Πέμπτη, 27 Μαϊος 2021 10:00

Ναι στις αποζημιώσεις από τις ζημιές, αλλά "ο ΕΛΓΑ πρέπει να επιβιώσει με τον ισχύοντα Κανονισμό" λέει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ

Στην άμεση ανάγκη εξεύρεσης κονδυλίων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του ΕΛΓΑ στάθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος κατά την χθεσινή του επίσκεψη σε πληγείσες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου μήνα περιοχές της Αργολίδας.

Συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μαλτέζο, τον βουλευτή Γιάννη Ανδριανό και στελέχη της Οργανισμού και της ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας, βρέθηκε σε Λυρκεία, Στέρνα, Σχοινοχώρι, Κουτσοπόδι, Φίχτια, Αεροδρόμιο Αργους, Χούνη, Κεφαλάρι, Ηρα και στην περιοχή Ιρίων, Ασίνης και Επιδαύρου.

Σε σύσκεψη που ακολούθησε στο Ναύπλιο, στην οποίαν εκτός από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέντζο και τον βουλευτή Γιάννη Ανδριανό, μετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Πρόνοιας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης και Αθλητισμού Γιάννης Μαντζούνης, οι δήμαρχοι Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, Αργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, Επιδαύρου Τάσος Χρόνης και Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος καθώς και πρόεδροι Αγροτικών Συνεταιρισμών της Αργολίδας και παραγωγοί της περιοχής, τέθηκαν τα εξής θέματα:

  • Η αλλαγή του ισχύοντος Κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ενταχθούν κι άλλες ζημίες ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.
  • Η ένταξη στις ζημιές που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ της προσυλλεκτικής κηλίδωσης των μανταρινιών, ποικιλίας κλημεντίνης, ενός προϊόντος που χρήζει προστασίας. Το ζημιογόνο αποτέλεσμα της κηλίδωσης εξαρτάται αποκλειστικά από τις κλιματολογικές συνθήκες και συγκεκριμένα από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις μετά από περιόδους ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών.
  • Οσον αφορά την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών πυρηνόκαρπων βερυκόκκων αποτυπώθηκαν αναλυτικά στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ οι ζημιές ύψους 60 – 100% από τον παγετό στις 26 του περασμένου Μαρτίου σε συγκεκριμένες παγόπληκτες περιοχές της Αργολίδας, σε Λυρκεία, Στέρνα, Καπαρέλι, Χώνικα, Τίρυνθα, Ανυφί, Μοναστηράκι, Σχοινοχώρι, Μαλανδρένι, Μπόρσα, Χούνη και αλλού.
  • Η πιθανότητα αποζημίωσης των παραγωγών πορτοκαλιάς ποικιλίας Ναβελίνα και Νιου Χολ, στις οποίες καταστράφηκε το άνθος από τον ανοιξιάτικο παγετό. Οι ποικιλίες αυτές έχουν ένα κύμα άνθισης με αποτέλεσμα να προβλέπεται σχεδόν μηδενική αναμενόμενη παραγωγή, ιδιαίτερα στις παγετόπληκτες περιοχές.
  • Αναφέρθηκε το πρόβλημα στις αγκινάρες των Ιρίων που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τον παγετό.
  • Η επίπτωση των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας που επικράτησαν στις αρχές Μαΐου (έως 37 βαθμούς Κελσίου) στην εξέλιξη του ελαιόκαρπου, ιδιαίτερα στην επαρχία Ερμιονίδας μετά και τη συνεχιζόμενη ξηρασία.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ επανέλαβε ότι ο Οργανισμός “με ακρίβεια, δικαιοσύνη και ταχύτητα θα καταβάλει τις αποζημιώσεις στους δικαιούχους” και μιλώντας -όπως ο ίδιος τόνισε- “με απόλυτη ειλικρίνεια” σημείωσε ότι “είναι ανάγκη ο ΕΛΓΑ να επιβιώσει οικονομικά με τον ισχύοντα Κανονισμό”.

Ο ίδιος έκανε λόγο για την κλιματική αλλαγή, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις με τον νέο νόμο περί κρατικής αρωγής και την άμεση ανάγκη εξεύρεσης κονδυλίων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του ΕΛΓΑ, ο οποίος -όπως είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού- έχει μοναδική πηγή χρηματοδότησης τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες πλέον απαιτήσεις, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα