Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 09:27

Άμεσα μέτρα στήριξης των παραγωγών σταφίδας ζητούν 26 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

 
«Άμεσα μέτρα στήριξης των παραγωγών σταφίδας και παρεμβάσεις για την διάθεση ενός εθνικής σημασίας προϊόντος» ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών.
Και αυτό, με δεδομένο ότι η  περίοδος  2020 - 2021 ήταν μια πολύ άσχημη χρονιά για την ελληνική σταφίδα καθώς η παραγωγή του φθινοπώρου του 2020 παραμένει σε μεγάλο βαθμό απούλητη στις αποθήκες αγροτών, συνεταιρισμών και εμπόρων. Έτσι, αν μπει η νέα εμπορική περίοδο με περσινά αποθέματα, υπάρχουν σοβαροί φόβοι ότι "η τιμή παραγωγού θα κατρακυλήσει και οι έμποροι θα κερδοσκοπίσουν".
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, "Η οικονομική κρίση που ακολουθεί την πανδημία σε συνδυασμό με την διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση, έχει δραματικά αποτελέσματα σε ένα προϊόν που θα έπρεπε να είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Η δραματική μείωση των εξαγωγών, το κλείσιμο κάθε εμπορικής δραστηριότητας στη χώρα από την κυβέρνηση για 7 σχεδόν μήνες, η επιδοματικού τύπου στηρίξεις διαφόρων κλάδων, έχουν πλήξει και την αγορά της σταφίδας, ξανθιάς και μαύρης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώνουμε από όλη την παραγωγική χώρα, τα αποθέματα σταφίδας που παραμένουν αδιάθετα στις αποθήκες των παραγωγών και των συνεταιρισμών ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες τόνους. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μόλις 3 μήνες από τη νέα παραγωγή του τρέχοντος έτους, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης λύσης με στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης από το Κράτος, αλλά και πρωτοβουλίες από την Πολιτεία και τους Δήμους για διοχέτευση του προϊόντος σε κοινωνικές δομές και δίκτυα (σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατός, αστυνομία, δομές φιλοξενίας, κλπ.)
Ο υπουργός ερωτάται: Ποια μέτρα σχεδιάζουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και η κυβέρνηση για τη στήριξη ενός στρατηγικού για τη χώρα προϊόντος και αν μελετά το υπουργείο την απόσυρση των περσινών ποσοτήτων που είναι στις αποθήκες στην τιμή που πουλήθηκε πέρσι η σταφίδα, ώστε να μην επιτρέψει παιχνίδια των εμπόρων σε βάρος των αγροτών, με δικαιολογία τις αδιάθετες ποσότητες;
Όλα αυτά, καθώς "ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από ισχυρές παρεμβάσεις στην Ε.Ε προστάτεψε σημαντικά το προϊόν και ενίσχυσε καθοριστικά τους παραγωγούς με την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα, η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και στον αγροτικό τομέα επιχειρεί να συγκεντρώσει το εισόδημα και τον κόπο των παραγωγών στα χέρια λίγων και ισχυρών του κλάδου" κι επειδή η κατάσταση στον κλάδο της σταφιδοποιϊας είναι δραματική. Ήδη διαρρέουν πληροφορίες εν είδει απειλής ότι υπάρχει αδυναμία να απορροφηθεί όλη αυτή η παραγωγή με κίνδυνο την κατάρρευση των τιμών, η σταφίδα είναι παραδοσιακό προϊόν αιχμής για την ελληνική γεωργία και πρεσβευτής της χώρας στο εξωτερικό. Η οικονομική κατάρρευση του προϊόντος θα οδηγήσει την καλλιέργεια στον αφανισμό και θα χάσει η χώρα ένα εξαιρετικά σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν,. Πολλοί παραγωγοί σταφίδας, και κυρίως νέοι που ασχολούνται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια με την συγκεκριμένη καλλιέργεια, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά και θα οδηγηθούν εκτός επαγγέλματος με πολύ σοβαρές συνέπειες τόσο για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική επαρχία συνολικά.
Οι ερωτώντες βουλευτές είναι οι εξής:  Ψυχογιός Γεώργιος, Αναγνωστοπούλου Σία, Αραχωβίτης Σταύρος, Βαρδάκης Σωκράτης, Γκιόλας Ιωάννης, Δρίτσας Θεόδωρος, Ζειμπεκ Χουσείν, Καλαματιανός Διονύσης, Καφαντάρη Χαρά, Κόκκαλης Βασίλειος, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χαράλαμπος, Μάρκου Κων/νος, Μεικόπουλος Αλέξανδρος, Μουζαλάς Ιωάννης, Μωραΐτης Θάνος, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Παπαδόπουλος Σάκης, Παπανάτσιου Αικατερίνη, Πούλου Γιώτα, Ραγκούσης Ιωάννης, Σκουρολιάκος Πάνος, Σπίρτζης Χρήστος, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Φίλης Νικόλαος, Χρηστίδου Ραλλία.
 

Τώρα η Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα