογενή, αφού οφείλεται από δικές μας δράσεις, ενώ προέβλεψε πως θα επιφέρει πολλά ζητήματα και προβλήματα στις καλλιέργειες λόγω απότομων και έντονων αλλαγών στον καιρό.

Αυτό σίγουρα θα είναι επιζήμιο στις γεωργικές δραστηριότητες, ωστόσο μέσα από τη γεωργία θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Πώς θα συμβεί αυτό; "Η γεωργία θα πρέπει στα επόμενα 50 χρόνια να αυξήσει τη παραγωγικότητά της κατά 70% ώστε να ταΐσουμε τα 9 δισεκατομμύρια πληθυσμού τα οποία θα 'ρθουν". Επομένως, σε αυτό το πλαίσιο η γεωργία θα πρέπει να καταφέρει να ξεπεράσει τις αντίξοες συνθήκες, αλλά και να καταφέρει να αυξήσει τη παραγωγικότητά της, κατί που επισήμανε πως είναι αρκετά δύσκολο.

Κ.Χ.

 Διαβάστε επίσης: Τι είδαμε στην εκδήλωση "Κλιματική Αλλαγή & Ελληνικός Αγροδιατροφικός Τομέας"

 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα