Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 17:08

Τι είδαμε στην εκδήλωση "Κλιματική αλλαγή και Αγροδιατροφικός τομέας"

Η σημασία της προσαρμογής της αγροτική παραγωγή στη νέα τεχνολογία, τόσο λόγω της κλιματικής αλλαγής όσο και των αναγκών των σύγχρονων καλλιεργειών, επισημάνθηκε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, οι Industry Disruptors-Game Changers (IDGC) σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EIT Food, διοργάνωσαν διήμερη εκδήλωση, τη 1η μέρα στην Λάρισα και τη 2ηστη Θεσσαλονίκη με γενικότερο θέμα την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά και τις ευκαιρίες στη γεωργία ακριβείας στην καλλιέργεια του ρυζιού και στον κλάδο της αμπελουργίας.

Στην 1η εκδήλωση με θέμα την «Κλιματική Αλλαγή & Ελληνικός Αγροδιατροφικό Τομέας» που έγινε στη Λάρισα, διακεκριμένοι επιστήμονες του κλάδου ενημέρωσαν το κοινό για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο πρωτογενής τομέας, αλλά και για τις επενδυτικές ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, που τόνισε τη σημασία της ορθής διαχείρισης του νερού λέγοντας πως στη Θεσσαλία πρέπει να σταματήσουν οι γεωτρήσεις, ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα πόσιμου και ταυτόχρονα επιφανειακού νερού για να μειωθεί το κόστος παραγωγής για τους αγρότες.

Ακολούθησε ο κ. Μιχάλης Στάγκος, ιδρυτής των Industry Disruptors-Game Changers & διευθυντής του EIT Food Hub Greece, που ανέφερε ότι το EIT Food θα παρέχει ευκαιρίες και εργαλεία για την ενίσχυση και τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, ενώ φέρνει στο προσκήνιο θέματα όπως «η ψηφιακή ιχνηλασιμότητα, οι εναλλακτικές πρωτεΐνες, οι βιώσιμες καλλιέργειες και ιχθυοκαλλιέργειες».

Το συμπέρασμα με το οποίο έκλεισε η εκδήλωση ήταν ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές και ως εκ τούτου πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι πιέσεις  που ασκούν οι φορείς για την ανάσχεσή της. «Χάνεται και ο πραγματικός πλούτος που είναι αυτός που παράγεται στη γη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Κολλάτος, συντονιστής της εκδήλωσης και Διευθυντής Ειδήσεων ThessaliaTV.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι Γιώργος Κυριάκης, Εκπρόσωπος ΓΕΩΤΕΕ Κ. Ελλάδος & Πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Τρικάλων, Φάνης Γέμτος, Ομότιμος Καθηγητής, Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κώστας Γκούμας, Γεωπόνος, τ. Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ ΚΕ,  τ. Διευθυντής Εγγείων Βελτιώσεων Νομού Λάρισας, Γιώργος Βλόντζος, Αν. Καθηγητής, Δ/ντής Εργαστηρίου Αγροτικής Οικονομίας & Καταναλωτικής Συμπεριφοράς, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σωτήρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας, Κώστας Γιαννακός, Πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας, Παναγιώτης Καλφούντζος, Πρόεδρος ΘεςΓη.

Συνδιοργανωτές της 1ης εκδήλωσης η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Λάρισας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας και οι εταιρείες «MSCOMM» και «Spirito».

Στην 2η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, το θέμα ήταν «Agriculture 4.0: New Generation of Farming», όπου συμμετείχαν επιχειρηματίες και επιστήμονες των κλάδων της αμπελουργίας και της ορυζοκαλλιέργειας. Συμφώνησαν πως οι νέες τεχνολογίες είναι πλέον απαραίτητες και χρήσιμες, για να γίνει ανταγωνιστικό το ελληνικό προϊόν, αλλά και για να αυξηθεί ο ρυθμός χρήσης και αξιοποίησής τους.

 O κ. Γρηγόρης Χατζηκώστας, Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Foodscale Hub και συντονιστής των δυο συζητήσεων σημείωσε πως: «Η διοργάνωση ήταν μια ευκαιρία στο να αντιληφθούμε πως δυο σημαντικοί κλάδοι στην Βόρεια Ελλάδα είναι ψηφιοποιημένοι και πόσο επωφελούνται από αυτό το γεγονός. Ενθαρρυντική είναι η προσέλευση νέων ανθρώπων που είδαν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες και να τις εφαρμόσουν στη δουλειά τους.»

 Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Δρ. Σπύρος Μουρελάτος CEO Οικοανάπτυξης ΑΕ, Μάχη Συμεωνίδου, CEO AgroApps, Μιχάλης Κολύβας, Αν. Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Στέφανος Κουνδουράς, Προϊστάμενος Ανάπτυξης Τομέα Φυτοπροστασίας Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΕΒΕ, Βασίλης Ασχονίτης, Ερευνητής του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Παναγιώτης Γκούρας, ορυζοκαλλιεργητής, Πρόεδρος Συνεταιρισμού Α. Αθανασίου.

 Συνδιοργανωτές της 2ης  εκδήλωσης ήταν η ΔΕΘ Helexpo & οι εταιρίες «Foodscale Hub» και «MSCOMM».

Διαβάστε επίσης "Σπ. Γέμτος: να ξαναβγάλουμε τους γεωπόνους στα χωράφια"

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα