Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 16:37

Η στήριξη της σταφιδοπαραγωγής στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Την ανάγκη στήριξης της κορινθιακής σταφίδας επισημαίνουν σε επείγουσα πρότασή τους για ένταξη του θέματος στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας.

Μετά από επιστολή του πρόεδρου του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», με την οποία ζητά αρωγή στο αίτημα συνεταιριστικών και ιδιωτικών φορέων "αναφορικά με το μείζον θέμα που έχει προκύψει, εξ΄ αιτίας της πανδημίας, με την Κορινθιακή σταφίδα η οποία αντιμετωπίζει φέτος για πρώτη χρονιά μια πολύ σημαντική κρίση που θα καθορίσει το μέλλον της καλλιέργειάς της", οι περιφερειακοί σύμβουλοι αναφέρουν: "Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως τονίζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Μεσσηνίας» εάν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης από την πολιτεία με την «απόσυρση» των πλεονασμάτων σταφίδας και την χρησιμοποίησή τους για άλλες χρήσεις (π.χ  απόσταξη), όπως ελήφθησαν και για άλλα αγροτικά προϊόντα (οινοποιητικός τομέας) και «πράσινος τρύγος» για τους σταφιδοπαραγωγούς, το μέλλον της καλλιέργειας κρίνεται δυσοίωνο καθώς οι τιμές της αναμενόμενης σε δυο μήνες νέας εσοδείας είναι απολύτως βέβαιο ότι θα καταρρεύσουν και οι σταφιδοπαραγωγοί θα οδηγηθούν στην οριστική εγκατάλειψη της καλλιέργειας και στην εξαθλίωση και αντίστοιχα οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις/συνεταιρισμοί σε ασφυξία.  Για όλους αυτούς τους λόγους οι οποίοι αναλυτικά αναφέρονται στις επιστολές που μας έχουν σταλεί, προτείνουμε όπως ενταχθεί το θέμα «Στήριξη Κορινθιακής σταφίδας και σταφιδοπαραγωγών» και προταθεί στην ημερήσια διάταξη με σκοπό να πάρουμε απόφαση με την οποία να στηρίζουμε το αίτημα της «Ένωσης Μεσσηνίας», όπως και της «Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών» και να ζητάμε απ’ την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των συνεταιριστικών οργανώσεων".

Προτείνουν λοιπόν, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου λαμβάνοντας υπόψη του την επιστολή του Προέδρου της «Ένωσης Μεσσηνίας» για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί αλλά και οι συνεταιριστικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις κορινθιακής σταφίδας, να συμπαρασταθεί στα δίκαια αιτήματά τους, επισημαίνοντας τα εξής:

«Oι Σταφιδοπαραγωγοί βιώνουν σε έντονο πλέον βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού θέτοντας πλέον την καλλιέργεια της Κορινθιακής σταφίδας σε μεγάλο κίνδυνο. 

Το ΠεΣυΠ ανησυχεί έντονα για την μελλοντική προοπτική του προϊόντος καθώς η πανδημία έχει μειώσει σημαντικά την εξαγωγή του. Το γεγονός αυτό για την ώρα έχει επηρεάσει αρνητικά την τιμή πώλησης του σταφιδοπαραγωγού με τις τιμές να ακολουθούν έντονη πτωτική πορεία. Με δεδομένο ότι η πλήρης επαναλειτουργία της παγκόσμιας αγοράς θα πάρει ακόμη αρκετό χρόνο λόγω της πανδημίας.  Και καθώς αναμένουμε ότι σε τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, θα έχουμε μια πολύ καλή παραγωγή σταφίδας ανησυχούμε έντονα για τις εφιαλτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν με την αναμενόμενη δραματική πτώση των τιμών της που θα αποτελέσουν και το τέλος της καλλιέργειας της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας.

Γι’ αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου απαιτεί μαζί με την συνεταιριστική οργάνωση «Ένωση Μεσσηνίας» να λάβει άμεσα απόφαση η κυβέρνηση για άμεση απόσυρση των πλεονασμάτων της Κορινθιακής σταφίδας που βρίσκονται στις αποθήκες των συνεταιριστικών οργανώσεων και των ιδιωτών εξαγωγέων ή να αποστείλει τις ποσότητες αυτές σε χώρες όπου λιμοκτονούν παιδιά όπως Υεμένη, Συρία, Ινδία κ.λπ.

Είναι βέβαιο πως αν δεν υπάρξει άμεση απόσυρση των πλεονασμάτων κορινθιακής σταφίδας οι τιμές παραγωγού τον ερχόμενο Αύγουστο θα μειωθούν δραματικά και οι φορείς που έχουν στηρίξει οικονομικά τον σταφιδοπαραγωγό, πληρώνοντας όλη την ποσότητα σταφίδας που έχουν παραλάβει μέχρι σήμερα, θα οδηγηθούν σε ασφυξία. 

Η πολιτεία που μέχρι σήμερα έχει στηρίξει τα αγροτικά προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα και με την ίδια ευαισθησία την κορινθιακή σταφίδα που κινδυνεύει με εγκατάλειψη η καλλιέργειά της". Την 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα