Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2023 16:24

O Κήπος και το Βοτάνι της Λυσούς: Όταν η ιδιωτική πρωτοβουλία μοιράζει χαμόγελα... (Βίντεο - Φωτογραφίες)

Ένας ξεχωριστός Κήπος λειτουργεί στην Καλαμάτα, τον οποίο αξίζει να επισκεφθείς, να γευτείς τα βιολογικά προϊόντα του, να γνωρίσεις τους ανθρώπους που τα καλλιεργούν! Πρόκειται για ανθρώπους που μέχρι πρότινος έμεναν κλεισμένοι στα σπίτια τους γιατί δεν υπήρχε κάποια διέξοδος γι΄αυτούς. Αυτός ο κήπος τους διδάσκει και τους ανοίγει μια πόρτα στην αγορά εργασίας, με πρώτο σταθμό το Βοτάνι της Λυσούς. Ο Κήπος και το Βοτάνι της Λυσούς δημιουργήθηκαν για να δίνουν γνώση, αγάπη, μεράκι, ζεστασιά, παρέα, αυτοπεποίθηση, ευκαιρίες... σε άτομα με αναπηρία. Μαθαίνουν να καλλιεργούν, να πωλούν να ράβουν, να παίζουν μουσική, να ταξιδεύουν και να γνωρίζουν τόπους και ανθρώπους.

Εκπαιδευόμενοι και εργαζόμενοι στον κήπο και στο Βοτάνι, μίλησαν στην εκπομπή Εύφορη γη και την Κέλλυ Δημητρούλια.

Δείτε το βίντεο:

Ο Κήπος της Λυσούς, ο πιο φιλόξενος κήπος της πόλης, είναι μια εκπαιδευτική δομή για άτομα με αναπηρία, που λειτουργεί από το 2016. Στον Κήπο οι κατά κύριο λόγο ενήλικοι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να φροντίζουν τη γη και να καλλιεργούν βιολογικά τα δικά τους λαχανικά, μέχρι και το στάδιο της πώλησης. Όπως εξηγεί και η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη επικοινωνίας Σάντυ Χρηστίδου, ο Κήπος δεν είναι ένα πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, αλλά προσφέρει εφόδια για το μέλλον. Δύο φορές την εβδομάδα διαθέτουν τα προϊόντα που παράγουν στο χώρο τους, στη οδό Λακωνικής, δίπλα από Ινστιτούτο Ελαίας, εκεί που βρίσκεται η Μάνα Ελιά. Πρόκειται για τη δική τους λαϊκή αγορά, η οποία έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο της πόλης.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτή η δράση είναι μοναδική για την Ελλάδα καθώς τα άτομα με αναπηρία μετά το ΕΕΕΕΚ ή το Ειδικό Δημοτικό δεν έχουν κάποια άλλη διέξοδο πέρα από τη Δημιουργική Απασχόληση από τα ΚΔΑΠ ή κάτι παρόμοιο. Η πρωτοβουλία ανήκει στις Eva-Maria Lang και τη Waltraud Sperlich από τη Γερμανία, που ζουν μόνιμα στη Δυτική Μάνη και είδαν το μεγάλο κενό που υπήρχε στην εκπαίδευση των ΑΜΕΑ στην Ελλάδα.

Έτσι γεννήθηκε ο Κήπος της Λυσούς που σήμερα στελεχώνεται από 7 εργαζόμενους και μετρά 22 εκπαιδευόμενους, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία πέρα από την γεωργική παραγωγή, να μάθουν μουσικοκινητική και ραπτική. Όπως αναφέρει η κ. Χρηστίδου είναι σημαντικό οι εκπαιδευόμενοι να βρουν την κλήση τους και να δοκιμάσουν και άλλα πράγματα.

Η ίδια βλέπει μεγάλη αλλαγή στα παιδιά, τόσο στις σχέσεις μεταξύ τους όσο και στον τρόπο που εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Υπάρχει μια αρμονία πια στις σχέσεις τους και οποιοδήποτε θέμα προκύπτει λύνεται εκείνη τη στιγμή. Μετά το τέλος των μαθημάτων γίνονται και κάποιες βιωματικές ασκήσεις που βοηθούν ιδιαίτερα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι βρίσκονται σε ένα χώρο με απόλυτο σεβασμό, δεν πιέζονται, κάνουν αυτό που μπορούν και θέλουν. Οπότε το όφελος είναι πολυεπίπεδο για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία.

Πέρα από την εκπαίδευση η δομή καλύπτει την μετακίνηση των παιδιών αλλά και τη διατροφή, κάνοντας έτσι την πρόσβαση ακόμη πιο εύκολη από όλη τη Μεσσηνία. Μάλιστα ο πιο μακρινός εκπαιδευόμενος έρχεται από την Κορώνη!

Όπως αναφέρει ο γεωπόνος και συντονιστής του προγράμματος, Γιώργος Μαρκόπουλος τα παιδιά μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια έχουν πάρει όλα τα εφόδια που χρειάζονται, μπορούν να σχεδιάσουν και να καλλιεργήσουν προϊόντα ακόμη και σε ένα ελεύθερο παρτέρι και είναι έτοιμα να απασχοληθούν σε ένα προστατευμένο περιβάλλον.

Εκεί έρχεται και δένει μια νέα προσπάθεια, το Βοτάνι της Λυσούς που είναι η συνέχεια του Κήπου και απασχολεί ήδη 6 απόφοιτους. Έχει την έδρα του στη Δυτική Μάνη, κοντά στον Πύργο όπου καλλιεργούνται αρωματικά φυτά σε φυσιολογική καλλιέργεια. Μιλώντας με την υπεύθυνη γεωπόνο, Βασιλική Καργάκου, τα άτομα αυτά φεύγουν από την εκπαίδευση και καλούνται να ενταχθούν στο εργασιακό πλαίσιο βλέποντας τους κόπους τους να ανταμείβονται.

Το Βοτάνι λειτουργεί σε μια έκταση που την έχει παραχωρήσει η εταιρία BLAUEL που είναι μεγάλος τους υποστηρικτής και από τη νέα χρονιά είναι μαζί τους και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Σημαντικό ρόλο έχουν και οι εθελοντές από την ΠΑΛΜΙ Κοιν.Σ.Επ., που απασχολούνται επίσης στο χώρο. Κάποια από αυτά τα παιδιά τα γνωρίσαμε σε προηγούμενο επεισόδιο της Εύφορης γης που μπορείτε να δείτε εδώ.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαρκόπουλος οι εκπαιδευόμενοι δεν βάζουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους και η δομή λειτουργεί κυρίως με χρηματοδότηση από το εξωτερικό και κάποια Ευρωπαϊκά προγράμματα. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια χρηματοδότηση από την Πολιτεία, πέρα από την δωρεάν παραχώρηση του χώρου που υπάγεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με συμβάσεις που ανανεώνονται.

Της Αντωνίας Πτερνέα

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα