Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018 18:28

Να προστατευθεί η επιτραπέζια ελιά ΠΟΠ Καλαμάτα και η ελληνική παραγωγή ζητά ο δήμαρχος Καλαμάτας

"Η επιχειρούμενη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εγγραφή στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών της «ελιάς Καλαμάτας» ως συνωνύμου της ποικιλίας «ελιάς Καλαμών» προσβάλλει βάναυσα την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «ελιά Καλαμάτας»" δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου για την ένταξη στον εθνικό κατάλογο της ονομασίας "ελιά Καλαμάτας" ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς.

Ακόμα ανέφερε: "Η Ελλάς προχώρησε στη θέσπιση του ΠΟΠ Καλαμάτα στην επιτραπέζια ελιά ως κάτι ιδιαίτερο, διαφορετικό, που έχει άμεσο σύνδεσμο με την ποικιλία, αλλά και με την περιοχή της Μεσσηνίας, με τις καλλιεργητικές φροντίδες, τον τρόπο μεταποίησης της καλύτερης ποικιλίας μαύρης επιτραπέζιας ελιάς παγκοσμίως, με την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής που είναι η κοιτίδα της. Τώρα, έρχεται να ταυτίσει την ποικιλία με την ονομασία του ΠΟΠ, «ανατινάζοντάς» το και με τη δικαιολογία, μάλιστα, διά των υπουργικών χειλέων, ότι είναι μικρή η ποσότητα ελιάς που δικαιούται το ΠΟΠ.
Αυτομάτως, δίδει το δικαίωμα στον οποιονδήποτε παγκοσμίως – και όχι μόνο στην Ελλάδα – να ονομάζει τις ελιές του «Καλαμάτας» εφόσον προέρχονται από την ποικιλία που έως τώρα ήταν γνωστή ως ποικιλία «ελιάς Καλαμών». Δηλαδή, με το νομικίστικο αυτό τερτίπι, μπορεί πλέον η μεγάλη ανταγωνίστριά μας Αίγυπτος να ονομάζει τους δεκάδες χιλιάδες τόνους ελιάς ποικιλίας Καλαμών που παράγει ως «Καλαμάτας». Το ίδιο η Νότιος Αφρική, η Τουρκία και κάθε άλλος. Επισημαίνεται δε ότι οι φυτείες ελιάς ποικιλίας Καλαμών σε τρίτες χώρες επεκτείνονται με νέες φυτεύσεις.
Εναπόκειται, πλέον, στον καταναλωτή στις ΗΠΑ, στον Καναδά ή στις χώρες της Ευρώπης, εν είδει ντέτεκτιβ, να εντοπίσει επιτραπέζια ελιά Καλαμάτας με χώρα προέλευσης την Ελλάδα ή να ψάξει συσκευασία που θα φέρει τη σήμανση "Kalamata PDO" (είναι το αγγλικό ακρωνύμιο του ΠΟΠ – Protected Designation of Origin).
Θεωρούμε την επιλογή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταστροφική για το προϊόν και καλούμε την πολιτική του ηγεσία να την ανακαλέσει.
Τονίζουμε δε ότι εάν γινόταν επέκταση της ζώνης ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα ή εάν θεσπιζόταν ΠΓΕ Καλαμάτα για όλη την Ελλάδα (αναφερόμαστε σε προτάσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει, χωρίς να τις υιοθετούμε – δεν είμαστε εμείς που θα επιλέξουμε), θα υπήρχε τουλάχιστον έλεγχος των ποσοτήτων και θα ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσουν ορισμένοι σε «βαφτίσια» ελιάς ποικιλίας Καλαμών, που έχει εισαχθεί πάμφθηνη από τρίτες χώρες, ή ελιάς που μοιάζει με Καλαμών όπως η Azapa Χιλής, σε ελιά Καλαμάτας που δήθεν έχει παραχθεί εν Ελλάδι. Ο έλεγχος ποσοτήτων, που επιβάλλεται στα προϊόντα ΠΟΠ, θα απέτρεπε αυτές τις καταστροφικές πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και θα επέβαλε τις ελάχιστες προδιαγραφές εγγύησης της ασφάλειας των τροφίμων για τον καταναλωτή. Τονίζεται δε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ προκειμένου να προφυλάξει την πολιτιστική και διατροφική της κληρονομιά.
Δυστυχώς, τώρα ο δρόμος για αθέμιτες πρακτικές, όπως περιγράφηκαν παραπάνω, ανοίγεται διάπλατος".

Διαβάστε ακόμα:

ΣΥΜΕΠΟΠ: "Η χώρα μας βουλιάζει την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας"

Στον Εθνικό Κατάλογο τελικά η «Ελιά Καλαμάτας» ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα