Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 18:43

Καλαμών: Η μειωμένη παραγωγή και το άνοιγμα της εστίασης μπορεί να ανεβάσουν την τιμή

Για μεγάλη πτώση στη φετινή παραγωγή της ελιάς Καλαμών έκαναν λόγο μιλώντας στην eforigi.gr οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αγρινίου.

Τουλάχιστον ελπίζουν ότι η έλλειψη προϊόντος θα ανεβάσει τις τιμές, που πέρυσι είχαν κατρακυλήσει ακόμη και στα 60 λεπτά (τα 200 τεμάχια).

Σε αυτό όπως λένε, μπορεί να βοηθήσει και το άνοιγμα της εστίασης, που την περασμένη χρονιά ήταν κλειστή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η επιτραπέζια ελιά είναι προϊόν που διατίθεται κυρίως στα εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Δραματική χαρακτήρισε τη μείωση ο διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος, ο οποίος μας μίλησε για μεγάλη ακαρπία λόγω του φετινού καύσωνα και της ανομβρίας. Η Ένωση, πρόσθεσε, θα αρχίσει να παραλαμβάνει προϊόν από τέλη Οκτώβρη.
Η Μεσσηνία παράγει περίπου 3.500-4.000 τόνους, αλλά υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό που δεν καταγράφεται επειδή πηγαίνει σε ιδιοκατανάλωση, επισημαίνει ο κ. Πάζιος.

Στη Λακωνία η συγκομιδή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, αλλά και εκεί αναμένεται μεγάλη πτώση της παραγωγής. "Η περιοχή του Γερακίου, που είναι ο leader στην Καλαμών δεν είχε καλό δέσιμο φέτος. Οι παγετοί δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα", μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νίκος Προκοβάκης, ο οποίος υπολόγισε ότι ο νομός παράγει 15.000 με 20.000 τόνους, αναλόγως τη χρονιά.

Για πτώση στην παραγωγή έως 70% μας μίλησε αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, όπου γενικά παράγεται και η μεγαλύτερη ποσότητα Καλαμών, Γιάννης Καλλίμορφος. "Η Καλαμών έπαθε μεγάλη ζημιά. Είχαμε τους παγετούς και τον καύσωνα, προχθές έπεσε και χαλάζι στη Σταμνά Μεσολογγίου" παρατήρησε ο κ. Καλλίμορφος, προσθέτοντας ότι αναμένεται αύξηση των τιμών, λόγω έλλειψης αλλά και επειδή λειτουργεί πλέον η εστίαση.

Η ΕΑΣ Αγρινίου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη την παραλαβή Καλαμών, αλλά παραλαμβάνει πράσινες ελιές με τιμή 1,60 ευρώ τα 110 τεμάχια και 1,50 τα 120 τεμάχια, ενώ όσο μειώνεται το μέγεθος χαμηλώνει και η τιμή.

Μαρία Νίκα

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα