Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 08:53

Εκτροφείς μαύρου χοίρου ζητούν τη δίκαιη κατανομή επιλέξιμων βοσκότοπων, με επιστολή στον υπουργό

Την ανάγκη για δίκαιη κατανομή επιλέξιμων βοσκοτόπων, όπως ίσχυε, και της ένταξής τους στο νέο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας, επισημαίνουν με επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ. Λιβανό, οι εκτροφείς μαύρου χοίρου Κων. Κυροχρίστος, και Χρήστος Μελάχρης, από την Αιτωλοακαρνανία.

Η επιστολή που αναρτήθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, αναφέρει αναλυτικά:

Κύριε υπουργέ,

σε συνέχεια της επιστολής μας στις 22/10/2021, θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζονται με ισονομία δικαιοσύνη, καθώς και να μη θίγεται το αίσθημα περί δικαίου. Τα μόνα που δεν ισχύουν είναι τα παραπάνω καθώς ένα βοοειδές αυτόχθονης φυλής μαζί με τα παράγωγά του είναι μιάμιση ζωικές μονάδες και ενισχύεται με 330 ευρώ συν τα δικαιώματα που απορρέουν από το βοσκότοπο... Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει για μας και τις συνέπειες. Μία χοιρομητέρα είναι 0,5 ζωικές μονάδες, ένας κάπρος είναι 0,3 ζωικές μονάδες, συν τα χοιρίδια 0,3 ζωικές μονάδες το καθένα. Εάν προσθέσουμε σε αυτό 15 χοιρίδια το χρόνο ανά χοιρομητερα οι ΜΜΖ που προκύπτουν είναι πέντε ζωικές μονάδες και ενισχύεται κάθε χοιρομητέρα με 115 ευρώ. Για ποια ισονομία μιλάμε... στο μοναδικό ελληνικό κρέας βραβευμένο στο μεγαλύτερο διαγωνισμό τροφίμων στην Αγγλία, το κρέας το οποίο βρίσκεται στα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια των νησιών μας τους καλοκαιρινούς μήνες, πρεσβεύοντας την κορυφαία ποιότητα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού, όπως επίσης στα καλύτερα delicatessen, καθώς και σε πεντάστερα ξενοδοχεία της χώρας μας. Για το μόνο που δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται είναι με τέτοιου είδους τρόπο και στρατηγική.

Λόγοι στήριξης

Φυλή και σύστημα εκτροφής πρωταγωνιστές στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το αγρόκτημα στο πιάτο. Η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο διατροφικό κύκλο που θα ωφελεί και θα προστατεύει το περιβάλλον που θα μεταμορφώσει τον τρόπο, με τον οποίο καταναλώνουμε, παράγουμε και διανέμουμε τρόφιμα, στην ενίσχυση της βιώσιμης παραγωγής και της ποιότητας κι όχι σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Ας εκμεταλλευτούμε, λοιπόν, τις δυνατότητες που έχει η αυτόχθονη φυλή, πλήρως προσαρμοσμένη στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας είναι σε θέση να παράξει σε εκτατικά συστήματα εκτροφής, χωρίς πρόσθετα, χωρίς φάρμακα, κορυφαία ποιοτικά υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα (με την πλειονότητα εξ αυτών να εμπεριέχουν ισχυρισμούς υγείας σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όσους ασχολούνται με τη χάραξη στρατηγικής για το μέλλον της κτηνοτροφίας οφείλουν να το γνωρίζουν, αλλά και να το συνυπολογίζουν...). Με μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, συμβάλλοντας με τον τρόπο της στην κλιματική αλλαγή, στη δημόσια υγεία και τηρώντας με τον καλύτερο τρόπο τους κανόνες για την ευζωία των ζώων. Η ποσότητα και η συχνότητα της διατροφής με κρέας θα αντικατασταθεί στο άμεσο μέλλον με την ποιότητα και τη μείωσή του για λόγους υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος και ευζωίας των ζώων. Έχουμε λοιπόν στην διάθεσή μας ένα τέτοιο ζώο και ένα πυρήνα εκτροφών που είναι σε θέση να παράξει αυτού του είδους τα προϊόντα και θα πρέπει να του αποδοθούν αυτά που δικαιούται και κάτι παραπάνω...

Η ποιότητα και μόνο είναι αυτή που μπορεί να μας κάνει να πρωταγωνιστήσουμε... Επίσης θέλω να αναφερθώ στο ότι έχουμε ξεκινήσει τη δημιουργία εδώ και ένα χρόνο σε συνεργασία με τη Διεπαγγελματική Κρέατος και τον πιστοποιητικό οργανισμό TUV του προτύπου Μαύρου Ελληνικού χοίρου και την κατηγοριοποίηση, που αφορά στα συστήματα εκτροφής και ποιότητας με τις υφιστάμενες εκτροφές, αλλά και ένα νέο μοντέλο εκτροφών αναπαραγωγικής κατεύθυνσης, που σκοπό θα έχει να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τα στάνταρ που διαθέτουμε ως χώρα. Ο αποκλεισμός μας από την κατανομή βοσκοτόπων λειτουργεί οπισθοδρομικά...

Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ ότι έγινε λόγος από κάποιους πως επίσημη δικαιολογία για τη διαγραφή των κατηγοριών ΣΤ και Ζ στη νέα ΚΥΑ, που υπεγράφη στις 5 Οκτωβρίου είναι ότι μετατράπηκε το πρόγραμμα το 2017, χωρίς να περιλαμβάνει βοσκότοπο... Όπως γίνεται ευκόλως κατανοητό, ένα τέτοιο λάθος, δεν θα πρέπει να μονιμοποιηθεί και να νομιμοποιηθεί κατά παράνομο τρόπο καθότι στο (Ν.4351/ΦΕΚ164/Α/04/12/2015, Αρ. 6) γίνεται αναφορά κατά σειρά προτεραιότητας στην κατανομή των βοσκότοπων στις αυτόχθονες φυλές... Εδώ λοιπόν θα πρέπει να θυμίσουμε σε κάποιους ότι βασικά χαρακτηριστικά της αυτόχθονης φυλής είναι και η βόσκηση, η παραγωγή και αναπαραγωγή στη φύση, στερώντας αυτό το βασικό χαρακτηριστικό, μη κατανέμοντάς του βοσκότοπο, στερείται και η δυνατότητα χαρακτηρισμού αυτόχθονης φυλής.... καθώς επίσης και η παραγωγή κορυφαίων ποιοτικών προϊόντων, μιας και το σύστημα εκτροφής και η διατροφή είναι το 50% και το άλλο 50% η ράτσα... Ζητάμε τη δίκαιη κατανομή επιλέξιμων βοσκοτόπων, όπως και ίσχυε και την ένταξή μας στο νέο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας.

Με εκτίμηση

Εκτροφείς αυτόχθονου Ελληνικού χοίρου Αιτωλοακαρνανίας

Κων. Κυροχρίστος

Μελάχρης Χρήστος

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα