Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 12:28

Γιώργος Καλλιτεράκης: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παραγωγός χώρα αβοκάντο» (Βίντεο)

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παραγωγός χώρα και να εξάγει αβοκάντο και άλλα τροπικά και υποτροπικά φρούτα. Μέσα στην επόμενη 5ετία, μάλιστα, αναμένεται σημαντική αύξηση της παραγωγής από τις νέες φυτεύσεις που έχουν γίνει, ενώ η γνώση που αποκτιέται σταδιακά είναι πολύτιμη για το μέλλον της παραγωγής.

Ο Γιώργος Καλλιτεράκης είναι αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Βιολογικών Προϊόντων Χανίων, ο οποίος έχει αναπτύξει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα όσον αφορά στις ποικιλίες που καλλιεργούνται και τα υποκείμενα που χρησιμοποιούνται, καθώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μεγάλο έλλειμμα τεχνογνωσίας, παρότι αβοκάντο ειδικά καλλιεργούνται στην Κρήτη από τη δεκαετία του ’70.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με την καλλιέργεια αβοκάντο και άλλων τροπικών και υποτροπικών προϊόντων.

Στο Μετόχι Καλλιτεράκη, στα Χανιά, ο κ. Γιώργος ξενάγησε την Εύφορη γη και μίλησε στην δημοσιογράφο Κέλλυ Δημητρούλια, για τη σημασία αυτών των καλλιεργειών.

Δείτε το βίντεο της εκπομπής Εύφορη γη

Όπως εξηγεί, όταν ξεκίνησαν αυτές οι καλλιέργειες στην Κρήτη, δεν υπήρχαν ασθένειες και εχθροί, εκτός από το ότι ήταν ένα νέο προϊόν που δεν γνώριζε ο κόσμος. Τότε, το 95% της παραγωγής καταναλωνόταν στην Αθήνα, ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα άρχισε να το μαθαίνει τα τελευταία 10 - 15 χρόνια, απ’ όταν οι παιδίατροι το έβαλαν στη διατροφή.

Από το 2010 και μετά άλλαξε και η εικόνα της παγκόσμιας κατανάλωσης, ενώ η καλλιεργητική εικόνα στην Ελλάδα είχε αρχίσει να αλλάζει από το 2005, με την κρίση των εσπεριδοειδών και  ακολούθησε και η κρίση στο ελαιόλαδο. Μέχρι τότε υπήρχαν οι επιδοτήσεις που κρατούσαν στα εσπεριδοειδή και τις ελιές τους καλλιεργητές, παρότι ανέκαθεν η οικονομική απόδοση του αβοκάντο ήταν πολύ μεγαλύτερη, αλλά οι καλλιεργητές δεν τολμούσαν να το καλλιεργήσουν. Σήμερα από 40.000 - 45.000 στρέμματα της ζώνης των εσπεριδοειδών στην περιοχή, έχουν μείνει ελάχιστα κι έχουν αντικατασταθεί από αβοκάντο.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ και άλλα παρόμοια, στο περιοδικό Εύφορη γη που κυκλοφορεί στα περίπτερα μέχρι τις 9 Απριλίου

Γίνετε συνδρομητής στο έντυπο και στην online έκδοση

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα