Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 10:23

Kalamata Olive Oil Awards 2021: Ανακοινώθηκαν οι εταιρείες που βραβεύθηκαν

Με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και διαγωνισμό γευσιγνωσίας διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Ιουνίου στην Καλαμάτα το 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς, που διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Φεστιβάλ, που έλαβε χώρα στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elite, απονεμήθηκαν και τα βραβεία του διαγωνισμού γευσιγνωσίας "Kalamata Olive Oil Awards 2021" στις κατηγορίες Έξτρα Παρθένου, ΠΟΠ, Βιολογικού και Πολυφαινολικού. Οι εταιρείες που απέσπασαν τις διακρίσεις είναι:

ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ
1ο βραβείο: ΚΑΡΟΥΜΠΑΛΗΣ Α.Ε. ΑΕΝΑΟΝ (Μεσσηνία)
2ο βραβείο: ΚΥΚΛΩΠΑΣ EARLY HARVEST (Αλεξανδρούπολη)
3ο βραβείο: ASSOPROLI BARI (Ιταλία)

ΠΟΠ
1ο βραβείο: AGREXPO A.E. FARIS (Μεσσηνία)
2ο βραβείο: ΑΓΡΟΠΟΛΥ ΠΥΛΟΥ Α.Ε. «AGROPOLY» (Μεσσηνία)

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ
1ο βραβείο: ΚΥΚΛΩΠΑΣ AGES ORGANIC (Αλεξανδρούπολη)
2ο βραβείο: MANI ORGANIC GREEK EVOO BLAUEL (Μεσσηνία)
3ο βραβείο: ΡΑΠΤΟΥ ΑΓΛΑΪΑ (Λάρισα)

ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΙΚΟ
1ο βραβείο: ENCARDIA ULTRA PREMIUM (Λακωνία)
2ο βραβείο: ΑΓΡΟΠΟΛΥ ΠΥΛΟΥ Α.Ε. «AGROPOLY» (Μεσσηνία)

Το πρόγραμμα άνοιξε ο Βασίλης Δημόπουλος, διευθυντής του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, αν. καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ο Παύλος Νησιανάκης, DVM, χημικός MSc, επιστημονικός υπεύθυνος Χημικού Εργαστηρίου στα Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε., αναφέρθηκε στο θέμα "Υπολείμματα φυτοφαρμάκων και βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε ελιές και ελαιόλαδα στην Ελλάδα" ενώ ο Κωνσταντίνος Τσορώνης, χημικός MSc, γευσιγνώστης, μίλησε για τον «Ελαιοτουρισμό» ως «εναλλακτική εμπειρία τουρισμού».
Ο Γιώργος Καζαντζίδης, senior project manager of Hellenic Instruments, παρουσίασε «Συσκευή, ταχείας και αξιόπιστης ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και πλαστικοποιητών στο ελαιόλαδο», ο  Δρ. Βασίλειος Στουρνάρας, επίκουρος καθηγητής Δενδροκομίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στις «Δράσεις και έως σήμερα αποτελέσματα του έργου 'SUSTAINOLIVE' - Καινοτόμες προσεγγίσεις για την προώθηση της αειφορίας των ελαιώνων στη Μεσόγειο». Ο Γεώργιος Κωστελένος, γεωπόνος (ΦΠ), φυτωριούχος, ερευνητής - συγγραφέας, μίλησε για την «Ελληνική ελαιοκομία από το  4.000 π.Χ.  μέχρι τις ημέρες μας» και ο Μενέλαος Κουτέλας, χημικός - πρόεδρος του εξαγωγικού τμήματος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ανέπτυξε το θέμα «1821-2021 Ιστορική αναδρομή στην καλλιέργεια της ελιάς και του ελαιολάδου». Ο Δημήτρης Δήμου, γεωπόνος - ιολόγος φυτών (MSc), τ. διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αργολίδας, αναφέρθηκε στην «Xyllela fastidiosa (Ξυλλέλα), το βακτήριο που καταστρέφει τις ελιές στη Νότιο Ιταλία, εφιάλτης για τους ελαιώνες και την οικονομία της χώρας».

Μ.Ν.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα