Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016 18:01

Παραδοσιακές ποικιλίες κόντρα στην κρίση! (Δείτε το βίντεο της εκπομπής & φωτογραφίες)

Παράδοση και καινοτομία! Ενα «πάντρεμα» με μέλλον για τους εκκολαπτόμενους γεωπόνους και τους παραγωγούς αυτού του τόπου.

Η «Εύφορη Γη» αναζητώντας απαντήσεις στο πως μπορεί να συμβάλλει ο πρωτογενής τομέας στην ανάκαμψη της οικονομίας του τόπου, μπαίνει στα εργαστήρια του ΤΕΙ Πελοποννήσου και σε μικρές μονάδες καλλιέργειας παραδοσιακών ποικιλιών. Μαθαίνουμε για την χοντροκατσαρή, τις σαλάτες αλλά και τις micro-σαλάτες, που υπόσχονται πολλά, κι ενημερωνόμαστε για τη μεγάλη σημασία της σποροπαραγωγής παραδοσιακών ποικιλιών. Τo ΤΕΙ Πελοποννήσου μάλιστα σκοπεύει να προχωρήσει τη διαδικασία και να πιστοποιηθεί για το σκοπό αυτό.

Δείτε το video της εκπομπής:


Σ΄ αυτή την εκπομπή το ταξίδι ξεκινά από τα εργαστήρια του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Και όπως αποδεικνύεται, πρόκειται για έναν εκπαιδευτικό οργανισμό που τιμά τον ρόλο του και συμβάλλει καθοριστικά, προσφέροντας διεξόδους με την προώθηση των πλεονεκτημάτων της παραγωγής παραδοσιακών ποικιλιών μέσα από καινοτόμες μεθόδους. 
Φτάνουμε σε μικρές μονάδες καλλιέργειας παραδοσιακών ποικιλιών με καινοτόμες μεθόδους. Μαθαίνουμε για το πως η χοντροκατσαρή τομάτα, παραδοσιακή ποικιλία της Μεσσηνίας, μπορεί να κατακτήσει τις αγορές και πως οι μικροσαλάτες μπορούν να αποτελέσουν ένα -χωρίς μεγάλο κόπο- ικανό εισόδημα των σημερινών καλλιεργητών. Διαπιστώνουμε το μεράκι των καθηγητών και των φοιτητών για καλλιέργειες σε συνθήκες ελεγχόμενου περιβάλλοντος και βλέπουμε στην πράξη μικρούς παραγωγούς που τόλμησαν και απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους, καθώς τα προϊόντα τους γνωρίζουν την ανταπόκριση των καταναλωτών.

Η γεωργία ελεγχόμενου περιβάλλοντος αποτελεί αντικείμενο μεταπτυχιακού του ΤΕΙ Πελοποννήσου, το οποίο γνωρίζει σημαντική ανταπόκριση από πτυχιούχος που αναζητούν διεξόδους στην οικονομία του αύριο. Ομως, ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας στον δρόμο για την επιτυχία, είναι η αποφασιστικότητα του ΤΕΙ Πελοποννήσου και του εργαστηρίου Λαχανοκομίας να αναβιώσει πλήθος παραδοσιακών ποικιλιών, μέσα από την σποροπαραγωγή. Ηδη μάλιστα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την δημιουργία ενός πιστοποιημένου κέντρου, με την προοπτική δημιουργίας πολλαπλασιαστικού υλικού, το οποίο θα μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί για να γίνει αυτός ο τόπος κέντρο παραγωγής παραδοσιακών ποικιλιών. Ρόλο σε όλο αυτή την προσπάθεια καλούνται φυσικά να έχουν και όσοι παραγωγοί διατηρούν σπόρους ποικιλιών από παραδοσιακές ποικιλίες, οι οποίοι μπορούν να τους διαθέσουν στο ΤΕΙ.

Και όλο αυτό, έρχεται να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, σε μια εποχή που οι επισκέπτες του τόπου μας αναζητούν την παράδοση ακόμα και στη γεύση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις που καταθέτουν ο αναπληρωτής καθηγητής Λαχανοκομίας Τάσος Κότσιρας, ο φοιτητής Κωνσταντινος Παύλου και ο παραγωγός Νικόλαος Καστόρας, ο οποίος καλλιεργεί ποικιλίες τομάτας και φυλλώδη λαχανικά στις εγκαταστάσεις του τμήματος Ελαίας κι Οπωροκηπευτικών (πρώην ΕΘΙΑΓΕ), στην Καλαμάτα.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα