Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021 13:02

Φυτοφάρμακα και τρόφιμα: Το πόσο ασφαλείς είμαστε θα το δείξει το μέλλον

Φυτοφάρμακα και τρόφιμα: Το πόσο ασφαλείς είμαστε θα το δείξει το μέλλον

Από το 2015 και μετά φυτοφάρμακα μπορούν να προμηθεύονται και να χρησιμοποιούν μόνο οι παραγωγοί κάτοχοι του Πιστοποιητικού για την Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων.

Αυτό σημαίνει ότι όλα γίνονται όπως πρέπει, άρα δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τις τροφές που καταναλώνουμε; Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όπως εξηγούν στην «Εύφορη Γη» αρμόδιοι γεωπόνοι των Τμημάτων Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, Λάρισας, Ημαθίας και Ηρακλείου.

Ανδρέας Κρασσακόπουλος, Μεσσηνία
«Αν είμαστε ασφαλείς; Το μέλλον θα δείξει»

«Η νομοθεσία ρυθμίζει το ποιος ψεκάζει και τι φάρμακα χρησιμοποιούνται σε κάθε καλλιέργεια. Επίσης, κάθε φάρμακο πρέπει να έχει έγκριση για την καλλιέργεια στην οποία χρησιμοποιείται. Όσο για τις παραβάσεις που συναντάμε: Μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακο, το οποίο δεν έχει έγκριση για την καλλιέργεια, μπορεί να μην έχει γίνει σεβαστή η δόση ή μπορεί να μην έχουν μεσολαβήσει οι μέρες που πρέπει από τη χρήση του φαρμάκου μέχρι τη συγκομιδή», μας λέει ο γεωπόνος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Μεσσηνίας Ανδρέας Κρασσακόπουλος, σε σχέση με τους ελέγχους που πραγματοποιεί η υπηρεσία του σε σημεία παραγωγής, εμπορίας και πώλησης, δηλαδή σούπερ μάρκετ, μικρά καταστήματα, λαϊκές αγορές, πλανόδιους κ.λπ.

Τα δείγματα στέλνονται στο Εργαστήριο Υπολειμμάτων του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, όπου ελέγχονται περίπου 300 δραστικές ουσίες. «Τα περισσότερα δείγματα είναι καθαρά. Πολύ λίγες είναι οι περιπτώσεις όπου βρίσκουμε μη κατάλληλα ή άνω των ορίων. Γενικά οι καλλιεργητές προσέχουν», βεβαιώνει ο κ. Κρασσακόπουλος.

Ξεκαθαρίζει ότι «το αν είμαστε ασφαλείς θα μας το δείξει το μέλλον. Η επιστήμη δεν είναι στάσιμη. Οι έρευνες συνεχίζονται. Όσο καταναλώνει ένας άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του, κάποιες από αυτές τις ουσίες συσσωρεύονται στον οργανισμό του. Δεν ξέρουμε τι θα δείξει το μέλλον και πόσο βλαβερές μπορεί να είναι. Όπως και στο σάκχαρο, πριν από κάποια χρόνια λέγαμε ότι το 1,20 είναι καλό, μετά από κάποια χρόνια είπαν όχι, θα πάει στο 0,90».
Για το αν οι μικρές παραγωγές είναι πιο καθαρές, διευκρινίζει πως «αν ξέρεις τον παραγωγό και ξέρει και αυτός να σου πει για το προϊόν του, είναι ένα συν… ».

Δημήτρης Σταυρίδης, Λάρισα
«Οι περισσότεροι πάνε κατ’ ευθείαν στον ψεκασμό»

«Μέχρι τη δεκαετία του 2000 τα ευρήματα ήταν πολύ λίγα. Προς το 2010 οι παραβάσεις αυξήθηκαν, μετά είχαμε μια σχετική μείωση, αλλά από το 2014 και ύστερα έχουμε πάλι αύξηση. Ωστόσο αυτό μπορεί να οφείλεται και στο ότι σήμερα γίνεται μεγαλύτερη ανάλυση υπολειμμάτων, σε περισσότερες δραστικές», σημειώνει ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Λάρισας Δημήτρης Σταυρίδης.

Τι αφορούν οι παραβάσεις: Υπέρβαση των ορίων ή μη εγκεκριμένη ουσία για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια (μπορεί να επιτρέπεται σε άλλη). «Αυτό δε σημαίνει πάντα ότι την έχει χρησιμοποιήσει ο συγκεκριμένος παραγωγός, πιθανόν να είναι από τον ψεκασμό διπλανής καλλιέργειας, όπου το φάρμακο επιτρέπεται. Εμείς ψάχνουμε τα στοιχεία, ημερολόγια ψεκασμού των καλλιεργειών, καρτέλα με τιμολόγια προμήθειας φαρμάκων κ.λπ. για να δούμε τι έχει γίνει».

