Τρίτη, 08 Μαϊος 2018 15:22

Ανησυχεί η σφήκα της καστανιάς σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία

Η εξάπλωση της σφήκας της καστανιάς σε περιοχές της Μεσσηνίας και ειδικότερα σε περιοχές του Ταϋγέτου, όπως ακόμα στην Αρκαδία και τη Λακωνία, οδήγησε τις αρμόδιες υπηρεσίες στην εξαπόλυση 12.000 εντόμων «Torymus sinensis»,  καστανεώνες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς.

Από τις 2 έως τις 5 Μαΐου 2018, συνολικά εξαπολύθηκαν έντομα σε 60 διαφορετικές θέσεις, προσβεβλημένων περιοχών. Το έντομο το οποίο εξαπολύθηκε είναι παρασιτοειδές της σφήκας της καστανιάς. Τα θηλυκά άτομα θα γεννήσουν τα αυγά τους μέσα στις κηκίδες που έχει δημιουργήσει η σφήκα και θα καταστρέψουν τις προνύμφες της.
Στόχος για το 2018 είναι να εγκατασταθεί το έντομο στην περιοχή μας και να πολλαπλασιαστεί. Το 2019 θα υπάρχουν περισσότερες κηκίδες στα δέντρα των καστανεώνων από ότι φέτος. Από το 2020 και μετά θα αρχίσει ορατά η μείωση του αριθμού των κηκίδων στα δέντρα.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενημερώνει τους παραγωγούς να μην πραγματοποιήσουν ψεκασμούς στις καστανιές τους με χρήση εντομοκτόνων έως τα τέλη Ιουνίου. Επίσης δεν πρέπει να αφαιρέσουν και να καταστρέψουν τις κηκίδες από τις καστανιές φέτος και τον επόμενο χρόνο, γιατί εκεί θα εναποθέσει τα αυγά του το έντομο.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα