Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 16:14

ΣΥΜΕΠΟΠ: "Η χώρα μας βουλιάζει την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας"

“Η χώρα μας πρώτα απεμπόλησε το θεσμό των προστατευόμενων ονομασιών εγκαταλείποντάς τες (…) και τώρα  βουλιάζει την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας” αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου από την Πάτρα

πως η Ελιά Καλαμάτας εντάσσεται στον εθνικό κατάλογο ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς. Μια απόφαση η οποία και κατά το παρελθόν είχε βρει αντίθετο το ΣΥΜΕΠΟΠ. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, νεότερη ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει τα εξής: «Διαβάσαμε με έκπληξη και πικρία τις πρόσφατες δηλώσεις  του υπουργού κ. Αποστόλου σχετικά με απόφαση του ανάκλησης της με την σειρά της ανακλητικής προηγούμενης απόφασής του της 22.12.2016, την οποία  δεν είχε ανακοινώσει όπως όφειλε στην ΕΕ, για να μεταδώσει το μήνυμα στις παγκόσμιες αγορές μέσω μιας τριετούς διαφημιστικής καμπάνιας της ΠΕΜΕΤΕ, με χρήματα της ΕΕ, καμπάνια σε φάση εξέλιξης, ότι η ονομασία Ελιά Καλαμάτας είναι εμπορική.

Πρώτα η CETA και  η ΤΤΙΠ, ύστερα οι Νοτιοαφρικανικές και άλλες συμφωνίες και φτάνουμε στην Ελλάδα να γίνεται ουραγός του νεοφιλελευθερισμού αποδεχόμενη ότι η ονομασία Ελιά Καλαμάτας είναι εμπορική. Το παγκόσμια  πιο σημαντικό brand name επιτραπέζιας ελιάς και του ελληνικού διατροφικού τομέα.

Η χώρα μας πρώτα απεμπόλησε το θεσμό των προστατευόμενων ονομασιών εγκαταλείποντάς τες να πεθάνουν από ασιτία η μια μετά την άλλη όπως οι περισσότερες ΠΟΠ-ΠΓΕ των επιτραπέζιων ελιών  και τώρα  βουλιάζει την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στο θεϊκό οξύ κατά το παράδειγμα της μαφίας όταν θέλει να εξαφανίσει κάποιον.

Η παγιωμένη παράδοση της ελληνικής αγροτικής πολιτικής συνεχίζεται ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις που εναλλάσσονται».

 

 

Διαβάστε την ανακοίνωση του υπουργού: Στον Εθνικό Κατάλογο τελικά η «Ελιά Καλαμάτας» ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα