Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2022 13:37

Go On & Εύφορη γη: Νέοι από την Ιταλία και τη Γαλλία «Καλλιεργούν το μέλλον» στο Νεοχώρι Μεσσηνίας (Βίντεο)

«Καλλιεργούν το μέλλον» στο Νεοχώρι Μεσσηνίας νέοι από την Ιταλία και τη Γαλλία. Πρόκειται για 4 εθελοντές από την Ευρώπη, οι οποίοι φιλοξενούνται από την Κοιν.Σ.Επ. ΠΑΛΜΙ, στο πλαίσιο προγράμματος που στοχεύει στην επαφή των νέων με την καλλιέργεια της γης και την αντιστροφή της ερημοποίησης των επαρχιακών περιοχών. Οι εθελοντές και εκπρόσωποι της ΠΑΛΜΙ μίλησαν στην εκπομπή "Εύφορη γη" και τη δημοσιογράφο Κέλλυ Δημητρούλια για τη σπουδαιότητα της δράσης και τις όμορφες εμπειρίες τους στο μικρό αυτό ελληνικό χωριό.

Η Κοιν.Σ.Επ. ΠΑΛΜΙ από το 2015 διαθέτει στην Ιταλία το το ελαιόλαδο και άλλα προϊόντα που παράγουν τα μέλη τους, όπως ελιές καλαμών, αποξηραμένα σύκα, μέλι, σταφίδες, αμύγδαλα και άλλα εδέσματα. Προσπαθούν να κάνουν γνωστά τα ελληνικά προϊόντα στην Ιταλία, με ελληνική ετικέτα και έχουν στόχο να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερα δίκτυα ώστε να προσφέρουν κίνητρα σε νέο κόσμο να ασχοληθεί με τη γη και να ζήσει στην επαρχία.

Η Mauve Sabot είναι από τη Γαλλία, ενώ οι Francesca Maimone, Gabriele Ferario και Sylvia Mascheroni από την Ιταλία. Βρίσκονται στην Ελλάδα μόλις ένα μήνα, χωρίς να γνωρίζονται μεταξύ πριν το πρόγραμμα και είναι ενθουσιασμένοι με τη συμμετοχή τους σε αυτό.
Το πρόγραμμα της Ομοσπονδίας Εθνικού Συντονισμού Κοινοτήτων Υποδοχής Ιταλίας (CNCA) με τίτλο «Καλλιεργώ το μέλλον» (Coltivare il domain) φέρνει τους 4 νέους στο συγκεκριμένο χωριό της Μεσσηνίας. Μένουν σε σπίτι που έχει ενοικιαστεί μέσα το χωριό και οι κάτοικοι τους υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά. Όπως μάλιστα λένε παιδιά, όλοι είναι πολύ φιλόξενοι και τους φιλεύουν διαρκώς κεράσματα. 

Όπως εξηγεί η πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. Margherita Bovicelli οι 4 νέοι θα δουλέψουν τόσο για την εν λόγω Κοιν.Σ.Επ. σε διάφορες αγροτικές εργασίες, όπως και σε άλλα κοινωνικά προγράμματα και συλλόγους. Μέχρι στιγμής απασχολούνται στο Βοτάνι της Λυσούς και τους Δρόμους της Ελιάς.

Δείτε το βίντεο:


Η Sylvia έχει σχέση με την καλλιέργεια της γης, καθώς η οικογένειά της έχει χωράφια στην Ιταλία και η ίδια θέλησε να μάθει περισσότερα. Θεωρεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να προσφέρει δημιουργώντας κοινότητες και δίκτυα, προσφέροντας θετικά και στον τόπο, τη Μεσσηνία, μέσα από την αλληλεπίδραση που προσφέρει το πρόγραμμα, αλλά και στους ίδιους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι μαθαίνουν πράγματα και ανακαλύπτουν νέα ενδιαφέροντα.
Η Mauve συμπληρώνει ότι το πρόγραμμα είναι η αρχή για κάτι μεγαλύτερο, αφού μαθαίνοντας πράγματα θα εξελιχθούν οι ίδιοι ως προσωπικότητες. Για την ίδια είναι η πρώτη επαφή με την καλλιέργεια της ελιάς, καθώς στη Βρετάνη της Γαλλίας δεν έχουν ελαιόδεντρα. Την ενδιαφέρει αυτή η καλλιέργεια, καθώς με την κλιματική αλλαγή ενδέχεται να μπορούν να καλλιεργήσουν και στον τόπο της ελιές κάποια στιγμή.
Ο Gabriele έχει σπουδάσει και αγαπά ιδιαίτερα τη λογοτεχνία. Θέλησε να μπει στο πρόγραμμα συνεπαρμένος από την αρχαιοελληνική λογοτεχνία, η οποία παρουσιάζει τον άνθρωπο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη φύση. Αυτή τη χρονιά θα προσπαθήσει να δει εάν η πρωτογενής παραγωγή είναι κάτι που του ταιριάζει, κάτι που προφανώς θα διερευνήσει όλη η ομάδα για τον κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά.
Η Francesca βρίσκεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά και είναι ενθουσιασμένη με όλες αυτές τις νέες εμπειρίες, αλλά και τον αγροτικό κόσμο. Την ενδιαφέρει η σύνδεση της φύσης με τον άνθρωπο και αυτό ήταν ένας από τους λόγους που επέλεξε το πρόγραμμα. Θέλει να διατηρηθεί και να προστατευτεί αυτή η σχέση, την ίδια στιγμή που πρέπει να προστατευτεί και το ίδιο το περιβάλλον.
Αυτές οι εμπειρίες μπορεί να είναι πραγματικά πολύτιμες για τους νέους της Ευρώπης, είναι όμως και για τον τόπο μας, αφού αυτά τα παιδιά θα γνωρίσου την κουλτούρα της Ελλάδας και της Μεσσηνίας και θα την επικοινωνήσουν στις χώρες τους.

Αντωνία Πτερνέα

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα στο ένθετο του περιοδικού Εύφορη Γη στο Go On #23 που κυκλοφορεί.


Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα