Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2021 17:07

«Πρότυπο για νέο Συνεταιριστικό Κίνημα» η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου - Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Χίο

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου θα πρέπει να αναδειχθεί «ως πρότυπο για το νέο Συνεταιριστικό Κίνημα που προσπαθούμε να χτίσουμε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός συνοδευόμενος από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, κατά την περιοδεία του στο νησί.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της Ένωσης, Γιώργο Τούμπο στο εργοστάσιο όπου γίνεται ο καθαρισμός, η επεξεργασία και η τυποποίηση της μαστίχας για ζαχαροπλαστική και φαρμακευτική χρήση καθώς και στο εργοστάσιο παραγωγής τσίχλας.

Σε συζήτηση που είχε με μαστιχοπαραγούς ο κ. Λιβανός δεσμεύτηκε για τον εξορθολογισμό των κοινοτικών ενισχύσεων καθώς, όπως ανέφερε, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ανταποδοτικότητα και η παραγωγικότητα. Απαντώντας σε ερώτηση για τη στήριξη των νέων αγροτών ο αρμόδιος υπουργός επισήμανε μεταξύ άλλων «αυξήσαμε από 15.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ το ποσό το οποίο θα παίρνει ως πριμ κάθε νέος ή νέα, που θα εγκρίνεται» σημειώνοντας ότι «αυτό είναι πολύ σημαντικό και δείχνει την κατεύθυνση που έχουμε ως κυβέρνηση για να ενισχύσουμε την είσοδο νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα».

Σε ό,τι αφορά τους εργάτες γης ο κ. Λιβανός υπογράμμισε πως «είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο όπου τα πάντα είναι διασφαλισμένα» καθώς «μέχρι πρότινος, οι εργάτες γης δεν καλύπτονταν ασφαλιστικά, ούτε πλήρωναν εισφορές. Από φέτος, αυτά λύθηκαν». Από τη μεριά του ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε «εντυπωσιακή την πορεία της Ένωσης τα τελευταία χρόνια» κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο «δείχνει ότι ο Συνεταιρισμός στην Ελλάδα μπορεί να είναι σύγχρονος, μπορεί να αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης, όπως αποδεδειγμένα έχει γίνει στη Χίο».

Μιλώντας για το θέμα των εργατών γης ο κ. Μηταράκης επισήμανε «το υπουργείο Μετανάστευσης, μαζί με το ΥΠΑΑΤ, έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη διαδικασία εισδοχής νόμιμων μεταναστών ως εργατών γης στη χώρα μας» και ταυτόχρονα «συζητάμε και διμερείς συμφωνίες με χώρες της περιοχής, αλλά και τη δημιουργία- με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί Σεπτέμβριο στη Βουλή -ενός μόνιμου μηχανισμού νόμιμης μετανάστευση».

Όπως τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου συζητήθηκαν τέσσερα θέματα που τέθηκαν από την πλευρά της Ένωσης:

*Το θέμα της στήριξης της νέας μονάδας πρωτοβάθμιας επεξεργασίας, για την οποία το ΥΠΑΑΤ τοποθετήθηκε επί της αρχής θετικά.

*Το θέμα της φορολόγησης των αγροτών που είναι μια σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

*Το θέμα της επιλεξιμότητας των παραγωγών μαστίχας και για τα προγράμματα ανασχίνωσης, αλλά και τη συμμετοχή τους σε προγράμματα στήριξης της ένταξης και νέων αγροτών καθώς και ενίσχυση των κεφαλοποιητικών δαπανών τω υφιστάμενων παραγωγών.

*Τέλος, συζητήθηκαν θέματα γενικότερα ανακατανομής επιχορηγήσεων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη συνέχεια οι δυο υπουργοί επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του υπό κατασκευή κέντρου έρευνας μαστίχας καθώς και τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Méditerra στην οποία ανήκουν τα καταστήματα masticha shop.

Τέλος, ο Σπ. Λιβανός πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον δήμαρχο Χίου, Σταμάτη Καραντζή, ενώ χαιρέτησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που έκανε test για τον κορονοϊό, έξω από το δημαρχείο, παροτρύνοντας τους πολίτες να εμβολιαστούν.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα