Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2021 12:07

Στ. Αραχωβίτης-Ολ. Τελιγιορίδου: «Αδιαφάνεια, διαπλοκή και στο βάθος αγριλιές στην πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ»

Ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων κατατέθηκε από τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σταύρο Αραχωβίτη, την αναπληρώτρια τομεάρχη Ολυμπία Τελιγιορίδου και 39 συνυπογράφοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την «Συνεχιζόμενη και αυξανόμενη αδιαφάνεια στις πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων».

Οπως αναφέρεται στο συνοδευτικό κείμενο, εν μέσω πανδημίας αυξάνεται κατακόρυφα η ανασφάλεια και το αίσθημα αδικίας σε χιλιάδες ενεργούς αγρότες που αγωνίζονται να κρατήσουν τις γεωργικές και κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις σε δύσκολες συνθήκες, καθώς οι συνεχείς ελλιπείς πληρωμές των ενισχύσεων του Πυλώνα Ι από την κυβέρνηση της ΝΔ στερούν αδικαιολόγητα πολύτιμους πόρους από τους πραγματικούς αγρότες. Μέσα σε 2 χρόνια ξηλώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ η προσπάθεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τάξη, διαφάνεια, ορθή, δίκαιη και έγκαιρη πληρωμή των ενωσιακών πόρων για τη γεωργία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρεται, "η κακοδιαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων της ΚΑΠ από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ που επιβραβεύει ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα ενώ οι πραγματικοί αγρότες βιώνουν την οριζόντια παρακράτηση πάνω από 10% στα δικαιούμενα ποσά της βασικής και πράσινης ενίσχυσης από τον περασμένο Δεκέμβριο. Μετά από τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των πραγματικών κτηνοτρόφων της χώρας και των συλλογικών τους οργανώσεων για το πάρτι αιτήσεων από «επιτήδειους» για χορήγηση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα (ΕΑ), ύψους περίπου 76 εκ ευρώ για μη παραγωγικές δραστηριότητες, την τελευταία στιγμή, με πρωτοβουλία του Υπουργού, περιορίστηκε από 48 εκ. ευρώ σε μόνον 2,5 εκ. ευρώ. Παραμένουν όμως ερωτηματικά για τον τρόπο διαμόρφωσης των κατηγοριών που αφορούν και των περικοπών που έγιναν και των χρωστούμενων ποσών.
Είναι πρόδηλη η αποσιώπηση και αδιαφάνεια ως προς τα κριτήρια ελέγχου που χρησιμοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ την ίδια ώρα η Δικαιοσύνη έχει ήδη επιληφθεί της διανομής του Εθνικού Αποθέματος σε περιπτώσεις που ανήκουν στην κατηγορία των αιτούντων με απομακρυσμένο ενοικιαζόμενο βοσκότοπο από την έδρα της εκμετάλλευσής τους!
Αν δεν δοθούν οι οφειλόμενες απαντήσεις προς τον αγροτικό κόσμο σημαίνει πως θα επιβεβαιωθούν οι εύλογες υποψίες για διαπλοκή και στο βάθος «αγριλιές» στην πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα ερωτήματα που τίθενται στον υπουργό είναι:

-Υπάρχουν και αν ναι ποια είναι τα αδιάθετα υπόλοιπα 2020 βασικής ενίσχυσης πράσινης ενίσχυσης και νεαρών γεωργών;
-Έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι ΕΑ 2020
-Εκκρεμεί επιπλέον ποσό ΕΑ 2020 προς διανομή;
-Πώς ορίστηκαν τα κριτήρια ελέγχου εθνικού αποθέματος και γιατί ο έλεγχος των απομακρυσμένων ενοικιαζόμενων βοσκοτόπων αφορούσε σε διασταύρωση τους μόνο με το Ε9 του ιδιοκτήτη και όχι σε πιο ενδελεχή έλεγχο;
Αιτούμαστε την Κατάθεση Εγγράφων για:
-Τα ακριβή στοιχεία για το πως προέκυψε φέτος το Εθνικό Απόθεμα, ήτοι με την μείωση ενίσχυσης ποιων δικαιωμάτων στους πραγματικούς αγρότες
-Ποια είναι τα στοιχεία για το ποσοστό ενίσχυσης σε εκτάσεις με μη παραγωγική δραστηριότητα π.χ.χωρίς ζωικό κεφάλαιο, αγρανάπαυση.
-Ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων εθνικού αποθέματος ανά κωδικό λάθους τι ποσά αφορούν και ποιο πλήθος δικαιούχων;
-Την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων εθνικού αποθέματος σύμφωνα με τις προβλέψεις για δημοσιοποίηση στοιχείων πληρωμών, με τα στοιχεία της έδρας τους, της περιφέρειας ενίσχυσης, των εκτάσεων που δήλωναν (στην περίπτωση των βοσκοτοπικών δικαιωμάτων να αναφερθούν ξεχωριστά οι παραγωγικοί βοσκότοποι και οι βοσκότοποι σε καλή γεωργική κατάσταση) και των αντίστοιχων εγκεκριμένων εκτάσεων, των επιλέξιμων ζώων τους, των ποσών που έλαβαν και των περικοπών που τους διενεργήθηκαν. 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές είναι: Αραχωβίτης Σταύρος, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Αβραμάκης Ελευθέριος, Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία), Αυγέρη Δώρα, Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος, Βαγενά Άννα, Βαρδάκης Σωκράτης, Γκιόλας Ιωάννης, Δρίτσας Θεόδωρος, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Θραψανιώτης Μανόλης, Καλαματιανός Διονύσης, Κασιμάτη Νίνα, Κόκκαλης Βασίλης, Καφαντάρη Χαρά, Λάππας Σπύρος, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης), Μάρκου Κωνσταντίνος, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπαλάφας Γιάννης, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μπουρνούς Ιωάννης, Μωραΐτης Θάνος, Νοτοπούλου Αικατερίνη, Παπαηλιού Γιώργος, Παπανάτσιου Αικατερίνη, Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη), Πούλου Παναγιού (Γιώτα), Ραγκούσης Ιωάννης, Σαρακιώτης Ιωάννης, Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος), Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ), Σπίρτζης Χρήστος, Τζούφη Μερόπη, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φάμελλος Σωκράτης, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης), Χρηστίδου Ραλλία.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα