Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019 15:10

ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτα: Αναγκαία η αναθεώρηση των προδιαγραφών (Βίντεο)

Η αναθεώρηση των προδιαγραφών του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας θα σταματήσει το φαινόμενο να μένουν εκτός ΠΟΠ τα καλύτερα ελαιόλαδα της Μεσσηνίας, όπως είναι το αγουρέλαιο. Αυτό επεσημαίνει με αφορμή την παρουσίαση του πρώτου σκέλους της έρευνας που είναι σε εξέλιξη, ο Παναγιώτης Κάτσαρης, γεωπόνος - βιοτεχνολόγος, υπεύθυνος του προγράμματος "Μετρήσεις ποιοτικών χαρακτηριστικών ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα" και ειδικό επιστημονικό προσωπικό στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Σε πρώτη φάση έχουν ολοκληρωθεί τα ερευνητικά στοιχεία για τον Δήμο Καλαμάτας, που έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση κι έχει συμβάλλει στη χρηματοδότηση. Ακολουθεί ο Δήμος Μεσσήνης, ο οποίος επίσης έχει υπογράψει, ενώ εκκρεμεί ακόμα το τι θα γίνει με τους υπόλοιπους δήμους. Ο κ. Κάτσαρης επιμένει ωστόσο πως για να υποβληθεί φάκελος στο υπουργείο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αναθεώρηση των προδιαγραφών, χρειάζονται δεδομένα για όλο το νομό. 

Σε αυτή τη φάση έχουν παρουσιαστεί τα αποτελέσματα του πρώτου έτους αναλύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος "Μετρήσεις ποιοτικών χαρακτηριστικών ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα" και όπως αναφέρθηκε, θεωρητικά όταν ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο θα έχουμε ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με ποιοτικά, χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ΠΟΠ Καλαμάτα. Η ελαιοκομική χρονιά 2018-2019 ήταν αρνητική από άποψη ποιότητας για τον νομό Μεσσηνίας, έτσι, έγινε επιλεκτική επιλογή δειγμάτων με σκοπό να συλλεχθούν δείγματα προερχόμενα μόνο από υγιή ελαιόκαρπο, με αποτέλεσμα να μην αντικατοπτρίζεται η συνολική εικόνα της ελαιοκομικής χρονιάς 2018-2019, αλλά να είναι αντιπροσωπευτικά τα δείγματα συμβατικών ελαιολάδων κορωνέικης ποικιλίας στις ευνοϊκότερες συνθήκες για τη συγκεκριμένη χρονιά. 

Δείτε το βίντεο

Σύμφωνα με τον κ. Κάτσαρη, διαπιστώθηκε ότι η μέση τιμή φρουτώδους ήταν 4,5 με μέση τιμή πικρού και πικάντικου 2,5 και 2,7, αντίστοιχα. Οι χαμηλές σχετικά τιμές πικρού και πικάντικου ερμηνεύονται κυρίως από το γεγονός ότι όλα τα εξεταζόμενα δείγματα προήλθαν από σχετικά ώριμο καρπό. Δεν υπήρχε η δυνατότητα συλλογής δειγμάτων άγουρου καρπού που να πληρούν τις προδιαγραφές ΠΟΠ ως προς τα κριτήρια ποιότητας, ώστε να γίνει σύγκριση, ενώ ως προς την ένταση σε φρουτώδες, τα δείγματα χαρακτηρίζονται ως μεσαίας έντασης.

Όλα τα δείγματα που αναλύθηκαν ανήκουν στην κατηγορία «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» με βάση τις παραμετρικές τιμές που έχουν τεθεί βάση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2568/91 για τους μεθυλεστέρες λιπαρών οξέων. Τα δείγματα παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλά % ποσοστά στο μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ με μέση τιμή 77,87%, δεδομένο που αποτελεί βασικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης ποικιλίας. Το δεύτερο σε μεγαλύτερη αναλογία ακόρεστο λιπαρό οξύ είναι το ωμέγα-6 λινελαϊκό οξύ (C18:2, ω-6) σε ποσοστό 5,32%.

Ωσον αφορά στις τιμές που καταγράφονται στον Κανονισμό ΠΟΠ Καλαμάτας, καθώς το εύρος των ορίων που έχει τεθεί είναι πιο περιορισμένο σε συγκεκριμένα λιπαρά οξέα, διαπιστώθηκε η τάση κάποια μεμονωμένα δείγματα να βρίσκονται στο όριο των επιτρεπόμενων τιμών βάση Κανονισμού ΠΟΠ. Ωστόσο, μεγαλύτερος αριθμός δειγμάτων απαιτείται για να εξαχθεί ένα τεκμηριωμένο συμπέρασμα.

Αξιολογώντας το στερολικό προφίλ παρατηρήθηκε ότι σε μεγάλο αριθμό δειγμάτων παρουσιάστηκαν σημαντικές αποκλίσεις τόσο από τα όρια που έχουν τεθεί βάση του Κανονισμού Ε.Ε 2568/91 όσο από τον Κανονισμό ΠΟΠ Καλαμάτας. Επίσης, ότι από το σύνολο των δειγμάτων, ποσοστό 45% του συνόλου των δειγμάτων (σχεδόν τα μισά δείγματα) είναι εκτός παραμετρικών τιμών βάση Καν. Ε.Ε. 2568/91 ως προς την συγκέντρωση σε ολικών στερόλες (επιτρεπόμενο όριο των 1000 mg/kg για την κατηγορία εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο), ενώ αντίστοιχα, με βάση το θεσμοθετημένο όριο των 1100mg/Kg του Κανονισμού ΠΟΠ Καλαμάτας, το ποσοστό που είναι εκτός κατηγορίας ανέρχεται στο 65%. Οι τιμές ολικών στερολών για τα δείγματα που ήταν εκτός ορίων, κυμάνθηκαν από 870 έως 974 mg/Κg. 

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια

 

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα