Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 12:26

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στην Ηλεία - Προσοχή από τους κτηνοτρόφους

Σε τρεις εκτροφές εντοπίστηκαν κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε ορεινή περιοχή του Δήμου Ζαχάρως, που έχει τεθεί σε ζώνη προστασίας 20 χλμ.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την προϊσταμένη της Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ Ηλείας Σταυρούλα Αγγελοπούλου, σημείωσε ότι από πέρυσι υπάρχει μια έξαρση κρουσμάτων (μετά το 2014-15) όχι μόνο στην Ηλεία αλλά σε όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό χρειάζεται παρακολούθηση των ζώων (αιγοπρόβατα, βοοειδή, κ.λπ.) σχετικά με τα συμπτώματα.

Οι κτηνοτρόφοι από την περιοχή της Ζαχάρως ενημέρωσαν την Κτηνιατρική Υπηρεσία, που πήρε δείγματα-αίμα για εξέταση. Τα συμπτώματα, όπως σημειώνει η κα Αγγελοπούλου είναι πυρετός από 40,5 και πάνω, οίδημα στο πρόσωπο και γενικά αλλοιώσεις στο κεφάλι (και δερματολογικές), παραμορφώσεις στο στόμα, σιελόρροια, ρινικό έκκριμα, σε σοβαρές περιπτώσεις και κυανή γλώσσα, ενώ η περίπτωση θνητότητας κυμαίνεται από 30% έως 70%.
Εάν το ζώο ζήσει, ενδέχεται να παρουσιάσει προβλήματα στην αναπαραγωγή κ.ά.

Ο ιός μεταδίδεται από έντομα (κουνούπια, σκνίπες) και επωάζεται κυρίως στα βοοειδή. Γι’ αυτό, παρατηρεί η κα Αγγελοπούλου, χρειάζεται καλή πρόληψη με εντομοαπωθητικά στους στάβλους και τα μέσα μεταφοράς των ζώων, καθώς και εμβολιασμός.
Σημειώνεται πάντως ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Μαρία Νίκα

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα