Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 11:00

Απόψεις για τη νέα ΚΑΠ: «Το θέμα είναι πώς η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τα 19,5 δις» λέει ο Γιάννης Πάζιος

Απόψεις για τη νέα ΚΑΠ: «Το θέμα είναι πώς η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τα 19,5 δις» λέει ο Γιάννης Πάζιος

Ως ευκαιρία για την αντιμετώπιση εγγενών αδυναμιών στον πρωτογενή τομέα βλέπει τη συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος.

Το ζήτημα, λέει, είναι πώς η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τα 19,5 δις που της αναλογούν, ποιο θα είναι το εθνικό στρατηγικό της σχέδιο. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα διαθέσιμα χρήματα από την ΚΑΠ 2014-2021 για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά σοβαρού θέματος της κλιματικής αλλαγής, που χάθηκαν, απλώς επειδή η Ελλάδα δεν τα ζήτησε!
«Π.χ. το περίφημο μέτρο των γεωργικών συμβούλων της ΚΑΠ που τελειώνει, από το 2014 μέχρι το 2021 δεν προκηρύχθηκε ποτέ. Επίσης, υπήρχαν χρήματα από το ΄14 έως το ΄21, σε άλλο κωδικό, για την αντιμετώπιση θεμάτων της κλιματικής αλλαγής, τα οποία η Ελλάδα δεν ζήτησε ποτέ».
Ο κ. Πάζιος βλέπει θετικά το περιεχόμενο της νέας ΚΑΠ. Αναφερόμενος στο «πρασίνισμα», τα οικολογικά σχήματα, τις άμεσες ενισχύσεις, τη στήριξη των μικροκαλλιεργητών, τη μετάβαση στις νέες τεχνολογίες και την ενθάρρυνση των νέων αγροτών, κάνει λόγο για «χρυσή ευκαιρία» της χώρας να αντιμετωπίσει την πολλαπλή κρίση που διανύει, να σταματήσει την ερημοποίηση της υπαίθρου, να τονώσει τις εξαγωγές της και να βελτιώσει το εμπορικό της ισοζύγιο. «Για να μη λέμε μετά ότι χάσαμε άλλη μία ευκαιρία, άλλο ένα πακέτο».
Προσθέτει ότι η νέα ΚΑΠ δίνει κίνητρα για την προώθηση συνεταιριστικών σχημάτων και ομάδων παραγωγών και προτείνει την οργάνωση των αγροτών «σε ισχυρά σχήματα. Nα μην πηγαίνει ο καθένας μόνος του. Το ζήτημα συγκέντρωσης, διαχείρισης και διακίνησης των προϊόντων είναι σημαντικό. Μόνο έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας, να μετριάσουμε το κόστος και το αποτέλεσμα της αξιοποίησης των κονδυλίων να φτάσει μέχρι και τον τελευταίο αγρότη».

Μαρία Νίκα

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022