Από το 2012, παρατηρεί ο κ. Σταυρίδης, όλες οι καλλιέργειες πρέπει να ακολουθούν οδηγούς ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας. «Η ολοκληρωμένη είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος. Αξιοποιούμε όλες τις εναλλακτικές μορφές προστασίας της καλλιέργειάς μας. Το χημικό, ο ψεκασμός είναι η έσχατη λύση. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι παραγωγοί πάνε κατ’ ευθείαν στον ψεκασμό, παρότι η ολοκληρωμένη, εκτός από όλα τα άλλα, τους συμφέρει και οικονομικά».

Για το πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων: «Στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες χώρες, πριν την απόκτηση του πιστοποιητικού, δεν γίνεται κατάρτιση, είναι προαιρετική. Λίγοι έχουν ενημερωθεί και ξέρουν περί τίνος πρόκειται. Οι περισσότεροι δίνουν εξετάσεις διαβάζοντας παπαγαλία, μην αντιμετωπίζοντας σοβαρά καταστάσεις που έχουν να κάνουν με την υγεία τη δική τους και των άλλων, τους φυσικούς εχθρούς που τους χρειαζόμαστε, το περιβάλλον κ.λπ. Ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτό είναι μέσα από την παιδεία, την υποχρεωτική εκπαίδευση. Γιατί όταν κάποιος έβλεπε τον πατέρα ή τον παππού του να ψεκάζει με σαγιονάρα και σορτσάκι, το ίδιο θα κάνει».
Για τα βιολογικά: «Όσες φορές κάναμε ελέγχους στη βιολογική αγορά ήταν πεντακάθαρα, δεν είχαμε καθόλου υπολείμματα οποιουδήποτε φαρμάκου».

Μαρία Ιωσηφίδου, Ημαθία
«Εχουν πέσει πρόστιμα μέχρι και 15.000 ευρώ»

«Να μην τα λέμε όλα τέλεια, υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν είναι σωστές. Μέχρι και 15.000 ευρώ πρόστιμα έχουν πέσει», μας λέει η προϊσταμένη του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Ημαθίας Μαρία Ιωσηφίδου. «Π.χ. πέρυσι έφερε κάποιος παράνομα φάρμακα από Τουρκία. Τον πιάσαμε, πήγε και ποινικά, εκτός από το πρόστιμο που του έβαλε το υπουργείο. Πάντως, στην Ημαθία εφαρμόζουμε την ολοκληρωμένη. Όλα τα μαγαζιά γεωργικών φαρμάκων την εφαρμόζουν. Είναι πολύ λεπτό και σοβαρό θέμα η προστασία του καταναλωτή, του περιβάλλοντος, του ζωικού κεφαλαίου. Π.χ. να μη ραντίσουν οι παραγωγοί μεσημέρι που οι μέλισσες μαζεύουν τη γύρη, κ.λπ.».

Λιαστή ντομάτα με ιό ηπατίτιδας

«Όμως δεν είναι μόνο τα φυτοφάρμακα», συμπληρώνει η κ. Ιωσηφίδου. «Από τον Ιούνιο υλοποιούμε και το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ για τα εισαγόμενα. Φέτος είχαμε μία ντομάτα από Σκόπια με πρόβλημα. Αμέσως κάναμε άρση, ανάκληση του προϊόντος. Είχαμε επίσης λιαστή ντομάτα με ιό ηπατίτιδας από Τουρκία. Κάναμε κι εκεί τις απαραίτητες ενέργειες. Η εφαρμογή των προγραμμάτων του ΥΠΑΑΤ εκτελείται ανελλιπώς».

Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου

«Στις ποινές δεν υπάρχουν εκπτώσεις»

«Οι παραβάσεις είναι λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στα επίπεδα που θα θέλαμε», μας είπαν από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Ηρακλείου Κρήτης.
«Γενικότερα είναι καλύτερη η εικόνα. Ο κόσμος είναι πιο ευαισθητοποιημένος, ενημερώνεται περισσότερο. Υπάρχει πλέον και πιο αυστηρό, πιο συγκεκριμένο πλαίσιο νομοθεσίας που επιβάλλει πρόστιμα και ποινές, οπότε ίσως παίζει ρόλο και αυτό. Η διαδικασία αντιμετώπισης σε κάθε παράβαση ακολουθείται κατά γράμμα, δεν υπάρχουν εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα.
Στα βιολογικά δεν έχουμε ιδιαίτερα θέματα, είναι σαφώς καλύτερα τα πράγματα».

-------------------------

Διαβάστε εξίσου ενδιαφέροντα θέματα στο περιοδικό Εύφορη Γη #15 που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Τώρα η Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022