Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 16:09

"Οπλοστάσιο" για το ελαιόλαδο ετοιμάζει το Τμήμα Ελαίας & Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας (βίντεο)

Ενα σημαντικό όπλο έναντι των ανταγωνιστών του Ελληνικού ελαιολάδου έχει βάλει στόχο να δημιουργήσει το Εργαστήριο Ελαιολάδου του Τμήματος Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών και Αμπέλου Χανίων του ΕΛΓΟ Δήμητρα.  Πρόκειται για μια βάση δεδομένων των ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των ποικιλιών του ελληνικού ελαιολάδου, που εκτιμάται πως θα δώσει προβάδισμα στη χώρα μας, στις διεθνείς αγορές. 


Η αρχή φαίνεται να γίνεται μέσω ενός προγράμματος που αναμένεται να υλοποιηθεί με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, για τις ποικιλίες ελιάς της Δυτικής Ελλάδας, καθώς ακόμα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρά τις υποσχέσεις, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Εργαστηρίου Παναγιώτη Κάτσαρη.

Ο ίδιος, μιλώντας στην εκπομπή «Εύφορη Γη» και την δημοσιογράφο Κέλλυ Δημητρούλια, παρουσιάζει τον πολύπλευρο ρόλο και τη σημασία του τμήματος στην έρευνα και τον πειραματισμό στον πρωτογενή τομέα.

Μάλιστα, γίνεται εκτενής αναφορά στην ΚΥΑ βάσει της οποίας τα υγρά απόβλητα των ελαιοτριβείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λίπανση σε καλλιέργειες ελιάς και άλλες δενδρώδεις, ενώ παρουσιάζεται και ο «θησαυρός» των ποικιλιών της συκιάς, καθώς το τμήμα είναι πλέον ο μοναδικός διατηρητής τους.

Αναφορά γίνεται ακόμα στο αρχείο άγριων μανιταριών του Ταϋγέτου και του Μαινάλου που υπάρχει στις εν λόγω εγκαταστάσεις, στην πειραματική καλλιέργεια τροπικών και υποτροπικών φυτών, στο πρόγραμμα κομποστοποίησης που εξελίσσεται εδώ και χρόνια, καθώς και στο πρόγραμμα ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων που αναμένεται να ενεργοποιηθεί ξανά το επόμενο διάστημα.

Σημαντικό είναι ωστόσο να σημειωθεί πως παρά τον πλούτο εξοπλισμού και της γνώσης, δυστυχώς εκτιμάται πως η Πολιτεία δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες που έχει για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα μέσω του Εργαστηρίου και της δραστηριότητας του τμήματος και των άλλων δομών του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Αυτό προφανώς αποδεικνύεται τόσο από την έλλειψη χρηματοδότησης, όσο και από το γεγονός πως οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, στην πλειοψηφία τους δεν έχουν παραχωρηθεί για χρήση από το Ελληνικό Δημόσιο.
Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα