Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 09:19

Καρπούζι Τριφυλίας: Κακή χρονιά με τιμές κάτω του κόστους

Άσχημη χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά για το πρώιμο υπαίθριο καρπούζι της περιοχής ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος. Μιλώντας στην Εύφορη Γη, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής διακινήθηκε σε τιμές μικρότερες του κόστους καλλιέργειας, αναφέροντας ως μέση τιμή τα 0,17 λεπτά το κιλό.


«Δεν έφαγε ο κόσμος καρπούζι. Λόγω κρύου; Λόγω πανδημίας; Δεν είχε χρήματα; Πάντως δεν πήγε καλά. Οι αναγγελίες για εξαγωγές στην Υπηρεσία μας ήταν μειωμένες. Η ζήτηση από το εξωτερικό έπεσε φέτος κατά 30%, ενώ μεγάλη ήταν η πτώση και στην εσωτερική αγορά».
Ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκονται οι καρπουζοπαραγωγοί της περιοχής, καθώς οι αποδόσεις ανά στρέμμα έπεσαν από 30% έως 40% , λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στο κρίσιμο στάδιο της καρπόδεσης, ενώ αυξημένα ήταν επίσης τα κόστη συγκομιδής και μεταφοράς. Η παραγωγή από τους 6 τόνους ανά στρέμμα έπεσε στους 4 τόνους, ενώ το κόστος καλλιέργειας ανέρχεται σε 1.000-1.200 ευρώ το στρέμμα.

Μαρία Νίκα

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα