Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 18:22

Απόψεις για τη νέα ΚΑΠ: «Η νέα ΚΑΠ κινείται στα ίδια με την προηγούμενη» λέει η Μυρτώ Λύκα

«Από αυτά που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής - γιατί ακόμη είναι σε διαπραγματεύσεις - η νέα ΚΑΠ στην ουσία κινείται πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη» παρατήρησε η Μυρτώ Λύκα, γεν. γραμματέας των Κτηνοτρόφων Ηπείρου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, κληθείσα από την eforigi.gr να σχολιάσει τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.    

«Το "πρασίνισμα" και η βασική που είχαμε τόσο καιρό γίνονται ένα και δημιουργείται ένα καινούργιο “πρασίνισμα” που σίγουρα δεν θα το πάρουν όλοι. Δεν είδα όμως μειώσεις στα ιστορικά δικαιώματα, όπως θα θέλαμε. Δηλαδή, κάποιος μπορεί να παίρνει για μία αγελάδα 800 ευρώ και ένας άλλος πάλι για μία αγελάδα 100 ευρώ. Είναι τα παλιά ιστορικά δικαιώματα, τα οποία περιμέναμε ότι θα κοπούν. Θα μειωθούν κάπως, αλλά όχι όσο πρέπει».
Σχετικά με το «πρασίνισμα» η κ. Λύκα σημείωσε ότι θα βγουν ειδικές οδηγίες. «Θα είναι κάτι σαν τα βιολογικά. Θα πρέπει να στραφούμε στην αειφορία».
Χαρακτήρισε θετικό το ότι «για πρώτη φορά δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην έννοια “ενεργός αγρότης”. Πιστεύουμε ότι δεν θα δοθούν – από το απόθεμα τουλάχιστον – δικαιώματα στον αέρα, όπως παλιότερα. Ελπίζουμε ότι θα δοθούν εκεί που πρέπει».
Αναφερόμενη ειδικότερα στις γυναίκες κτηνοτρόφους, σχολίασε μεταξύ άλλων ότι είναι ίσως οι μόνες εργαζόμενες που δεν δικαιούνται άδεια εγκυμοσύνης από τη δουλειά τους: «Επειδή είχαμε και την κ. Αραμπατζή (την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) χθες εδώ στα Γιάννενα, της θέσαμε και αυτό το ζήτημα. Μας είπε ότι με τον νέο νόμο αυτό θα αλλάξει και η γυναίκα αγρότισσα θα δικαιούται χρήματα για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Εάν παίρνουμε αυτά τα χρήματα, θα μπορούμε να απασχολήσουμε κάποιον άλλο στη θέση μας, γιατί, όπως ξέρετε, η κτηνοτροφία είναι ένα επάγγελμα από το οποίο δεν μπορείς ούτε μέρα να λείψεις». Και κατέληξε η κ. Λύκα: «Σε καμία ΚΑΠ δεν περιλαμβάνονται αυτά, καμία ΚΑΠ δεν αποζημιώνει τον κτηνοτρόφο για τη δύσκολη ζωή που ζει».

Μαρία Νίκα

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα