Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 12:33

Μικρές ιστορίες από το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας (βίντεο)

Καμιά φορά δεν χρειάζονται υπουργικές αποφάσεις για να γίνουν πράγματα σ΄αυτόν τον τόπο. Αρκούν η ανάγκη, η ιδέα, το όραμα, οι άνθρωποι.

Έτσι ξεκίνησε το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, η ιδέα του οποίου έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα και το οποίο αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία, εθελοντικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 7 Σχολεία Τουρισμού στην Καλαμάτα και αρκετά ακόμα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας που συμμετέχουν στο Σχολείο Τουρισμού On tour, ύστερα από τη συνεργασία της διοργάνωσης με τον ΣΕΤΕ.

Σε όλες αυτές τις διοργανώσεις έχουν υπάρξει όμορφες και συγκινητικές στιγμές, που αποτελούν τις «μικρές ιστορίες» που επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα που έχει λάβει αυτό το σχολείο.

Ο Ανδρέας Ζαγάκος και ο Κώστας Ανδριανόπουλος, οι οποίοι είχαν την ιδέα και την υλοποίησαν, όταν μέσα στην καθημερινότητα του κλάδου του τουρισμού, του επισιτισμού και της εκπαίδευσης, διηγήθηκαν -μιλώντας με την Κέλλυ Δημητρούλια στην κάμερα της «Εύφορης Γης»- στιγμές από εκείνες που δε σβήνουν εύκολα από τη μνήμη.

Δείτε το βίντεο

Κλικ εδώ: Διαβάστε το άρθρο στο τεύχος 8 του περιοδικού "Εύφορη Γη"

 

Ο Κώστας θυμάται έντονα την πρώτη ημέρα του Σχολείου, το 2014, όταν δειλά – δειλά ξεκινούσαν και περίμεναν γύρω στα 150 άτομα και το πρωί αντίκρισαν έξω από τον χώρο της διοργάνωσης, μια ώρα πριν καν ανοίξουν οι πόρτες, πάνω από 150 άτομα να περιμένουν. Τότε, όπως επισημαίνει, κατάλαβαν τη δυναμική που είχε όλο αυτό που ξεκίνησαν.

Ο Ανδρέας θυμάται τον υπερήλικα κ. Αντώνη να παρακολουθεί και να κρατά σημειώσεις και τις 4 ημέρες της διοργάνωσης, καθισμένος στις πρώτες σειρές. Ο Ανδρέας είχε χάσει πρόσφατα τον πατέρα του και στο πρόσωπο του κ. Αντώνη έφερνε διαρκώς το πρόσωπο του πατέρα του. Του το είπε και η στιγμή αυτή αποτελεί μια από τις πιο συγκινητικές για τον ίδιο στη διάρκεια του σχολείου.

Να σημειωθεί πως ο κ. Αντώνης εκείνη την περίοδο παρακολουθούσε ταυτόχρονα το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας για να πάρει το απολυτήριο του Λυκείου.

Ο Ανδρέας επισημαίνει πως «η δύναμη των συνεργασιών είναι εκείνο που λείπει στη σύγχρονη Ελλάδα και στον τουρισμό», τονίζοντας τις συνεργασίες αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μέσα από το Σχολείο Τουρισμού.

Ακόμα μια συγκινητική ιστορία που διηγείται ο Ανδρέας έχει να κάνει με μια νεαρή από τα Τίρανα που αναζητούσε δωρεάν τουριστική εκπαίδευση και το Διαδίκτυο την οδήγησε στο Σχολείο Τουρισμού. Η κοπέλα αυτή ήρθε με το πούλμαν από τα Τίρανα σε τρεις διοργανώσεις κι έγινε πρεσβευτής της πόλης μας, όπως πλήθος άλλων εκπαιδευόμενων απ’ όλη την Ελλάδα.

Ο Κώστας θυμάται ακόμα πως σείστηκε το συνεδριακό κέντρο όταν ο Ηλίας Μαμαλάκης εντελώς αυθόρμητα κάλεσε στο κλείσιμο του 7ου Σχολείου να σηκωθούν όλοι όρθιοι, να πιαστούν χέρι με χέρι  και να αναφωνήσουν «Όλοι για έναν κι ένας για όλους». Μια έντονη στιγμή συγκίνησης που εκτιμά πως χαρακτηρίζει το ύφος της διοργάνωσης.

Ανάμεσα στις αρκετές ιστορίες που έχουν να διηγηθούν, ο Ανδρέας θυμάται το μήνυμα που έλαβε από μια κυρία που εργάζεται στην κουζίνα σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, μετά από το Σχολείο που παρακολούθησε. Έχοντας βρει κλειστές πόρτες στην εκπαίδευση η ίδια κατά το παρελθόν, συγκινημένη μετά τα όσα έμαθε κι έζησε σημείωσε πως «ξέρω ότι το καλοκαίρι που έρχεται θα είμαι καλύτερη επαγγελματίας στη δουλειά μου αλλά πάνω απ’ όλα θα είμαι καλύτερος άνθρωπος».

Το Σχολείο Τουρισμού συνεχίζει με το ίδιο πάθος να διαχέει τη γνώση και να ανοίγει πόρτες συνεργασιών. Η αρχή έγινε από την Καλαμάτα και η συνέχεια αφορά σε όλη την Ελλάδα.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα